Spirulina – zielony proszek zdrowia
Alga, która pomaga w odchudzaniu
Czym jest spirulina?
Spirulina to glon o wymiarach mikro i charakterystycznym szmaragdowym zabarwieniu. Nie traci koloru nawet po wysuszeniu i zmieleniu. W każdej komórce glonu kryje się tak duża ilość składników odżywczych, że spirulina nazwana została mlekiem Matki Ziemi. Futurolodzy twierdzą, że to glon, który w przyszłości stanie się podstawą diety człowieka.
Co zawiera spirulina?
Lista składników, które znajdują się w spirulinie, jest imponująca. Tak samo, jak procentowy udział poszczególnych składowych. Kluczowy wpływ na właściwości zdrowotne spiruliny i jej wartość odżywczą mają:
- białka i pochodne peptydów – w każdej komórce spiruliny znajduje się prawie trzykrotnie więcej białka niż w mięsie. Białka te dostarczają 18 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Wysokowartościowe białko spiruliny jest łatwo i w pełni przyswajalne, nie wywołuje alergii, więc polecane jest osobom uczulonym na mleko krowie oraz weganom i wegetarianom. Białka spiruliny pełnią także funkcje ochronne, regulujące i lecznicze w organizmie. Wyniki najnowszych badań koreańskich naukowców potwierdziły, że proteiny te mogą działać jak modulatory układu hormonalnego człowieka, dzięki czemu zabezpieczają pośrednio przed wzrostem ciśnienia krwi i wynikającymi z tego chorobami układu krążenia. Zapobiegają też odkładaniu się blaszki miażdżycowej;
Czytaj: Czego nie je weganin, a co może jeść wegetarianin?
- węglowodany - źródło wolno uwalnianej energii, dzięki czemu normują poziom glukozy we krwi. To z kolei zabezpiecza przed cukrzycą;
- błonnik – znakomity wypełniacz dający uczucie sytości, spirulina na odchudzanie to dobry wybór, ponieważ pozwala ograniczyć nadmierne spożycie pokarmów;
- pigmenty roślinne: zielony chlorofil, niebiesko-zielona fikocyjanina, czerwona fikoerytryna. Barwniki te działają antyoksydacyjnie, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki. Tym samym chronią przed rozwojem nowotworów oraz przed starzeniem się tkanek i zmianami neurodegeneracyjnymi w centralnym układzie nerwowym;
- witaminy (głównie z grupy B oraz C, D, E) i minerały (szczególnie żelazo w łatwo przyswajalnej formie oraz wapń, fosfor i magnez w ilościach porównywalnych do notowanych w mleku) – dzięki nim spirulina pomaga uniknąć anemii, osteoporozy oraz problemów w obszarze układu nerwowego;
- kwasy tłuszczowe – głównie kwas gammalinolenowy (GLA), który stymuluje wytarzanie immunoglobuliny IgA i tym samym pobudza sprawność układu odpornościowego.
Jak jeść algę spirulina?
Po spirulinę warto sięgać zawsze, kiedy chce się wzbogacić dietę w cenne składniki odżywcze i regulatorowe oraz wspomóc naturalne procesy przemiany materii i odnowy organizmu. 1-2 łyżeczki proszku możemy dodać, przygotowując odżywczy koktajl np. na bazie jabłka, szpinaku soku z cytryny i wody mineralnej. Spirulina może być także składnikiem potraw mącznych – makaronów, naleśników czy kopytek (wtedy należy dodać ją do mąki). Algę dodaje się również jako składnik sosów sałatkowych na bazie oliwy i soku z cytryny. Samo przyjmowanie preparatów z tym glonem i jedzenie potraw, którego jest on składnikiem, nie zastąpi jednak zdrowego stylu życia ani zbilansowanej diety. Spirulina nie sprawdzi się zatem jako preparat na odchudzanie czy normujący poziom glukozy we krwi, jeśli równolegle z jej spożywaniem nie zmieni się diety i nie zwiększy aktywności fizycznej.
Katarzyna Kieś-Kokocińska
___________________________REKLAMA
___________________________________