Pokrzywa – zdrowie ukryte w liściach
Sprawdź zastosowanie i właściwości lecznice pokrzywy. Dowiedz się, co leczy pokrzywa i jak działa na zdrowie
Pokrzywa – właściwości zdrowotne i działanie lecznicze
Przede wszystkim pokrzywa bogata jest w łatwo przyswajalne mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, sód czy jod, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Ponadto, jest źródłem witamin K (wpływającej na krzepliwość krwi), B2 (wspomagającej funkcjonowanie układu nerwowego) czy C (odgrywającej istotną rolę w utrzymywaniu odporności organizmu). Pokrzywa zawiera też naturalne barwniki roślinne: beta-karoten, chlorofil i ksantofil, które wraz flawonoidami i garbnikami zapobiegają niedokrwistości. Niezwykle ważnym składnikiem, zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę, jest kwas foliowy, który zapobiega tworzeniu się wad wrodzonych cewy nerwowej u płodu.
Co leczy pokrzywa i kto powinien sięgać po produkty z pokrzywy?
Ze względu na właściwości prozdrowotne pokrzywy, może po nią sięgać każdy i to przez cały rok. Latem możemy sami zrobić sobie sok, zimą natomiast wystarczy przygotować napar z suszonych liści. Pomoże to nam wzmocnić układ odpornościowy. Głównym działaniem leczniczym pokrzywy jest obniżanie poziomu glukozy we krwi, ale też pokrzywa, ze względu na właściwości moczopędne, ułatwia wydalenie z układu moczowego złogów, a także bakterii, dlatego jest wskazana u osób cierpiących na infekcje układu moczowego, a także choroby takie, jak kamica nerkowa. Ze względu na właściwości moczopędne wspiera walkę z nadciśnieniem tętniczym. Innym działaniem leczniczym pokrzywy jest ułatwianie trawienia głównie przez działanie żółciopędne. Wzmaga ona regenerację wątroby, a nawet przeciwdziała biegunkom. Dodatkowo sprawdza się w przypadkach anemii przez silne działanie krwiotwórcze. Może być także stosowana przez osoby cierpiące na choroby reumatyczne.
Kto powinien unikać spożywania pokrzywy?
Pomimo, że jednym z głównych działań leczniczych pokrzywy jest obniżanie poziomu glukozy we krwi, nie powinno się jej stosować u osób przyjmujących już leki przeciwcukrzycowe. Wiąże się to z wzmacnianiem siły ich działania przez substancje zawarte w roślinie, co może prowadzić do wystąpienia u pacjentów groźnych dla życia napadów hipoglikemii (zbyt niski poziom glukozy we krwi). Inną grupą osób, które nie powinny sięgać po herbatę czy sok z pokrzywy są kobiety cierpiące na schorzenia dróg rodnych, takie jak nowotwory lub polipy macicy czy torbiele jajników.
Krzysztof Pawlak
___________________________REKLAMA
___________________________________