Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

7 powodów, dla których warto jeść awokado

Wartości odżywcze awokado

Data publikacji: 20 czerwca 2017, 01:45
Nazywane przez Azteków „masłem bogów” awokado to jeden z najbardziej wartościowych pod względem bogactwa witamin i minerałów, jak i smaków owoc. Zbliżone nieco kształtem do naszej gruszki owoce awokado świetnie smakują zarówno w koktajlu, sałatce, jak i jako pasta do pieczywa.

Dlaczego warto jeść awokado?

  1. Wspomaga metabolizm – awokado to najbardziej tłusty owoc (zawiera ok. 20-30 proc. tłuszczów, dlatego jego smak i konsystencję określa się jako maślaną), ale zawarty w nich tłuszcz to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i podkręcają metabolizm, wspierając odchudzanie. Czy awokado tuczy? Krótko mówiąc, pomimo wysokiej zawartości kalorii (ok. 200 kcal w 100 g), awokado nie tuczy. Czy można jeść awokado codziennie? Tak, z pewnością warto włączyć awokado do codziennego jadłospisu (optymalnie jeden owoc dziennie).
  2. Spowalnia starzenie się skóry i ma pozytywny wpływ na jej kondycję – to za sprawą zawartej w awokado witaminie A, a także przeciwutleniaczom, które właśnie spowalniają proces starzenia się skóry. Mowa tu głównie o glutationie – antyoksydancie, który oprócz tego wzmacnia także system immunologiczny i wspomaga układ nerwowy.
  3. Jest korzystne dla kobiet w ciąży – dzięki zawartości kwasu foliowego niezbędnego dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Przyszłe mamy z powodzeniem mogą zastąpić syntetyczny kwas foliowy jego naturalnym źródłem – awokado.
  4. Pomaga w byciu szczęśliwym – to również za sprawą kwasu foliowego, który pomaga w produkcji serotoniny (działa kojąca i uspokajająca, to tzw. hormon szczęścia) i noradrenaliny (odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia). Przeprowadzono nawet badania, które potwierdzają korzystne działanie awokado na osoby zmagające się z depresją.
  5. Może zmniejszać ryzyko zachorowań na raka piersi i prostaty – awokado jest cennym źródłem cynku, który jest pomocny w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych odpowiedzialnych za raka prostaty i raka piersi.
  6. Jest dobrym i skutecznym kosmetykiem – olej z awokado działa zmiękczająco i nawilżająco na skórę ciała, co wykorzystywane jest w kosmetyce. Olej z awokado często gości na liście składników dobrych kremów i balsamów.
  7. Łatwe i szybkie danie – przepisy na danie z awokado są bardzo proste: można je jeść samo, wyjadając miąższ łyżeczką, dodawać surowe do sałatek, zblendować z jajkiem i oliwą i jeść z pieczywem lub dodać do zielonych koktajlów, np. ze szpinakiem. Świetnym sposobem na awokado jest pasta: awokado zmiksowane z czosnkiem i kilkoma kroplami cytryny. Idealne na kanapki!

Jak jeść awokado?

Owoc nie ma zbyt wyraźnego smaku. Przez niektórych uważany jest nawet za mdły i nijaki, dlatego najlepiej podkręcić jego smak wyrazistymi dodatkami. Warto dodać, że z awokado można jeść nie tylko miąższ, ale również pestkę, która zawiera najwięcej wartościowych substancji. Żeby móc ją spożyć, należy pestkę dobrze wysuszyć, włożyć do woreczka i rozbić na drobny proszek lub dokładnie zblendować (dobrym i ostrym blenderem).

Zuzanna Kurzela

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót