Dietetyczne pierniczki świąteczne – mniej kalorii, tyle samo smaku!
Przepisy na „odchudzone” pierniczki
Alternatywa dla cukru i mąki
Pierniczki świąteczne wypiekane według tradycyjnego przepisu są pyszną, ale kaloryczną przekąską. Jeśli zależy nam na ograniczeniu spożywania zbędnych, pustych kalorii w czasie świąt, możemy zmodyfikować przepis na pierniki tak, aby cieszyć się ich smakiem bez obaw o przybranie na wadze. Aby „odchudzić” przepis na pierniczki można zrezygnować z niektórych składników, takich jak na przykład biały cukier i zastąpić go stewią, czyli rośliną o słodkim smaku, która ma zero kalorii lub dodać więcej miodu. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mąki pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych albo otrąb pszennych.
3 przepisy na dietetyczne pierniczki
Przepis na dietetyczne pierniczki z wykorzystaniem stewii:
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka otrąb pszennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1/2 torebki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%
- stewia (w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć ciasto)
Przygotowanie:
Płatki owsiane i otręby mielimy, a następnie dolewamy do nich miód i mieszamy. Dodajemy sodę, stewię, a także przyprawę do piernika. Ugniatając, staramy się, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Mieszając dodajemy jajko, oliwę i stopniowo dolewamy mleka. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawamy pierniki za pomocą foremek, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180°C. Gdy osiągnie tę temperaturę, pieczemy pierniczki około 15 minut.
Pierniczki z mąki żytniej:
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki żytniej
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, zmielone otręby, płatki, a także sodę, kakao i przyprawę do piernika. Suche składniki łączymy z miodem, oliwą i jajkiem i wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawamy pierniki za pomocą foremek, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180°C stopni. Gdy osiągnie tę temperaturę, pieczemy pierniczki około 15 minut.
Pierniczki bezglutenowe
Składniki:
- 1/3 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki melasy
- 3 szklanki mąki bezglutenowej
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Brązowy cukier łączymy z musem jabłkowym i oliwą, a następnie miksujemy blenderem. Do masy dodajemy melasę i jajko. Następnie dokładamy składniki sypkie: mąkę, imbir, sodę i przyprawę korzenną. Po wyrobieniu ciasta najlepiej włożyć je do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawamy pierniki za pomocą foremek, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180°C.Gdy osiągnie tę temperaturę, pieczemy pierniczki około 15 minut.
Dietetyczne pierniczki są równie smaczne jak te pieczone według tradycyjnej receptury. Dzięki mniejszej ilości kalorii będziemy mogli skusić się na nie bez wyrzutów sumienia i obaw o dodatkowe kilogramy.
Beata Kubiś
___________________________REKLAMA
___________________________________