Zadbaj o swoją odporność
Szczepienia
Przede wszystkim zadbajmy o bezpieczeństwo w konfrontacji z najgroźniejszymi wirusami. Na krótkiej liście mamy dwie pozycje: wirusy wywołujące grypę oraz Covid-19. Przeciwko obu typom możemy się zaszczepić. Ponieważ te wirusy charakteryzują się dużą zmiennością, najskuteczniejsze jest szczepienie preparatem, który powstał w oparciu o materiał genetyczny najnowszej, najbardziej popularnej i przez to najgroźniejszej mutacji wirusa.
Ze szczepieniami przeciwko grypie zdążyliśmy się oswoić, ale warto wiedzieć, że wprowadzono kilka ważnych zmian. Po pierwsze, dla osób dorosłych receptę na szczepionkę może wystawić farmaceuta. Po drugie, ten sam farmaceuta może nas zaszczepić, o ile ukończył odpowiedni kurs. Zamiast więc do przychodni można wybrać się na szczepienie do apteki oferującej taką możliwość.
Jeśli chodzi o wirus SARS-CoV-2, można oczekiwać kolejnych zmian zaleceń dotyczących wieku osób, które powinny przyjąć kolejną dawkę szczepionki. Warto śledzić aktualne komunikaty i zwiększyć swoje szanse w walce z koronawirusem.
Naturalna równowaga
Jedną z przyczyn nawracających infekcji, typowych dla sezonu jesienno-zimowego, jest spadek odporności. Odpowiada za niego m.in. zmiana trybu życia i diety. Ograniczamy wysiłek fizyczny, stosujemy prostszy, uboższy, pozbawiony świeżych owoców i warzyw jadłospis. Spróbujmy w tym roku postąpić nieco inaczej.
Zamiast rezygnować z aktywności fizycznej, dostosujmy jej rodzaj do warunków atmosferycznych. Zmęczenie i endorfiny, które zawdzięczamy wysiłkowi, mogą być tak samo przyjemne w lecie i zimie, pod warunkiem, że zapewnimy organizmowi komfort termiczny i bezpieczeństwo. Jeśli biegasz, biegaj, tylko zadbaj o to, żeby się nie przegrzewać. Jeśli jeździsz na rowerze, nie przestawaj. Można sobie poradzić nawet na śniegu, choć wymaga to większej ostrożności i rozwagi. Jeśli nie jeździsz na nartach, desce ani łyżwach, zacznij. Nigdy nie jest za późno.
Zadbaj o dietę
Zimą w kuchni możesz zaszaleć co najmniej tak samo, jak w lecie. W dodatku bez wydawania wielkich pieniędzy na świeże warzywa i owoce sprowadzane z drugiego końca świata – o ile tylko zajmiesz się tym z wyprzedzeniem. Zainwestuj w sprzęt i naczynia do robienia przetworów, znajdź miejsce, w którym bezpiecznie przechowasz je do wiosny, i ciesz się wieczorami spędzonymi w rodzinnym gronie przy przygotowywaniu kompotów, dżemów, powideł, nalewek, win, konserw.
Tradycje przygotowywania zapasów na zimę są znacznie starsze niż supermarkety. Skoro można było to robić 200 lat temu i wcześniej, można i dziś. Jeśli brakuje ci pomysłów, przetrząśnij internet w poszukiwaniu inspiracji albo przeszukaj domowe zakamarki, może w nich znajdziesz skarby w postaci babcinych notatników z przepisami na każdą okazję. Podpytaj też rodzinę i przyjaciół, na pewno chętnie podzielą się swoimi dobowymi tradycjami.
Uzupełnij to, czego nie dasz rady znaleźć
Jeśli zdarza ci się chorować lub jeśli cierpisz na dolegliwości wynikające z braku witamin lub innych niezbędnych organizmowi składników diety, ponieważ twój organizm ma problemy z wchłanianiem ich z pożywienia, rozważ suplementację preparatami dostępnymi bez recepty.
W aptece znajdziesz wiele kompozycji witamin i mikroelementów przygotowywanych z myślą o osobach każdej płci, w każdym wieku, prowadzących zróżnicowany tryb życia. Wprawdzie najlepszym źródłem witamin jest zdrowe pożywienie, ale niektórych z nich, np. witaminy D, nie da się zimą dostarczyć organizmowi w odpowiedniej ilości bez suplementacji.
Wątpliwości co do rodzaju czy konieczności suplementacji pomoże ci rozwiać lekarz rodzinny lub dietetyk. Warto pamiętać, że porady tego specjalisty mają nieocenioną wartość nie tylko wtedy, kiedy chcemy pilnie pozbyć się nadwagi. Dietetyk pomoże zachować zdrowie w trudnych okolicznościach i wyzdrowieć, jeśli już dopadnie nas choroba.
Piotr Kołaczek
___________________________REKLAMA
___________________________________