Mleczko pszczele – eliksir zdrowia i młodości
Poznaj wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego
Skład mleczka pszczelego
Nieco ponad 60% tego pożytku stanowi woda, ale pozostałe ok. 40% tworzą razem najlepsze dary natury: białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne i ich pochodne, biopierwiastki, hormony, substancje zwalczające mikroorganizmy i działające przeciwzapalnie, antyoksydanty i liczne witaminy. Skład mleczka pszczelego jest zatem imponujący i z tego powodu ten ekskluzywny pokarm pszczelej królowej wykorzystuje się w walce z chorobami, w profilaktyce wielu różnych schorzeń (w tym cywilizacyjnych) oraz do rewitalizacji organizmu.
Czytaj więcej w temacie: Miód - prawdziwy zdrowotny dar
Właściwości mleczka pszczelego
Z badań mleczka pszczelego przeprowadzonych w wielu różnych laboratoriach na świecie wynika, że ten białawy, nieco kwaśny w smaku pożytek pszczeli wykazuje wysoką aktywność biologiczną, dzięki czemu skutecznie pełni swoje prozdrowotne funkcje:
- wspomaga odporność i zwalcza mikroorganizmy oraz zapobiega ich mnożeniu się i rozwojowi – pomocny jest przy infekcjach i schorzeniach immunologicznych,
- wspomaga przekazywanie impulsów nerwowych – co przydaje się m.in. przy rekonwalescencji po urazach,
- likwiduje ogniska zapalne – pomaga m.in. przy chorobach reumatycznych i skórnych,
- wspomaga utrzymanie homeostazy (wewnętrznej równowagi organizmu) oraz podnosi poziom sił witalnych – zaleca się je m.in. w schorzeniach onkologicznych i geriatrycznych,
- zwiększa fizyczną i psychiczną wydolność organizmu – jest idealne dla osób po wyczerpujących przejściach i ze zmęczonymi nadnerczami,
- poprawia możliwości intelektualne – co szczególnie docenią studenci, uczniowie i osoby mające problemy z pamięcią.
Jak przyjmować mleczko pszczele?
Mleczko dostępne w naturalnej postaci najlepiej jest stosować podjęzykowo. Niewielką jego ilość należy umieścić pod językiem i pozwolić na powolne rozpływanie się produktu w jamie ustnej. W podobny sposób można dozować mleczko zawarte w miodach lub ziołomiodach. Mleczko pszczele dostępne jest też w postaci pastylek, tabletek i syropów. Najlepiej przyjmować je tuż przed posiłkiem lub w jego trakcie. Należy zwracać uwagę na dawkowanie mleczka pszczelego – może być ono różne dla rozmaitych preparatów. W celach profilaktycznych i przy lekkich schorzeniach zalecane są niewielkie dozy (ok. 50-100 mg na dobę podzielone na dwie lub trzy porcje). Do wspomagania terapii schorzeń cięższych lub przewlekłych zalecana ilość produktu może być większa.
Czytaj więcej w temacie: Miodowanie włosów, czyli sposób na ich skuteczne nawilżenie
Katarzyna Kieś-Kokocińska
___________________________REKLAMA
___________________________________