Odchudzanie z jagodami goji
Jakie właściwości mają jagody goji?
Jagody rodem z Azji
Goji berry to odmiana czerwonej jagody, która do Europy trafiła z południowej Azji. Owoce strząsa się z krzewów, które sięgają nawet 3 metrów, a następnie suszy.
W medycynie chińskiej, japońskiej i tybetańskiej traktuje się ją jako lek na rozmaite schorzenia – jagody goji wspomagają między innymi wzrok, pracę nerek i wątroby, obniżają poziom cholesterolu, a według przekazów zapewniają długowieczność.
Czytaj: Jak obniżyć poziom cholesterolu bez leków?
Jagody goji – właściwości
Owoce goji docenia się także jako wartościowy składnik diety odchudzającej – dzięki zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości, pobudzają też przemianę materii, są przy tym wartościowym źródłem energii i składników odżywczych. To doskonałe dopełnienie aktywności fizycznej i odpowiedniej diety. Łyżka suszonych jagód dostarcza ok. 30 kcal. Co ważne dla diabetyków i osób na diecie – jagody goji mają niski indeks glikemiczny (IG 29), więc ich spożycie nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru w organizmie. Warto jednak pamiętać, by nie jeść ich w nadmiarze (optymalna dzienna porcja to ok. 2 łyżki stołowe), a to ze względu na ich właściwości przeciwzakrzepowe.
Jagody goji są źródłem beta-karotenu, witamin C, E, z grupy B, białka, aminokwasów, przeciwutleniaczy, a także żelaza, cynku, wapnia, selenu i fosforu. Zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza pomocny w odchudzaniu kwas beta-sitosterol, który obniża poziom cholesterolu.
Czytaj: Jak obliczyć indeks glikemiczny?
Co skrywa czerwony owoc?
W 100 g jagód goji znajdziemy:
- węglowodany – 68 g,
- białko – 12 g,
- tłuszcz – 10 g,
- błonnik – 8 g,
- fosfor – 203 mg,
- wapń – 112,5 mg,
- luteinę – 70,37 mg,
- witaminę C – 18,40 mg,
- żelazo – 8,42 mg,
- karoten – 7,38 mg.
Jak jeść jagody goji?
Na rynku można znaleźć jagody goji w postaci świeżej (trudno dostępne), suszonej (te można jeść jako przekąskę, jak rodzynki, dodawać do owsianki, musli, jogurtów, deserów, wypieków oraz herbatek, ale też do dań mięsnych i sałatek) oraz suplementy diety z jagodami goji. Przepisy z jagodami goji stanowią nieprzebrane źródło inspiracji dla kulinarnych odkrywców! Zestawienie owoców goji z daniami pikantnymi to połączenie doskonałe. Warto też pić napar z jagód zalanych gorącą wodą.
Sylwia M. Kupczyk
___________________________REKLAMA
___________________________________