Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZioła

Mniszek lekarski – prozdrowotne właściwości popularnego kwiatu

Mniszek pospolity dla zdrowia!

Data publikacji: 18 września 2017, 02:00
Stosowanie mniszka lekarskiego jako środka leczniczego ma długą historię. Pierwsze wzmianki o jego użyciu sięgają czasów starożytnych. Liczne zapisy dotyczące terapii mniszkiem możemy odnaleźć także w Korei i Meksyku, gdzie ludność do dziś chętnie wykorzystuje jego cenne właściwości, w tym: antyoksydacyjne, antynowotworowe i wzmacniające.

Dzika roślina pól i łąk

Mniszek pospolity (Taraxacumofficinale), zwany lekarskim, to roślina, której kwitnienia możemy spodziewać się na przełomie kwietnia i maja. W Polsce jest doskonale znany, szczególnie w postaci pojawiających się w okresie przekwitania dmuchawców. Przyrządzone z mniszka syropy i napary są niezwykle korzystne pod względem odżywczym, lecz podczas zbioru niestety bywa mylony z mleczem – kwiatem z tej samej rodziny (Sonchusoleraceus L.), który zawiera trujące związki. Nasuwa nam się więc pytanie: jak je rozróżnić? Nie jest to na szczęście takie trudne! Liście mniszka wyrastają z ziemi, a każdy kwiat umiejscowiony jest na własnej łodydze. Z kolei w przypadku mlecza liście i kwiaty rozwijają się z łodygi głównej.

Skład chemiczny mniszka lekarskiego

Liście mniszka pospolitego to doskonałe źródło substancji odżywczych, takich jak flawonoidy, magnez, potas, witaminy z grupy B, C oraz krzem. Z kolei kwiaty zawierają antyoksydanty w postaci karetonoidów, uaktywniających witaminę A w organizmie. Kiedy zbierać mniszek lekarski? Korzenie, będące skupiskiem największej ilości aktywnych biologicznie związków, zbiera się w porze jesiennej. Wówczas to są one zasobne w kwas foliowy, witaminę C i E oraz inulinę (w ilości aż do 40%), a także składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor i potas (nawet 4,5%).

Czytaj więcej w temacie: Grzyby - prawdziwe skarby jesieni

Właściwości mniszka lekarskiego

Do udowodnionych właściwości rośliny należy działanie przeciwzapalne, żółciopędne, przeczyszczające, a także zwiększające wydzielanie kwasów w żołądku. Wysoką skuteczność leczenia osiąga się w terapii wątroby, np. podczas wirusowego zapalenia typu C. Dodatkowo wspiera przemianę materii, łagodzi problemy skórne i bóle stawów. Ponadto wykazuje działanie moczopędne, co wykorzystuje się w infekcjach dróg moczowych. Pozytywnie wpływa na poziom cukru, dlatego polecany jest w cukrzycy. Syrop z mniszka doskonale działa na kaszel i wspiera odporność podczas przeziębienia i grypy. W toku badań wykazano jego silne właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. Udowodniono też, że roślina ta jest w stanie zmniejszyć ilość komórek nowotworowych raka piersi i prostaty.

Czytaj więcej w temacie: Nietypowy objawy raka

Syrop z mniszka lekarskiego

Przyrządzenie syropu z mniszka należy zacząć od zbioru 4 garści koszyczków, które zalewamy na zimno wodą. Tak przygotowany gotujemy, doprowadzając jedynie do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w garnku na całą noc. Rano odcedzamy zawartość, wyciskając odpowiednio kwiaty. Do soku dodajemy kilogram cukru, połówkę cytryny pokrojonej w plasterki i drugi raz zagotowujemy do otrzymania konsystencji syropu, który na końcu procesu wyglądem przypomina miód.

Herbatka z korzeni mniszka

Do przygotowania naparu bierzemy jedną łyżeczkę uprzednio wysuszonych w piekarniku korzeni mniszka, które zalewamy na noc wodą w ilości 250 ml (standardowa szklanka). Rano doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Spożywamy w dwóch porcjach. Można również przygotować napar z kwiatów mniszka, liści i korzeni.

Czytaj więcej w temacie: Fakty i mity na temat herbaty

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również