Ziemniaki tuczą. Fakt czy mit?
Witaminy i właściwości odżywcze ziemniaków
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ziemniaków
Jak się okazuje, ziemniaki są nie tylko dietetyczne, ale także zdrowe, ponieważ stanowią źródło witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę to około 60 mg, a jeden ziemniak dostarcza jej aż 16. Najwięcej jednak zawierają jej młode ziemniaki. Inne witaminy w ziemniakach to H, K, B1, B2, B6 i PP. Dodatkowo, bulwy kartofli są bogate w skrobię, a także pierwiastki mineralne, takie jak fosfor i potas. Potas obniża ciśnienie krwi, dlatego potrawy z ziemniaków powinny na stałe zagościć w menu osób zmagających się z problemami nadciśnienia, pod warunkiem, że ich nie solimy. Znajdziemy w nich również niewielkie ilości wapnia, magnezu czy żelaza. Co więcej, jak większość warzyw, ziemniaki są bogatym źródłem błonnika.
Jedząc je regularnie, dostarczamy naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. A jakie są właściwości lecznicze ziemniaka? Dieta zawierająca potrawy z ziemniaków jest zalecana dla osób, które zmagają się z problemami i chorobami układu pokarmowego, ponieważ, dzięki m.in. błonnikowi, regulują proces trawienia, zapobiegają biegunkom, a także zaparciom.
Przyrządzanie ziemniaków - ile kalorii mają gotowane ziemniaki?
Przygotowując posiłek, nie zapomnijmy umyć kartofli przed, a także po obieraniu. Pozwoli to pozbyć się ewentualnych pozostałości nawozów, których używa się podczas sadzenia, a także wzrostu roślin. Pamiętajmy, że najwięcej witamin i składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego warzywa te należy obierać cienko. Ważne, aby robić to na chwilę przed gotowaniem, ponieważ gdy leżą długo w wodzie, tracą praktycznie wszystkie cenne składniki i właściwości. Najlepiej jednak gotować je na parze w mundurkach, wówczas utracimy najmniej wartości odżywczych ziemniaków. Jeśli są już dość stare i zaczęły kiełkować, trzeba koniecznie pozbyć się kiełków, a także wykroić dokładnie powstałe oczka, ponieważ może w nich występować szkodliwa solanina. Substancja ta podejrzewana jest o posiadanie właściwości rakotwórczych.
___________________________REKLAMA
___________________________________