Probiotyki – co warto o nich wiedzieć?
Poznaj działanie probiotyków!
Spis treści:
- Czym są probiotyki?
- Jakie są źródła naturalnych probiotyków?
- Kiedy warto zażywać probiotyki?
- Dlaczego warto zażywać probiotyki?
- Czym są prebiotyki i co jest ich źródłem?
Czym są probiotyki?
Probiotyki to drożdże lub żywe bakterie, które działają w żołądku lub jelitach człowieka, wywierając korzystny wpływ na organizm. Najbardziej znanymi przedstawicielami probiotyków są bakterie z rodziny Lactobacillus oraz drożdże Saccharomyces boulardii. W ludzkich jelitach znajduje się ok. 500 gatunków szczepów bakterii, które wspomagają pracę naszego układu pokarmowego.
Wymienione wyżej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus) naturalnie występują w drogach rodnych kobiet. Bakterie te produkują kwas mlekowy, dzięki któremu możliwe jest utrzymywanie odpowiedniego pH w okolicach intymnych. Probiotyki stosowane w ginekologii mają postać kapsułek, globulek albo czopków.
Jakie są źródła naturalnych probiotyków?
Okazuje się, że powszechnie dostępne produkty spożywcze, takie jak kefir, jogurt lub maślanka, zawierają naturalne probiotyki, które poprawiają nasze samopoczucie oraz zmniejszają ryzyko chorób.
Doskonałym źródłem probiotyków okazują się także produkty pochodzenia sojowego, np. mleko sojowe lub tofu. Spożywanie kwasu chlebowego, kiszonych warzyw i owoców również wzbogaca naszą florę bakteryjną jelit.
Kiedy warto zażywać probiotyki?
W okresie jesienno-zimowym narażeni jesteśmy na infekcje dróg oddechowych, w trakcie których konieczna może okazać się antybiotykoterapia zalecona przez lekarza. W takim wypadku warto zaopatrzyć się w dostępne bez recepty suplementy diety zawierające bakterie probiotyczne. Występują one w formie kapsułek lub saszetek zawierających proszek do sporządzania zawiesiny doustnej.
Przykładowo, w przypadku kuracji polegającej na zażywaniu antybiotyku dwa razy dziennie należy stosować środki zawierające probiotyki również dwa razy dziennie. Warto pamiętać, aby odstęp między przyjęciem leku a probiotyku wynosił co najmniej dwie godziny. Zmniejszenie tego odstępu czasowego może skutkować zniesieniem działania probiotyku. Kurację probiotykiem warto przedłużyć do około tygodnia po zakończeniu antybiotykoterapii, w celu wystarczającej kolonizacji jelit przez mikroorganizmy.
Dlaczego warto zażywać probiotyki?
Głównym powodem, dla którego stosujemy probiotyki, jest chęć odbudowy naturalnej flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Omawiane substancje mają jednak także inne właściwości. Są to m.in.: przywracanie prawidłowego rytmu wypróżnień czy stymulowanie odporności naszego organizmu; probiotyki w pewnym stopniu ograniczają ponadto wchłanianie cholesterolu z pokarmu. Prowadzone są także badania nad zależnością między brakiem odpowiedniej ilości mikroorganizmów kolonizujących jelito grube a wzrostem częstości występowania raka jelita grubego.
Kolejnymi wskazaniami do zastosowania probiotyków są m.in.: biegunki infekcyjne, profilaktyka biegunek podróżnych lub zapobieganie biegunkom związanym z żywieniem dojelitowym.
Czym są prebiotyki i co jest ich źródłem?
Prebiotyki to pożywka niezbędna do rozwoju organizmów probiotycznych. Przykładem takich produktów są warzywa zawierające znaczną ilość błonnika pokarmowego, m.in. korzeń cykorii, szparagi, karczochy, banany. Dzienna, zalecana dawka błonnika prebiotycznego wynosi ok. 8 gramów. W przypadku osób cierpiących na zaburzenia trawienne dawka ta powinna wynosić 15 gramów.
Wyniki badań klinicznych sugerują, że spożywanie prebiotyków zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz chorób zapalnych jelit (CU – wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna).
Lek. Tomasz Waszak
___________________________REKLAMA
___________________________________