Zdrowo i smacznie bez glutenu
Tajniki diety bezglutenowej - przepisy na ciasta i pieczywo, czyli dania bezglutenowe

Amarantus, ryż, ziemniaki – składniki przepisów na dnia bezglutenowe
Głównymi źródłami glutenu są zboża i kasze, takie jak: pszenica, orkisz, jęczmień, żyto, owies, mąki z tych ziaren, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, kasza owsiana, makarony pszenny i żytni, a także produkty na bazie powyższych. Trzeba również pamiętać, że wyżej wymienione ziarna i ich pochodne znajdują się w wielu potrawach – będący na diecie bezglutenowej powinni wystrzegać się panierowanych mięs, produktów mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego i ziaren zbóż, sosów zabielanych, zup na bazie mąki czy piwa. Produkty, na których opierają się przepisy diety bezglutenowej, to przede wszystkim owoce, warzywa, amarantus, proso, gryka, kukurydza, ryż i ziemniaki.
Ciasta bezglutenowe – to możliwe!
Dostępność różnego rodzaju mąk bezglutenowych oraz bezglutenowych zamienników składników ciast i deserów umożliwia osobom z nietolerancją glutenu włączenie do swego jadłospisu także słodkości. W większych miastach można natrafić na cukiernie specjalizujące się w sprzedaży ciast, ciasteczek czy lodów bezglutenowych. Z pomocą przychodzi też Internet, dzięki któremu bez problemu znaleźć można przepisy na desery. Rosnąca liczba osób z celiakią lub uczuleniem na gluten ma odzwierciedlenie w kulinarnej blogosferze – możemy odnaleźć blogi poświęcone jedynie przepisom na dania bezglutenowe. Z tych powodów nietolerancja glutenu, mimo że jest pewnym ograniczeniem, nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznego jedzenia.
Bezglutenowa bułka z masłem, czyli pieczywo bezglutenowe
Jedzenie pieczywa to tradycja w naszej kulturze, a produkty na bazie mąki są jednym z podstawowych pokarmów. Czym zatem zastąpić te produkty? Rosnąca liczba osób deklarujących nietolerancję glutenu owocuje większym wyborem produktów bezglutenowych oraz łatwiejszym do nich dostępem. Obok dobrze znanej kaszy jaglanej, gryczanej czy ryżu, bez problemu dostępne są tapioka, amarantus czy sorgo. Nietrudno znaleźć ich pochodne – mąkę z prosa, kukurydzy, amarantusa, a także bezglutenowe pieczywo i makarony na ich bazie. Jadłospis osób na diecie bezglutenowej nie musi być nudny – potrawy możemy przygotowywać sami lub skorzystać z oferty dostępnej w sklepach.
Agnieszka Wasiluk
___________________________REKLAMA
___________________________________