Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Zdrowotne właściwości kurkumy

Czym charakteryzuje się kurkuma?

Data publikacji: 12 września 2017, 05:45
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Południowo-Wschodniej Azji. Jej użytkowanie sięga 4000 lat, kiedy to po raz pierwszy w Indiach zaczęto stosować ją jako przyprawę. Pozyskiwana jest z wieloletniej rośliny, a dokładnie korzenia ostryżu długiego (Curcumalonga). Przyprawa ta posiada wiele cennych właściwości, wykorzystywanych w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych XXI wieku.

Właściwości kurkumy

Do głównych atrybutów kurkumy należy przede wszystkim fakt, że to naturalny środek przeciwzapalny, sprawdzający się w terapii nowotworów i choroby Leśniowskiego-Crohna, a także przyspieszający gojenie się ran. Dodatkowo posiada wiele cennych cech, dzięki którym zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników, ochrania zainfekowane już komórki, a także opóźnia procesy starzenia. Ponadto kurkuma ma działanie immunosupresyjne, przez co dobrze sprawdza się w leczeniu alergii. Z badań wynika, że posiada właściwości przeciwmutagenne, osłaniające nas przed aminami obecnymi w pożywieniu, oraz neuroochronne, które pomagają leczyć choroby takie jak Alzheimer czy Parkinson.

Działanie na nowotwory

Aktualnie odkryto powyżej 100 typów nowotworów, których istnienie może wiązać się z zakłóceniem ekspresji kilkuset różnorodnych genów. Kurkuma intonuje ekspresję genów, działając aktywująco na 71 z nich, a wyciszająco na 81 rodzajów. Udowodnione tego typu działanie stwarza nadzieję na jej stosowanie w terapii raka żołądka, białaczki, układu moczowo-płciowego, nowotworów wątroby, głowy, szyi oraz układu nerwowego. Udowodniono, że przyprawa ta chroni już zmienione komórki, ale wykazuje także działanie prewencyjne na tego typu choroby.

Kurkuma w diecie

Kurkumę z łatwością możemy znaleźć na sklepowych półkach. W przemyśle spożywczym stosuje się ją jako naturalny barwnik, o symbolu E100. Substancje obecne we wskazanej przyprawie posiadają właściwości hydrofobowe, które negatywnie oddziałują na jej pochłanianie przez organizm. Warto wiedzieć że w połączeniu z ostrymi przyprawami, pieprzem i papryką staje się nawet 2 tys. razy bardziej przyswajalna. Z kolei za dawkę terapeutyczną kurkumy w Indiach uznaje się spożycie ok. 1 łyżeczki na dobę.

Do jakich potraw dodawać kurkumę?

Opisywaną wyżej kurkumę możemy używać na wiele sposobów. Najprostszym z nich jest codzienne dodawanie do różnorakich potraw. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni indyjskiej i chińskiej, wszelakich warzyw, ryb, mięs i ryżu, a także domowego makaronu, sosów oraz jako barwnik do ciast. W rzeczywistości możemy zastosować ją praktycznie do wszystkich potraw, przetworów, sałatek, a nawet deserów.

Biorąc pod uwagę tak liczne właściwości kurkumy, warto systematycznie stosować ją w swojej diecie. Żyjąc w świecie rozwoju różnorodnych chorób, warto wyjść im naprzeciw i zadbać o ich skuteczną prewencję, choćby uwzględniając tę przyprawę w diecie.

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Wczytywanie odpowiedzi i komentarzy.
Przeczytaj również