Warzywa i owoce
Data publikacji:
2017-04-05
Rośliny strączkowe cieszą się dużą popularnością dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Są one bogate w białko i błonnik, a także zwiększają uczucie sytości, co szczególnie sprzyja osobom pozostającym na diecie odchudzającej. Do tego rodzaju roślin zaliczana się soczewica, którą doceniają nie...
Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca?
Data publikacji:
2017-04-10
Ciecierzyca pospolita, inaczej cieciorka, (Cicer arietinum L.) należy do roślin rosnących w klimacie ciepłym. Obecnie bywa uprawiana w wielu krajach, głównie w Indiach, Chinach, Ameryce Środkowej oraz w rejonie Morza Śródziemnomorskiego. Cieciorkę zaliczamy do nasion roślin strączkowych, dlatego...
Do czego potrzebna jest w organizmie luteina?
Data publikacji:
2017-04-11
Luteina występuje naturalnie w przyrodzie jako żółto-pomarańczowy barwnik, który należy do grupy karotenoidów. Odgrywa dużą rolę w przeciwdziałaniu powstawania zwyrodnień plamki żółtej oka. Nasz organizm nie jest w stanie sam jej wytworzyć, dlatego niezwykle ważna jest jej podaż z dietą, tym...
Odchudzanie z jagodami goji
Data publikacji:
2017-05-30
Jagody goji sytuują się na szczycie listy produktów z grupy superfood – niezliczone niemal lecznicze właściwości stawiają je wśród najzdrowszych produktów na świecie. Kusząco czerwone owoce są też cennym orężem w walce z nadwagą.
7 powodów, dla których warto jeść awokado
Data publikacji:
2017-06-20
Nazywane przez Azteków „masłem bogów” awokado to jeden z najbardziej wartościowych pod względem bogactwa witamin i minerałów, jak i smaków owoc. Zbliżone nieco kształtem do naszej gruszki owoce awokado świetnie smakują zarówno w koktajlu, sałatce, jak i jako pasta do pieczywa.
___________________________REKLAMA
___________________________________