Dieta dla osób pracujących umysłowo
Czy istnieje odpowiednia dieta dla mózgu?
Wysiłek intelektualny a dieta
Praca umysłowa i związany z nią siedzący tryb życia dla wielu z nas oznacza wzmożony wysiłek intelektualny i minimum osiem godzin dziennie spędzonych przed ekranem komputera. Aby zachować efektywność w tym czasie, nasz mózg potrzebuje właściwego odżywienia.
Dieta dla mózgu
Tak jak każdy narząd w naszym ciele, mózg potrzebuje energii do funkcjonowania. Jednym z jej podstawowych źródeł jest glukoza, która z układu krwionośnego trafia bezpośrednio do mózgu, pobudzając jego pracę. W diecie, której efektem ma być poprawa koncentracji, warto sięgać po produkty pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb i makaron czy brązowy ryż. Wszystkie z nich posiadają niski indeks glikemiczny, co w praktyce oznacza, że zawarta w nich glukoza stopniowo uwalnia się do krwioobiegu, dostarczając naszemu mózgowi paliwa i utrzymując go w stanie wydajności przez cały dzień. W diecie dla osób pracujących umysłowo powinny znaleźć się również produkty bogate w kwasy omega-3 – wpływają one bowiem na poprawę pamięci, pomagają radzić sobie ze stresem i poprawiają nastrój, przyczyniając się również do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Bogatymi źródłami kwasów omega-3 są zarówno produkty pochodzenia roślinnego – siemię lniane, soja, pestki dyni, orzechy i oleje, jak i tłuste ryby – łosoś, makrela, pstrąg, śledź czy sardynki.
Czytaj więcej w temacie: Siemię lniane w codziennej diecie
Likopen i witaminy z grupy B
Chcąc zwiększyć sprawność intelektualną, warto włączyć do diety pomidory – zawarty w nich likopen (cenny antyoksydant) pomaga chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniem, a co za tym idzie, wzmacnia nasz mózg. Badania potwierdzają również, że chroni on przed demencją i chorobą Alzheimera. Sprawne funkcjonowanie mózgu wspomagają także witaminy z grupy B – B6, B12 i kwas foliowy (zawarte w kurczaku, jajkach czy szpinaku). Hamują one procesy starzenia się mózgu, podobnie jak witamina C, której cennymi źródłami są czarne porzeczki, czerwona papryka, cytrusy czy brokuły. Do przekąsek, które pozwalają długo utrzymać funkcje poznawcze, należą także bogate w witaminę E orzechy. Witaminę tę znajdziemy również w liściastych zielonych warzywach, szparagach i oliwkach. Czy istnieją przeciwwskazania diety dla mózgu? Należy zachować czujność, jeśli występują u nas alergie na któryś z wyżej wymienionych produktów.
Czytaj więcej w temacie: Zdrowo i smacznie bez glutenu
Zuzanna Bratkowska
___________________________REKLAMA
___________________________________