Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Kulinarna podróż do słonecznej Italii – na każdą kieszeń!

Cucina povera czyli kuchnia biedaków. Poznaj zalety i przepisy na tanie potrawy kuchni sezonowej

Data publikacji: 14 października 2016, 02:50
Dietetycy przekonują, że najzdrowsza dieta to ta bogata w sezonowe owoce i warzywa, oparta na zmieniających się porach roku. Właśnie taka jest włoska cucina povera – tradycyjna kuchnia opierająca się na jadłospisie zaczerpniętym z wiejskich gospodarstw, wykorzystująca tylko to, co akurat daje natura.
Cucina povera - rodzinazdrowia.pl

Tanie potrawy sezonowe na włoski sposób

Włoska kuchnia bazuje na bogactwie świeżych warzyw i owoców krajowych, dostępnych na polu lub w sadzie o danej porze roku. „Cucina povera” (wł. „kuchnia biedaków” lub „biedna kuchnia”) opiera się właśnie na sezonowych, regionalnych produktach. Są one tanie, bo nie płaci się za ich sprowadzenie z drugiego końca świata, a dzięki temu, że nie spędzają tygodni w transporcie, nie tracą wartościowych składników. Podstawowe produkty na jakich opiera się „cucina povera” to ziemniaki, mąka, oliwa z oliwek i lokalne warzywa– pomidory, marchew, pietruszka, brokuły itd.

Kuchnia sezonowa z korzyścią dla zdrowia

Sięganie po potrawy sezonowe ma też wpływ na urozmaicenie diety. Zmieniające się pory roku mają odzwierciedlenie w produktach, pojawiających się na naszym talerzu. Ograniczenie roli mięsa na rzecz warzyw i zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego sprzyja zdrowiu – zmniejsza się prawdopodobieństwo chorób układu sercowo-naczyniowego spowodowanych za wysokim poziomem cholesterolu, błonnik usprawnia perystaltyka jelit, a mniejsza kaloryczność posiłków ułatwia utrzymanie pożądanej wagi ciała. Nic dziwnego, że mieszkańcy małych włoskich miasteczek i wsi dożywają w zdrowiu sędziwego wieku.

Cucina povera – najpopularniejsze dania

Jakie są najpopularniejsze włoskie przepisy sezonowe? Najbardziej znanym daniem, z którego słynie cucina povera, są „patate pazze”, czyli „szalone ziemniaki”.  Ta wiejska potrawa to nic innego, jak ziemniaki podane w towarzystwie dziko rosnących, jadalnych roślin liściastych, zebranych z okolicznych pól. Kilogram ziemniaków gotuje się z liśćmi (np. szpinaku lub dzikiej cykorii), następnie odsącza z wody. Warzywa pokrojone na plastry miesza się z kilkoma łyżkami oliwy i dodatkiem soli. Przepisy sezonowe, bazujące na wiejskich tradycjach, pozwalają na sporą dowolność w gotowaniu i puszczenie wodzy kuchennej fantazji. Pamiętać należy jedynie o prostocie – jak twierdzą Włosi, to właśnie w niej tkwi sekret najsmaczniejszej potrawy.

Nina Szymanowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również