Co pomoże, a co zaszkodzi - dieta na refluks żołądkowo-przełykowy
Refluks żołądka - jak komponować codzienne menu?
Co można jeść?
Dieta na refluks żołądkowo-przełykowy jest dla pacjentów o tyle istotna, że spożywanie niektórych pokarmów może powodować pojawianie się dolegliwości u osób z tym schorzeniem. Przykładowo, kawa czy alkohol są napojami, które mogą zwiększać wydzielanie kwasu solnego w żołądku, zjedzenie cebuli może z kolei spowodować rozluźnienie zwieracza przełyku (a to ułatwia przechodzenie kwaśnej treści z żołądka do przełyku).
Istnieją pokarmy, które mogą działać zupełnie odwrotnie, bo ich spożywanie miewa łagodzący wpływ na objawy refluksu. Wśród takich produktów wymienić można:
- warzywa (np. brokuły, kalafior, różne sałaty), dzięki którym może zmniejszać się produkcja kwasu solnego w żołądku,
- imbir, który jest przyprawą wykazującą działanie przeciwzapalne (znaleźć go można w różnych mieszankach ziół na refluks żołądkowo-przełykowy),
- produkty pełnoziarniste bogate w błonnik (np. makarony, kasze) czy owsianki, które mają zdolność wiązania kwasu solnego i przez to zmniejszają jego ilości w żołądku.
Jadłospis dla pacjenta z refluksem
Na wstępie musimy zaznaczyć: nie ma jednej, idealnej diety na refluks żołądkowo-przełykowy. Niektóre pokarmy, które typowo są czynnikami zaostrzającymi objawy refluksu, mogą być tolerowane przez część osób obarczonych problemem – pozostaje to kwestią indywidualną.
Przykładowa dieta na refluks żołądkowo-przełykowy może wyglądać następująco:
Śniadanie: chleb pełnoziarnisty, polędwica z piersi kurczaka, ogórek, herbata (najlepiej bez cukru).
Drugie śniadanie: chleb pełnoziarnisty, chudy twaróg, rzodkiewka.
Obiad: gotowane ziemniaki, ryba przygotowana na parze, mix sałat z oliwą z oliwek.
Podwieczorek: Sorbet malinowy.
Kolacja: Pumpernikiel, chuda wędlina, sałata.
Domowe sposoby na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiednie jedzenie to nie wszystko
W łagodzeniu objawów refluksu pomoże nam nie tylko dieta, ale też odpowiednie nawyki związane z posiłkami. Nie możemy nakładać zbyt wiele na talerz – przepełnienie żołądka zwiększa ryzyko pojawienia się przykrych dolegliwości związanych z refluksem. Znaczenie ma również to, kiedy jemy. Ogólnie zaleca się, aby ostatni posiłek spożywać nie później niż 3-4 godziny przed snem. Wynika to z faktu, że przyjęcie pozycji leżącej bezpośrednio lub w niedługim czasie po jedzeniu ułatwia przedostawanie się kwaśnej, drażniącej treści żołądkowej do przełyku.
Jednoznacznej odpowiedzi na to, jaka powinna być dieta i jadłospis w refluksie po prostu nie ma. Musimy bacznie obserwować swój organizm i unikać tych produktów, których spożycie skutkuje występowaniem u nas objawów schorzenia. Jeżeli ciężko nam odnotować zależność pomiędzy posiłkami a dolegliwościami, możemy robić notatki dotyczące tego, co danego dnia zjedliśmy i czy wystąpiły wtedy u nas objawy refluksu – powinno to ułatwić eliminację z diety niekorzystnie działających na nas pokarmów.
Tomasz Nęcki
___________________________REKLAMA
___________________________________