Siemianka zamiast owsianki. Nowe pomysły na zdrowe i pożywne śniadanie
Co zjeść na śniadanie?
Siemię na zdrowie
Siemię lniane, odpowiednio przygotowane, nie tylko uzupełnia dietę w dobre tłuszcze, białko, kwasy organiczne, enzymy oraz witaminy (głównie A, E i z grupy B) oraz składniki mineralne (przede wszystkim cynk, magnez i żelazo), ale stanowi również naturalny środek wspomagający odchudzanie. Przede wszystkim jednak to wartościowe źródło energii, po które warto sięgać, rozpoczynając kolejny dzień. Nasiona lnu działają osłaniająco na śluzówkę jelit i żołądka. Zmacerowane (namoczone) i zmielone nasionka regulują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, są też cennym orężem w walce z wieloma schorzeniami. Stosuje się je między innymi w chorobach górnych dróg oddechowych, a okłady z lnu skutecznie koją i łagodzą podrażnienia. Udowodniono, że siemię lniane wspomaga pracę wielu narządów, a ze względu na wysoką zawartość fitoestrogenów roślinnych ma działanie antynowotworowe. Ziarna lnu trzeba jednak dawkować z umiarem, gdyż ze względu na dużą ilość błonnika ich spożycie może mieć efekt przeczyszczający (jakie jeszcze skutki niesie za sobą nadmierne spożywanie błonnika?). Optymalna dzienna porcja siemienia to ok. 20 g (dwie łyżki zmielonych ziaren), do których warto organizm przyzwyczajać, pamiętając, by zachować przynajmniej dwugodzinną przerwę między posiłkiem bogatym w siemię a zażyciem leków, ponieważ może ono zaburzać ich wchłanialność.
Mielone czy w ziarnach?
W sklepach znajdziemy dwa rodzaje siemienia: złociste i trudniej dostępne, ale bogatsze w substancje odżywcze brązowe. Ze względu na to, iż zmielone nasionka szybko jełczeją, najlepiej kupować je w formie nieprzetworzonej. Ziarenka przechowujemy w szczelnym i ciemnym pojemniku, w temperaturze pokojowej i mielimy tuż przed spożyciem, by nie stracić nic z ich właściwości. Namoczone siemię można zmiksować z owocami, dodawać do musli, jogurtu, a nawet sosów i zup. W wielu wypiekach zmielone i namoczone siemię może zastąpić jajko, nadając ciastu odpowiednią, kleistą konsystencję.
Przepisy na pożywne i zdrowe śniadanie z siemieniem lnianym
Siemianka bananowa
Składniki:
- 30 g zmielonego siemienia lnianego
- banan
- mleko kokosowe (lub inne)
- cynamon
- kakao lub karob
- łyżka miodu
- suszone owoce
- garść prażonych pestek słonecznika, dyni lub orzechów
Przygotowanie:
Siemię zalej ciepłą wodą i odstaw na pół godziny lub nawet na noc. Otrzymaną zawiesinę zmiksuj z bananem, mlekiem i kakao (możesz lekko podgrzać, ale nie doprowadzając do zagotowania, gdyż wysoka temperatura utlenia cenne kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu). Dodaj miód, przyprawy i pozostałe składniki.
2. Lniane placuszki z owocami
Składniki:
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mus jabłkowy lub starte jabłko
- cynamon, kardamon, imbir
Przygotowanie:
Jajko, mleko, wodę, sól i siemię lniane dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na 20 minut. Na rozgrzany olej połóż łyżką nieduże porcje ciasta i smaż je z obu stron. Podawaj z jabłkiem, oprószone przyprawami.
Sylwia Kupczyk
___________________________REKLAMA
___________________________________