Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Walentynkowe smakołyki, czyli chałwowy mus malinowy i babeczki z buraka

Przepisy na walentynki

Data publikacji: 10 lutego 2017, 01:44
Romantyczna kolacja dla dwojga nie może obyć się bez słodkich deserów, a że Walentynki to szczególna okazja na wieczór pełny słodyczy i miłości, dajmy się ponieść słodkiej fantazji i przygotujmy swojej drugiej połówce pyszny, nietuzinkowy, a przy tym prosty przysmak!

Prosty, szybki i efektowny – chałwowy mus malinowy!

Choć o świeże maliny w zimie trudno, warto pofatygować się choćby o woreczek zamrożonych przez babcię letnich malin lub słoiczek tych pysznych owoców w syropie, bo smak musu chałwowego, łatwość przygotowania i zadowolona mina ukochanej osoby z pewnością wynagrodzą nam te starania.

Składniki:

  • ok. 150 gram mrożonych malin lub malin w syropie
  • 100 g chałwy waniliowej
  • puszka mleczka kokosowego (bardzo mocno schłodzonego)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do małego garnuszka wrzucamy maliny z łyżką wody i podgrzewamy aż uzyskamy gęsty sos. Jeśli korzystamy z malin w syropie, nie dodajemy wody i podgrzewamy je chwilę dłużej.
  2. Z mleczka wyciągamy kożuch, czyli część, od której oddzieliła się woda (woda nie będzie potrzebna). Wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę (zostawiając trochę na koniec do podania) i dalej ubijamy aż do połączenie składników.
  3. Podajemy! Do miseczek wkładamy masę na przemian z sosem malinowym. Całość posypujemy pokruszoną chałwą i ewentualnie skrapiamy słodkim syropem z agawy lub dodajemy kroplę miodu!
  4. Wodę z mleczka kokosowego możemy wykorzystać do zrobienia śniadaniowych naleśników dla naszej sympatii.

Buraczane muffiny z czekoladą, truskawkami lub granatem

Do przygotowania tych pysznych babeczek potrzeba 15 minut (+ czas pieczenia), a ich walory smakowane warte są grzechu. Co więcej, mina chłopaka, dziewczyny, męża, żony na wieść o tym, że ich winny, słodki smak to zasługa…buraka – bezcenna!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 duże ugotowane lub upieczone buraki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki (najlepiej pszennej)
  • 5 dużych łyżek kakao
  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • ½ tabliczki czekolady
  • 2 duże łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Włącz i rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraki zmiksuj na jednolitą masę.
  3. W misce połącz suche składniki: kakao, przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  4. W osobnej misce zmiksuj buraki, jajka, olej. Mieszając, dodawaj suche składniki i czekoladę.
  5. Masę przelej do foremek na muffinki i piecz przez ok. 25 – 30 min.
  6. W międzyczasie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i miód (ale nie doprowadzaj do wrzenia), zalej połamaną na kawałki czekoladę i po upływie 2 – 3 minut dokładnie wymieszaj.
  7. Ostudzone babeczki polewaj czekoladą, obsyp obficie owocami granatu lub kawałkami truskawek.

Każdy przepis, podobnie jak każde walentynkowe ciasto, możesz też lekko zmodyfikować, dodając np. inne owoce lub zwiększając ilość czekolady, jeśli lubicie bardzo słodkie desery. Ważne, żeby smakowało wam obojgu!

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również