Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaRodzaje diet

Sojonez, aquafaba, czarna sól, czyli wegańskie zamienniki popularnych składników

Wegańskie zamienniki jajek i nie tylko

Data publikacji: 7 kwietnia 2017, 01:34
Co prawda nie każdy wegetarianin tęskni za smakiem mięsa, ale dla fanów mięsnych specjałów znajdą się wegetariańskie zamienniki, takie jak bezmięsne wędliny, sojowe parówki czy choćby tempeh w smaku podobny do kurczaka. Trudno jednak wyobrazić sobie weganina, któremu nie brakuje jajek, majonezu czy smaku aromatycznego lecza z lekko wędzoną nutką. Jak zatem, stosując dietę wegańską, można je zastąpić? Są na to sprawdzone sposoby.

Aquafaba

Ten dosyć niepospolicie brzmiący i na pozór trudno dostępny składnik to nic innego, jak woda z puszki po cieciorce lub woda po jej gotowaniu. Do jej szczególnych zalet należy fakt, że można ją ubić jak białko jajka, dzięki czemu idealnie nadaje się do rozmaitych ciast, kremów, lodów i innych deserów. Kto by przypuszczał, że można dzięki niej wyczarować np. pyszne bezowe ciastka lub prawdziwy wegański tort bezowy, który zachwyci wszystkich sceptyków? Ale to nie koniec jej zastosowań! Aquafaba, podobnie jak żółtko jaja kurzego, ma zdolność do emulgacji, czyli łączenia dwóch niemieszających się ze sobą substancji. Dlatego właśnie może być świetną bazą dla wegańskiego majonezu, który zdaniem wielu smakuje lepiej od jego sojowych, kalafiorowych i fasolowych alternatyw. Dobra wiadomość – komponując sałatkę warzywną w wariancie wegańskim, nie trzeba więc całkowicie wyrzekać się posmaku nuty majonezowej.

Czarna sól Kala Namak

Indyjska czarna sól o nazwie Kala Namak to drugi składnik, a raczej przyprawa, która przydaje się w roślinnej kuchni, a ceniona jest przede wszystkim za... jajeczny smak. Bez wątpienia świetnie sprawdzi w puszystej, gładkiej, bezjajecznej paście z tofu lub tofucznicy, czyli wegańskiej wersji popularnej jajecznicy. To doskonały element wegańskiego śniadania i nie tylko. Czarną sól można kupić w każdym ekologicznym sklepie lub znaleźć na półkach supermarketów (w działach ze zdrową żywnością lub z kuchnią z różnych stron świata).

Sojonez

Chyba najbardziej znana i popularna wegańska odmiana majonezu. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on na bazie soi, a konkretniej – mleka sojowego. Istnieje wiele receptur na sojonez – zależnie od przepisu do mleka sojowego dodaje się w różnych proprocjach ocet jabłkowy, sok z cytryny, odrobinę musztardy, oleju oraz przyprawy i ewentualnie inne dodatki. W smaku przypomina tradycyjny majonez, choć da się w nim wyczuć sojową nutę. Idealnie nadaje się jako sos do bezmięsnych burgerów czy sałatek.

Wędzona papryka

Bez niej wiele wegańskich dań niemal nie miałoby racji bytu. To ona nadaje im aromat wędzonego mięsa, dlatego nie można pominąć tej przyprawy, gotując wegańską grochówkę czy fasolkę po bretońsku. Dzięki wędzonej, słodkiej papryce te potrawy smakują jak z wojskowego kotła, a różnicy może nie zauważyć niejeden zwolennik tradycyjnej mięsnej kuchni.

Inne popularne zamienniki

Z pewnością mięsożercy zastanawiają się, jak weganie mogą zastąpić ser i mleko. Nic bardziej prostego. W kuchni roślinnej znajdziemy przepisy na wegański twarożek z nerkowców lub pestek słonecznika, a także szybkie sposoby na domowe mleko z migdałów lub wspomnianego już słonecznika.

Kamil Dobrowolski

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót