Zdrowa żywność
Data publikacji:
2023-04-12
Kwasy omega 3, 6 i 9 to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Są kluczowe dla utrzymania dobrej kondycji mózgu, serca, naczyń krwionośnych, a także układu odpornościowego. Jakie są właściwości kwasów omega 3, 6 i 9, w jakich produktach...
Wszystko o dodatkach do żywności
Data publikacji:
2024-04-25
Wokół różnych substancji, dodawanych do żywności w procesie produkcji, narosło wiele opinii i sądów, często błędnych, niepopartych badaniami, które demonizują stosowane powszechnie w przemyśle spożywczym związki. Czym więc są dodatki do żywności, czy są konieczne oraz przede wszystkim – czy są...
Dieta antynowotworowa, czyli produkty spożywcze sprzyjające walce z rakiem
Data publikacji:
2016-01-28
Nowotwory to plaga naszych czasów. Niemalże w każdej rodzinie jakaś osoba została dotknięta tą okrutną chorobą. Naukowcy wciąż szukają lekarstw i czynników pomagających leczyć i zapobiegać pojawieniu się raka. Jednym z aspektów profilaktyki jest odpowiednia dieta, nazywana dietą antynowotworową....
Ryba zamiast mięsa
Data publikacji:
2016-01-28
Dietetycy biją na alarm: Polacy jedzą za mało ryb. Przeciętny Polak zjada rocznie 13 kg ryb, podczas gdy średnia dla Unii Europejskiej wynosi 22 kg. Warto zwiększyć spożycie ryb, które mogą urozmaicić jadłospis i poprawić samopoczucie.
Kilka słów o soku z brzozy
Data publikacji:
2016-01-28
Sok z pnia brzozy, znany także jako oskoła, to panaceum na wiele dolegliwości, łagodzi on m.in. bóle reumatyczne i objawy choroby wrzodowej, a w medycynie ludowej stosowany jest jako lek przeciwnowotworowy. Co warto więc wiedzieć o dobroczynnym soku z brzozy?
___________________________REKLAMA
___________________________________