Do czego potrzebna jest w organizmie luteina?
Naturalne źródła luteiny w diecie
W jakich produktach możemy znaleźć najwięcej luteiny?
Luteina jest syntetyzowana wyłącznie przez rośliny. Występuje jedynie w zielonych liściach warzyw i żółtych oraz pomarańczowych warzywach, ale także w wielu owocach. Największą zawartością tego składnika cechuje się jarmuż (ok. 39 mg/100 g) i szpinak (ok. 12 mg w 100 g produktu). Spośród innych warzyw posiadają ją także sałata, brokuły, cukinia, dynia, brukselka oraz groszek w ilości ok. 2 mg na 100 g produktu. Z kolei najwyższą ilość luteiny w owocach stwierdzono w: nektarynkach, jeżynach, awokado, kiwi oraz malinach, ale również w czarnej porzeczce. Substancja ta jest obecna jeszcze w żółtku jaja kurzego (ok. 1,7 mg/100 g), co wiąże się z konsekwencją żywienia kur produktami pochodzenia roślinnego.
Spożycie luteiny
Aby uchronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, należy dostarczyć dziennie minimum 6 mg tego składnika. Przeciętne spożycie luteiny w USA odnotowuje się na poziomie 1,7 mg, a w Europie 2,2 mg w ciągu dnia, co jest nadal stosunkowo bardzo niewielką ilością.
Wpływ obróbki technologicznej na biodostępność luteiny
Procesy, tj. rozdrabnianie, gotowanie czy też siekanie, poprawiają biodostępność luteiny. Ponadto warto wiedzieć, że składnik ten rozpuszcza się w tłuszczu, który wpływa na jego odpowiednie przyswojenie. Najwyższą biodostępnością charakteryzuje się luteina podawana w postaci preparatów. Wówczas jej dostępność przewyższa dwukrotnie poziom przyswajalności z tkanek roślin.
Luteina a zajście w ciążę
Preparaty zawierające luteinę to jedna z najczęściej rekomendowanych przez ginekologów opcji w przypadku nieregularnych miesiączek. Luteina przypisywana na wywołanie okresu to jednak nie jedyne zastosowanie związane z funkcjonowaniem kobiecego układu rozrodczego. Luteina stanowi progesteron w formie farmakologicznej, a jej przyjmowanie może zwiększać szanse na zajście w ciążę. Luteina w ciąży wpływa z kolei pozytywnie na jej podtrzymywanie (szczególnie w jej początkowej fazie).
Wpływ luteiny na oczy
Niedobór luteiny może być czynnikiem rozwoju chorób związanych z zaburzeniami widzenia, tj. zaćma (poznać zalecenia po zabiegu usunięcia zaćmy) czy też zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej oka (AMD). Wymienione w drugiej kolejności schorzenie jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku wśród osób starszych po 65. roku życia. Wiąże się z niszczeniem przez wolne rodniki cząstek światłoczułych, a objawia rozmywaniem krawędzi, obecnością zniekształconych linii oraz trudnością w rozpoznawaniu kolorów w polu widzenia.
Małgorzata Cyran
___________________________REKLAMA
___________________________________