Czy całkowita rezygnacja z węglowodanów to dobry pomysł?
Co warto wiedzieć o diecie bezwęglowodanowej?
Dieta bez białych węglowodanów
Zdrowa i polecana jest tylko dieta bez białych węglowodanów, takich jak biała mąka, biały makaron czy biały ryż. Składniki wysokooczyszczone wnoszą bowiem do organizmu głównie kalorie. Cenne dla zdrowia minerały i witaminy zawarte w nich są w śladowych ilościach, ponieważ większość została usunięta w procesie oczyszczania surowców. Wprawdzie węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu, ale aby ciało mogło czerpać z nich prawdziwe korzyści, powinny to być związki złożone. Wraz z energią dostarczają wielu składników niezbędnych dla zdrowia, w tym błonnik – a jego pozytywna rola w procesie odchudzania, zapewniania optymalnych warunków do rozwoju mikroflory jelitowej, pobudzania procesu trawienia oraz oczyszczania jelit ze złogów jest bezdyskusyjna.
Zdrowa dieta - bez mąki i cukru
Węglowodany obwinia się o powodowanie nadwagi i otyłości, ale to nie one są złe. Zły jest ich nadmiar, ponieważ to, czego organizm nie spali, zostanie tylko w niewielkiej ilości zmagazynowane w postaci zapasów glikogenu, ale reszta nadwyżki przekształcona zostanie w tłuszcz i odłoży się np. w postaci oponki na brzuchu. Szczególnie szkodliwe są wspomniane już produkty wysokooczyszczone i zawierające dużo cukrów prostych – ponieważ gwałtownie podnoszą zawartość glukozy we krwi, ale też poziom ten dość szybko spada. Z czasem może to doprowadzić do rozregulowania mechanizmów odpowiedzialnych za kontrolę glikemii. Ponadto organizm znacznie łatwiej przekształca w tłuszcz proste cukry niż węglowodany złożone.
Czy dieta bez węglowodanów jest zdrowa?
Jeśli nad wyeliminowaniem węglowodanów z diety zastanawia się osoba niemająca kłopotów z przemianami metabolicznymi, odpowiedź brzmi: nie. O ile bowiem miesiąc bez cukru białego na pewno wyjdzie na zdrowie, o tyle miesięczna dieta bez cukru i węglowodanów złożonych doprowadzi do wzrostu zakwaszenia organizmu (Jak odkwasić organizm? Zapoznaj się z zasadami diety zasadowej). Zakwaszenie to będzie wynikiem wzrostu ilości ketonów w tkankach – związki te pojawią się jako wynik spalania tłuszczy, które staną się głównym źródłem energii przy rezygnacji z jedzenia węglowodanów. Specjaliści ostrzegają ponadto, że duże ilości tłuszczu w diecie przyczyniają się do wzrostu ryzyka rozwoju miażdżycy.
Dieta ketogeniczna polecana jest tylko osobom chorującym na cukrzycę typu 2. Sprzyja bowiem unormowaniu glikemii i – rzeczywiście – obniżeniu masy ciała. Dla cukrzyków, których choroba wynika z niskiej aktywności fizycznej, odstawienie cukru rzeczywiście przyniesie korzyść sylwetce.
Białko jako źródło energii?
Zastąpienie tłuszczów białkiem przy jednoczesnej rezygnacji z węglowodanów również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ zbyt duża ilość białek w diecie obciąża nerki i wątrobę, a w dalszej konsekwencji sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego i wynikających z niego chorób układu krążenia. Dieta białkowa bez węglowodanów lub z ich umiejętnym ograniczeniem polecana jest jedynie zawodowym sportowcom – sprawdza się, ponieważ osoby bardzo aktywne fizycznie potrzebują dużych ilości białek do budowania masy mięśniowej.
Szczupła sylwetka a ciąża
Dietą zawierającą spore ilości białka, ale – uwaga – dobrze zbilansowaną, czyli z właściwą ilością zdrowych węglowodanów i tłuszczy, powinny zainteresować się kobiety oczekujące dziecka, a jednocześnie chcące zachować szczupłą sylwetkę po ciąży. Odpowiednia ilość białek w diecie korzystnie wpłynie na prawidłowy rozwój płodu. Z kolei zdrowe węglowodany dostarczą energii, zapobiegną częstym w ciąży zaparciom i wspomogą rozwój korzystnej mikroflory jelit, co poprawi odporność ogólną przyszłej mamy.
Katarzyna Kieś-Kokocińska
___________________________REKLAMA
___________________________________