Jak zdrowo i smacznie przygotować sylwestrową kolację?
Zdrowe i szybkie przekąski na noc sylwestrową
Ruloniki ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki,
- ½ szklanki wody,
- szczypta soli,
- łyżka oliwy,
- olej lub masło do smażenia.
Farsz:
- kostka (270 g) sera feta,
- pół opakowania (ok. 200 g) mrożonego szpinaku,
- kilka suszonych pomidorów,
- jajko,
- masło do smażenia i zapiekania (2 łyżki).
Sposób przygotowania:
Ciasto: do roztrzepanego jajka należy dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać masło lub olej i usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz: na patelni rozgrzać masło i dodać szpinak. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszać i smażyć bez przykrycia jeszcze 2 – 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać jajko, pokruszony ser feta, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zawijać je w ruloniki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać łyżeczką roztopionego masła i zapiec na złoty kolor. Jeść ze smakiem!
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Składniki (na 2 – 3 porcje):
- 1 bułka paryska lub ciabatta,
- 2 pomidory, najlepiej malinowe,
- czosnek (w zależności od gustu),
- ser mozzarella,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli, najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej,
- pieprz,
- kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
Na początku wyciśnij czosnek do miski z oliwą i odstaw na trochę, żeby aromaty się wymieszały (co najmniej 15 min.). Później pokrój pieczywo na kromki, posmaruj je oliwą z czosnkiem, rozłóż na blaszce i podpiekaj w piekarniku w temp. 200 °C przez ok. 15 minut, tak żeby się zarumieniły. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój je w niewielkie kostki. W ten sam sposób pokrój mozzarellę. Listki bazylii drobno posiekaj. Pomidory, ser i bazylię wrzuć do miseczki, dodaj wyciśnięty czosnek i odrobinę oliwy. Całość wymieszaj i kładź równomiernie na gorącą bruschettę. Włóż do piekarnika na kilka minut, żeby ser się lekko roztopił. Gotowe!
Przekąski z ciastem francuskim
Składniki:
- 6 parówek (drobiowych lub cielęcych),
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 6 plastrów żółtego sera,
- kilka łyżek sosu pomidorowego i majonez.
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokrój na paski szerokie na 3-4 cm. Na każdej parówce połóż plasterek sera, posmaruj go sosem pomidorowym wymieszanym z majonezem. Zawiń wszystko w ciasto francuskie. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 15 – 20 minut.
Agata Szymczak
___________________________REKLAMA
___________________________________