Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Mleczko kokosowe – azjatycki przysmak o cennych właściwościach

Do czego można wykorzystać mleczko kokosowe?

Data publikacji: 30 marca 2017, 01:45
Mleczko kokosowe to produkt, który cieszy się obecnie ogromną popularnością wśród wszystkich, którzy poszukują nowych, oryginalnych smaków. Co więcej, oprócz walorów smakowych cechuje je szereg wartościowych dla naszego zdrowia składników.

Samodzielne przygotowanie mleczka kokosowego

Mleczko kokosowe powstaje z połączenia miąższu orzecha kokosowego i wody. Co ciekawe, przepis na uzyskanie mleczka kokosowego w domowych warunkach jest bardzo prosty. Wystarczy połączyć białe wnętrze kokosa lub szklankę płatków kokosowych z litrem ciepłej wody. Ważne jest, by wybrać produkt, który nie jest sztucznie dosładzany! Wiórki lub miąższ zalewa się wodą na 30 minut, a później blenduje. W następnej kolejności należy przelać zawartość blendera przez gazę i odcisnąć miąższ z płynu. Tak uzyskana zawiesina ma idealne zastosowanie do gotowania kaszy jaglanej czy owsianki. Domowe mleczko kokosowe ma nieco inną konsystencję od tego, które można kupić w sklepie (jest rzadsze), ale jego właściwości są dokładnie takie same. Cena mleczka kokosowego dostępnego w sklepie waha się od 5 do nawet 20 złotych, w zależności od pojemności opakowania. Warto sprawdzić ofertę internetowych sklepów ze zdrową żywnością, gdyż często proponują one korzystną ofertę wielopaków.

Właściwości mleczka kokosowego

Podobnie jak sam kokos, mleczko kokosowe jest źródłem dobrych kwasów tłuszczowych (tj. kwasu linolenowego, stearynowego, laurynowego i kaprylowego). Nie tylko nie zawiera cholesterolu, ale też laktozy, co czyni z niego alternatywę dla tych, którzy nie tolerują tego białka. Co jeszcze znajduje się w mleku kokosowym? Witaminy C, K oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas czy sód. Taki zestaw sprawia, że znajduje ono zastosowanie jako napój izotoniczny. Mleczko kokosowe posiada właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Stosowane przez osoby cierpiące na problemy skórne lub częste infekcje, pomaga w łagodzeniu objawów. Dla liczących kalorie mleczko kokosowe ma jednak minus – 100 ml zawiera ok. 230 kcal.

Przepis na curry z mleczkiem kokosowym

Do czego dodawać mleczko kokosowe na co dzień? Można połączyć kuchnię azjatycką i polską, tworząc smaczną fuzję w postaci curry z ziemniakami oraz z mlekiem kokosowym. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki krojonych ziemniaków
  • 100 g śmietanki kokosowej (śmietanka to ta część, która zbiera się na powierzchni schłodzonego mleka kokosowego)
  • 100 g mleka kokosowego
  • cebula
  • łyżeczka kminku (nasiona)
  • 2 papryczki chili (źródło kapsaicyny)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól i pieprz

Cebulę smażymy na rozgrzanej patelni z papryczkami chili i kminkiem. Dodajemy ziemniaki i mieszamy je z kokosowym mleczkiem. Całość dusimy do momentu zmięknięcia ziemniaków, po czym dodajemy kokosową śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze przez około dwie minuty. Podajemy z dodatkiem ryżu – najlepiej brązowego.

Karolina Lepczak

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również