Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład odpornościowy

Witaminowe shoty

Na zdrowie!

Data publikacji: 27 stycznia 2021, 11:04
Miniony rok pokazał nam jak bardzo ważna jest nasza odporność. Silne i wydolne procesy odpornościowe skutecznie obronią nasz organizm przed wieloma infekcjami, w szczególności wirusowymi.

Spis treści:

Podstawą wzmocnienia odporności jest regularne i odpowiednie stosowanie sprawdzonych metod o udowodnionym i pozytywnym działaniu na układ immunologiczny. Tryb życia, który prowadzimy ma ogromny wpływ na poziom wydolności naszego układu odpornościowego. Właściwy sen, regularny wysiłek fizyczny, brak używek oraz zbilansowana dieta to klucz do silnej odporności. Tylko właściwie odżywiony organizm ma siłę do zwalczania potencjalnych infekcji. W natłoku codziennych obowiązków, często nie mamy czasu by zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Z pomocą przychodzą nam witaminowe shoty na odporność.

SKONCENTROWANE WITAMINY

Wielu z nas słowo „shot” kojarzy się z szybkim alkoholowym trunkiem, który charakteryzuje się dużym stężeniem alkoholu w małej objętości płynu. Shoty witaminowe działają na podobnej zasadzie, jednakże składają się ze stężonego soku o wysokiej koncentracji witamin znajdującego się w małej objętości cieczy. Shoty witaminowe zyskały ostatnio na dużej popularności. Ich ogromną zaletą jest wspominana wcześniej duża koncentracja witamin. Dzięki temu możemy szybko i o każdej porze dnia dostarczyć sobie sporą dawkę mikroelementów.

Składnikami shotów powinny być przede wszystkim świeże produkty o dużej zawartości antyoksydantów, probiotyków, witaminy C, E, D, witaminy z grupy B, a także pierwiastki, cynk, selen, żelazo, magnez oraz karoteny.

Produktami idealnymi do sporządzania witaminowych shotów odpornościowych są cytryna, pomarańcze, imbir, kiwi, jabłko, czarna porzeczka, avocado, gruszka, burak, żurawina, acerola, młody jęczmień rokitnik, sok z kiszonej kapusty, sok pomidorowy, marchew, liście szpinaku czy seler naciowy. Dobrym dodatkiem do sporządzania shotów mogą być oleje z orzechów, pestek dyni, słonecznika, olej lniany, czy wiesiołkowy które posiadają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze posiadają ogromny potencjał usprawniający procesy odpornościowe, dlatego warto dodać ich odrobinę przy sporządzaniu shota. Zdrowe oleje także zwiększają wchłanianie witamin A, D, E i K, które są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Doskonałym dodatkiem są również przyprawy takie jak kurkuma, cynamon, pieprz Cayenne, czarny pieprz, czosnek, czy miód, najlepiej lipowy.

Do przyrządzania shotów przyda się wyciskarka do soków, najlepiej wolnoobrotowa, która pozyskuje zwłaszcza z twardych warzyw i owoców, najwięcej witamin. Jeśli chcemy, by nasze shoty były gęste, użyjmy blendera, który drobno zmieli miąższ warzyw i owoców.

 

CYTRUSOWA BOMBA ODPORNOŚCIOWA

Składniki:

- sok z 1 cytryny

- sok z 1 pomarańczy

- szczypta kurkumy

- szczypta pieprzu Cayenne

- pół łyżeczki startego imbiru

- odrobina drobno przetartego czosnku

- pół łyżeczki miodu lipowego

 

Wszystkie powyższe składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać. Takiego shota należy wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeśli shot będzie zbyt stężony, zwłaszcza dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, należy dodać odrobiny wody mineralnej.

 

ZIELONY SHOT ENERGETYZUJĄCY

Składniki:

- pęczek natki pietruszki

- 1 jabłko lub wyciśnięty z niego sok

- 1 kiwi

- garść liści szpinaku

- sok wyciśnięty z 1 całej cytryny

- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia

- odrobina wody mineralnej

 

Wszystkie składniki najlepiej zblendować, tak by  uzyskać dokładnie rozdrobnioną lecz gęstą konsystencję shota. Jeśli podczas blendowania konsystencja jest zbyt gęsta można dodać nieco więcej wody mineralnej. Shot należy wypić, najlepiej na czczo, za jednym razem zaraz po przyrządzeniu. Wówczas mamy pewność, że wszystkie składniki odżywcze wchłoną się w największym stopniu.

 

ORZEŹWIAJĄCY SHOT

Składniki:

- sok wyciśnięty z 1 jabłka

- 4 listki świeżej mięty

- odrobina startego, świeżego imbiru

- sok wyciśnięty z połówki cytryny

- 1 łyżeczka miodu

- odrobina wody mineralnej

 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Powyższe składniki można również zblendować, uzyskując gęstą konsystencję. Shota należy wypić zaraz po przyrządzeniu, aby nie utracić poprzez utlenianie się witamin zawartych w jego składnikach.

 

CZERWONY SHOT MOCY

Składniki:

- ½ szklanki rozmrożonych owoców czarnej porzeczki

- ½ szklanki soku z buraka

- szczypta soli

- szczypta pieprzu Cayenne

- odrobina startego, świeżego imbiru

- 1 łyżeczka miodu

- odrobina wody mineralnej

 

Wszystkie składniki dokładnie zblendować uzyskując gęstą konsystencję shota. Całość wypić najlepiej na czczo, bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

SHOT PROBIOTYCZNY

Składniki:

- ¼ szklanki soku z kiszonej kapusty

- 1 natka pietruszki (liście)

- połowa szklanki soku wyciśniętego z marchewki (2 marchewki)

- ¼ szklanki soku wyciśniętego z selera naciowego (2 łodygi)

- szczypta soli

- odrobina wody mineralnej

 

Ze wszystkich składników można uzyskać klarowny po wyciśnięciu lub gęsty po zblendowaniu shot. 

 

MLECZNY VEGE SHOT

Składniki:

- ½ gruszki

- ½ awokado

- ½ szklanki mleka migdałowego

- szczypta cynamonu

- 1 łyżeczka miodu

 

Wszystkie składniki koniecznie zblendować. Całość wypić zaraz po przyrządzeniu

 

SHOT POMIDOROWY

Składniki:

- ½ puszki pomidorów bez skórki

- pęczek natki pietruszki

- szczypta soli

- sok z ½ cytryny

- 1 łyżeczka oliwy bazyliowej lub oleju lnianego

- 1 ząbek czosnku

- odrobina tabasco

 

Wszystkie składniki koniecznie zblendować. Całość wypić zaraz po przyrządzeniu.

 

Adrianna Majewska

Powrót