Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Jak zdrowo i smacznie przygotować sylwestrową kolację?

Zdrowe i szybkie przekąski na noc sylwestrową

Data publikacji: 31 grudnia 2016, 02:15
Organizując Sylwestra w domu wielu z nas zastanawia się nad menu na ten wieczór. Każdy chce przygotować coś smacznego, zdrowego, a jednocześnie szybkiego, żeby nie spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przedstawiamy kilka przepisów na szybkie przekąski na imprezę.

Ruloniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki,
  • ½ szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy,
  • olej lub masło do smażenia.

Farsz:

  • kostka (270 g) sera feta,
  • pół opakowania (ok. 200 g) mrożonego szpinaku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • jajko,
  • masło do smażenia i zapiekania (2 łyżki).

Sposób przygotowania:

Ciasto: do roztrzepanego jajka należy dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać masło lub olej i usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz: na patelni rozgrzać masło i dodać szpinak. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze 2 – 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać jajko, pokruszony ser feta, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zawijać je w ruloniki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać łyżeczką roztopionego masła i zapiec na złoty kolor. Jeść ze smakiem!

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Składniki (na 2 – 3 porcje):

  • 1 bułka paryska lub ciabatta,
  • 2 pomidory, najlepiej malinowe,
  • czosnek (w zależności od gustu),
  • ser mozzarella,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej,
  • pieprz,
  • kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

Na początku wyciśnij czosnek do miski z oliwą i odstaw na trochę, żeby aromaty się wymieszały (co najmniej 15 min.). Później pokrój pieczywo na kromki, posmaruj je oliwą z czosnkiem, rozłóż na blaszce i podpiekaj w piekarniku w temp. 200 °C przez ok. 15 minut, tak żeby się zarumieniły. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je w niewielkie kostki. W ten sam sposób pokrój mozzarellę. Listki bazylii drobno posiekaj. Pomidory, ser i bazylię wrzuć do miseczki, dodaj wyciśnięty czosnek i odrobinę oliwy. Całość wymieszaj i kładź równomiernie na gorącą bruschettę. Włóż do piekarnika na kilka minut, żeby ser się lekko roztopił. Gotowe!

Przekąski z ciastem francuskim

Składniki:

  • 6 parówek (drobiowych lub cielęcych),
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 6 plastrów żółtego sera,
  • kilka łyżek sosu pomidorowego i majonez.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie pokrój na paski szerokie na 3-4 cm. Na każdej parówce połóż plasterek sera, posmaruj go sosem pomidorowym wymieszanym z majonezem. Zawiń wszystko w ciasto francuskie. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 15 – 20 minut.

Agata Szymczak

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również