Zdrowa alternatywa dla „nutelli”. Jak przygotować czekoladowy krem w domu?
Nutella domowa na dwa sposoby
Nutella – skład
W skład nutelli wchodzą (obok wspomnianego już cukru i oleju palmowego): orzechy, mleko i kakao, dlatego jest reklamowana jako produkt idealny na śniadanie, szczególnie dla dzieci, bo w skład pierwszego posiłku powinny wchodzić bakalie i nabiał (np. w postaci mleka). Tymczasem na etykiecie widać, że ilość pożądanych składników nie jest imponująca: orzechy laskowe – 16 proc., kakao – 6,6 proc. (dobra czekolada powinna zawierać przynajmniej 70 proc. kakao w swoim składzie, natomiast wielu dietetyków jako prawdziwie szlachetną uznaje tę liczącą od 85 proc.). Z kolei zamiast mleka można w nutelli odnaleźć serwatkę w proszku. Czytając listę składników i procentowy skład, łatwo znaleźć negatywną odpowiedź na pytanie, czy nutella jest zdrowa.
Nutella domowa
Tymczasem krem czekoladowy, tak lubiany z chlebem (Chleb chlebowi nie równy - wybierz swój rodzaj chleba) lub naleśnikami, można zrobić samemu w domu na bazie np. daktyli, z taką ilością cukru, a najlepiej miodu, którą uznamy za właściwą. Domowa nutella jest nie tylko zdrowsza, ale też mniej kaloryczna i bardziej sycąca. Dodatkowo, można ją także przygotować w wersji wegańskiej – i to w 3 minuty (+ kilka godzin wcześniejszego namaczania).
Nutella z daktyli
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli
- 4 łyżki mleka (w wersji vege: mleka roślinnego)
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie: brązowy cukier lub miód
Przygotowanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą i namaczać najlepiej przez całą noc. Odcisnąć, wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić do smaku i przełożyć do słoiczka. Jeść ze smakiem prosto ze słoika, na chlebie lub z naleśnikami.
Nutella z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (Poznaj 5 zalet kaszy jaglanej)
- 2 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu z agawy, miodu lub brązowego cukru
- 3 banany
- opcjonalnie: 50 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Kaszę wypłukać, zalać wodą i ugotować wraz ze szczyptą soli. Ostudzić i przełożyć do blendera. Orzechy podprażyć i pozbawić skórek, a następnie dokładnie zmielić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko razem na bardzo gładki krem.
Domową nutellę możemy wykorzystać tak samo, jak tę zakupioną w sklepie: jeść na razowym chlebie, dodawać do mlecznych koktajli, naleśników, deserów, słodkich placków, a także smarować nią ciasta i torty, a najlepiej kosztować ją łyżką prosto ze słoika. Smakuje równie dobrze, co sklepowa!
Małgorzata Otfinowska
___________________________REKLAMA
___________________________________