Co zamiast kawy? Naturalne zamienniki, które dodadzą energii na cały dzień!
Pomysły na alternatywne pobudzenie organizmu do działania
Dlaczego kawa jest dla nas ważna?
Nieodłączny element szarego poranka i wspaniałe dopełnienie podwieczorku, skuteczne wsparcie w chwilach zmęczenia i kompanka podczas towarzyskich spotkań – kawa towarzyszy nam co dnia. Pijemy ją nie tylko z upodobania do smaku, ale przede wszystkim, by rozjaśnić myśli i poprawić nastrój. Niestety działanie kawy, gdy pijemy ją w nadmiarze, jest dokładnie odwrotne – nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych, za to odwadnia, wypłukuje z organizmu minerały, podnosi ciśnienie, zwiększa poziom kortyzolu i nasila stres. Istnieją inne sposoby na dodanie sobie energii, a na długiej liście naturalnych produktów o takim działaniu każdy znajdzie coś dla siebie.
Yerba Mate
Popularny w Ameryce Południowej napój zaparzany z suszonych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego (mate). Podobnie jak kawa dodaje energii, nie rozdrażniając, redukuje zmęczenie i rozjaśnia umysł. Zawiera kofeinę, ale picie yerba mate nie powoduje negatywnych skutków ubocznych charakterystycznych dla niej, ponieważ są one neutralizowane przez inne składniki tego naparu.
- Zalety yerba mate: napój ten jest bogaty w witaminy i minerały. Podnosi odporność, relaksuje, przyspiesza metabolizm (jak jeszcze możesz podkręcić swój metabolizm?), reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga trawienie. Łagodząco i regulująco działa na układ trawienny.
- Smakyerba mate: charakterystyczny, intensywny, gorzki (można go złagodzić, dodając trawę cytrynową lub skórkę pomarańczy).
Jak zaparzać yerba mate?
Tradycyjnie do zaparzenia yerba mate stosuje się guampe – specjalny pucharek z rurką, ale wystarczy też dzbanek z sitkiem. Posiekane liście i łodygi ostrokrzewu paragwajskiego zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. Po kilku minutach yerba mate jest gotowa, a zaparzać ją można wielokrotnie.
Sproszkowany korzeń maca
Maca to roślina rosnąca w Andach, zaliczana do grupy superfoods, czyli pokarmów, które mają działanie lecznicze i odżywcze. Maca wzmacnia, dodaje sił, poprawia witalność i wytrzymałość, w naturalny sposób zwiększa poziom energii w organizmie.
- Zalety korzenia maca: maca jest źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B, minerałów, żelaza, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, ale też wartościowych węglowodanów, białka i błonnika. Wspomaga pracę narządów wewnętrznych, łagodzi stany zapalne, wzmacnia odporność i poprawia płodność.
- Smak korzenia maca: wyrazisty, mocny, cierpko-słodki.
Jak spożywać korzeń maca?
Zalecana dzienna dawka proszku z korzenia maca to 3-4 łyżeczki, przyjmowana na pusty żołądek kwadrans przed pierwszym posiłkiem. Można wymieszać łyżeczkę proszku ze szklanką wody albo soku, dodawać go do koktajli i jogurtów.
Tradycyjnie z korzenia maca powstaje też fermentowany słodki napój – maca chicha.
Trawa pszeniczna
Soczyste liście młodej pszenicy można wyhodować samodzielnie – warto, bo oprócz niezliczonych prozdrowotnych właściwości skutecznie wzmacnia, dodaje sił i zwiększa odporność. Poprawia samopoczucie.
- Zalety trawy pszenicznej: dostarcza aminokwasów, enzymów, witamin, minerałów i chlorofilu. Wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami, między innymi układu oddechowego, dermatologicznymi, nadciśnieniem i cukrzycą. Poprawia trawienie, obniża poziom „złego cholesterolu”, oczyszcza i odkwasza (poznaj dietę odkwaszającą organizm). Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
- Smak trawy pszenicznej: delikatny, świeży, doskonale komponuje się z sokami owocowymi.
Jak spożywać trawę pszeniczną?
Z liści trawy pszenicznej otrzymuje się sok (jeśli nie mamy sokowirówki, wystarczy zmiksować liście z wodą, a po kilku godzinach odcisnąć), który najlepiej pić na czczo. Optymalna dzienna dawka soku to 30-90 ml.
Po wysuszeniu liście trawy pszenicznej można też zmielić na proszek. Są również doskonałym dodatkiem do sałatek.
Sylwia Kupczyk
___________________________REKLAMA
___________________________________