Właściwości rabarbaru – dlaczego rabarbar jest dobry dla zdrowia i figury?
Uprawa rabarbaru – poznaj niezwykłe właściwości i przepisy na zdrowy rabarbar
Uprawa rabarbaru – uzyskaj jego właściwości samodzielnie
Rabarbar ogrodowy, zwany także zwyczajnym lub syberyjskim, nie należy do wymagających pod względem uprawy gatunków roślin, cechuje się także dużą odpornością na niskie temperatury. Sadzony wczesną wiosną lub jesienią, przyniesie nam plon dopiero po upływie dwóch sezonów. Jest rośliną wieloletnią – jego żywotność może sięgać nawet 30 lat. Gdy rabarbar zakwitnie, kwiaty należy niezwłocznie oderwać, ponieważ spowalniają rozwój nowych liści.
Właściwości rabarbaru – pozytyw dla zdrowia i figury
Łodygi rabarbaru są bogate w witaminy z grupy B, między innymi kwas foliowy i pantotenowy. Podobnie jak inne rośliny zielne, takie jak jarmuż czy szpinak, rabarbar jest bogaty w witaminę K, ma pozytywny wpływ na problemy z zaparciami, a w małych ilościach leczy biegunki. Ponadto rabarbar poprawia apetyt. Niektóre badania sugerują, że zapobiega rozwojowi nowotworów i zmniejsza stany zapalne.
Rabarbar a odchudzanie, właściwości pobudzające przemianę materii
Rabarbar pobudza przemianę materii, dlatego jest idealnym produktem dla osób chcących schudnąć, ponadto jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gramów świeżych łodyg rabarbaru zawiera zaledwie 21 kcal. Przy tym warzywo to posiada wiele substancji odżywczych, takich jak błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Nie zawiera natomiast tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Rabarbar – przepisy
Jak korzystać z rabarbaru? Należy pamiętać, żeby nie jeść jego liści, bowiem są toksyczne. Zjedzenie liści rabarbaru może wywołać objawy przejawiające się pieczeniem oczu, ust, gardła, a nawet trudnościami w oddychaniu. W kuchni należy zatem stosować wyłącznie łodygi. Z łodyg rabarbaru można przygotować niezliczoną ilość potraw – sałatki, zupy, sosy oraz pyszny kompot z rabarbaru. Wiele osób wykorzystuje lekko kwaśny smak rabarbaru w ciastach, strudlach, tortach i innych deserach. Ugotowany natomiast można dodać do lodów, musów, sorbetów, kremów owocowych i naleśników. Rabarbar idealnie nadaje się do produkcji wszelkiego typu przetworów, takich jak dżemy oraz marmolady.
Rzewień lekarski – czyli rabarbar a medycyna
Obok rabarbaru ogrodowego, występuje także rabarbar lekarski, zwany inaczej rzewieniem dłoniastym. Ta odmiana rabarbaru stosowana jest przy leczeniu schorzeń żołądkowych, jako środek przeczyszczający lub – w połączeniu z innymi surowcami – środek żółciopędny.
Marta Brzezińska
___________________________REKLAMA
___________________________________