Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Nie tylko białe lub czerwone – o winie różowym i szarym

Co warto wiedzieć o mniej klasycznych winach?

Data publikacji: 9 czerwca 2017, 01:58
Orzeźwiające i lekkie wino różowe uważane jest za trunek idealny na ciepłe dni. Bliskie mu wino szare jest u nas wciąż mało znane, choć wiele narodów zdążyło się już w nim na dobre rozsmakować. Co warto wiedzieć o tych dwóch rodzajach mniej popularnego wina? Kiedy i z czym je podawać?

Wino różowe

Choć prosta dedukcja kazałaby sądzić, że wino różowe wytwarzane jest z różowych winogron, prawda okazuje się dość zaskakująca. Podobnie jak w przypadku wina czerwonego – trunek ten powstaje z winogron czarnych! Specyficzny kolor oraz właściwości są efektem odmiennego procesu wytwarzania. Swoją popularyzację różowe wino zawdzięcza przede wszystkim Amerykanom, którzy – spragnieni trunku o smaku mniej radykalnym i wyrazistym niż czerwone i białe – zakochali się w napoju łączącym najłagodniejsze cechy obu tych win. Delikatność oraz subtelna słodycz sprawiają, że wino różowe stanowi idealną propozycję dla początkujących, którzy dopiero stają u progu poznawania świata win. Zastanawiając się, co podać do wina różowego, trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na półkę z owocami morza, potrawy z drobiu, pizzę, spaghetti, przystawki z sosem vinaigrette czy rozmaite pasty. Chociaż, z drugiej strony, mniej radykalni smakosze twierdzą, że nie będzie wielkim uchybieniem, jeśli zaserwuje się wino różowe do potraw nieco tłustszych i cięższych.

Wino szare

Wywodzące się z Maroka wina szare są po prostu winami różowymi o niezwykle subtelnej barwie i o smaku zbliżonym do win białych. Metoda wytwarzania win szarych na pewnym etapie bliska jest produkcji szampanów i win musujących, stąd ich łagodny, świeży i bardzo owocowy aromat, w którym wyczuwalne są m.in. wiśnie, maliny, truskawki, czasem rabarbar, ale też arbuz i ananas. Szare wino na upały brzmi niemal jak slogan z banneru reklamowego, jednak jest w tym dużo prawdy. Przede wszystkim, podajemy je dobrze schłodzone (maksymalnie do 12 stopni Celsjusza). Smakosze polecają w ciepłe dni potraktować je jako dodatek do drinków. Smakowo szare wino wprost idealnie komponuje się z kuchnią orientalną, owocami morza oraz sałatkami. Podajemy je szczególnie do potraw arabskich, lekkich mięs, owoców i warzyw. 

Czytaj: Domowy sommielier - z czym i jak pić wino?

Adam Bała

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również