Zdrowa żywność
Data publikacji:
2018-01-03
Do najważniejszych części składowych tłuszczu należą kwasy tłuszczowe. W zależności od ilości wiązań w łańcuchu węglowym możemy podzielić je na poszczególne grupy, tj. nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. kwasy omega-3 i omega-6). Niektóre kwasy tłuszczowe...
Superżywność (superfoods) – moda czy może zdrowy sposób na życie?
Data publikacji:
2018-01-10
W dzisiejszych czasach obserwuje się tendencję konsumentów do spożywania żywności, która pozwoliłaby zachować zdrowie i dobre samopoczucie do późnych lat starości. Niedawno obok żywności funkcjonalnej pojawił się termin „superżywności”, stanowiący nie tylko chwyt marketingowy, ale i określenie...
Zdrowsze zamienniki cukru w diecie
Data publikacji:
2018-01-22
Dieta dorosłych i dzieci bardzo często obfituje w cukier. Zbyt duża ilość tego składnika w codziennym menu negatywnie wpływa na nasze zdrowie, prowadząc przede wszystkim do nadwagi i otyłości czy do chorób układu krążenia. Na całe szczęście istnieją zamienniki cukru. Ksylitol, miód, stewia, syrop z...
Niezwykła moc żurawiny!
Data publikacji:
2018-02-06
Żurawina (Oxycoccus) to roślina wieloletnia, należąca do gatunku wrzosowatych. W Polsce rośnie dziko, lecz w wielu rejonach na świecie stała się rośliną uprawną, głównie w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i Indiach. Z zewnątrz jej owoce wyglądają niepozornie, lecz w środku kryją w sobie dużo cennych...
Kiełki – dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?
Data publikacji:
2018-02-21
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto jeść kiełki, czy kiełki są zdrowe. Tymczasem na cudownej mocy kiełków poznali się już mieszkańcy starożytnych Chin wykorzystując je w codziennej diecie, a także stosując je jako leki na różne dolegliwości. Współcześnie ich popularność stale rośnie, kiełki...
___________________________REKLAMA
___________________________________