Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZioła

Pomysły na rozgrzewające i aromatyczne herbaty

Gorące napary na zimowe wieczory

Data publikacji: 9 grudnia 2019, 14:24
W okresie wzmożonych zachorowań na grypę i infekcji dróg oddechowych powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność poprzez dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zdrowej porcji ruchu. Warto także wprowadzić do swojej diety rozgrzewające i aromatyczne herbaty, które nie tylko pięknie pachną, ale też doskonale smakują i, co najważniejsze – sprzyjają zdrowiu. Jak je przygotować? Poniżej znajdziecie kilka przepisów.

Spis treści:

Źródła naukowe wskazują, że herbata to jeden z najstarszych napojów na świecie. Już 2000 lat temu znali ją i pili mieszkańcy starożytnych Chin. To właśnie z tego kraju pochodzą najstarsze krzewy tej rośliny. Po pewnym czasie zawędrowała ona także poza granice Państwa Środka. Dzisiaj herbatę chętnie się pije na całym świecie. Co ciekawe, na co dzień cieszymy się jej smakiem i zapachem, zapominając, że posiada także wiele właściwości prozdrowotnych. Najpopularniejszej w naszym kraju, czarnej odmianie, przypisuje się wiele zalet: obniżanie cholesterolu, pomoc w dolegliwościach trawiennych, rozgrzewanie, pobudzanie i dodawanie energii. Jej działanie wzmocnimy poprzez dodanie kilku ławo dostępnych składników, możemy też skorzystać z gotowych mieszanek sprawdzonej marki, np. Rodzina Zdrowia, oferującej Herbatki na rozgrzanie lub Herbatki na gardło.

Składniki do herbacianej mieszanki

Większość z rekomendowanych przez zielarzy składników znajdziemy we własnej kuchni. Należy do nich z pewnością kurkuma, która posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, działa także antybakteryjnie i wzmacnia odporność. W Indiach dodawana jest praktycznie do wszystkich potraw i napojów. Do koszyczka z przyprawami sięgnąć warto także po cynamon, stanowiący naturalne źródło antyoksydantów, działający ponadto przeciwzapalnie i rozgrzewająco.

W przepisach na jesienno-zimowe herbaty pojawiają się również bardzo często: imbir – działający rozgrzewająco i wspomagający odporność; goździki, znane z właściwości antywirusowych, zwalczające także stany zapalne; oraz miód, uznawany w Polsce za naturalny odpowiednik antybiotyku. Napotne działanie posiadają miedzy innymi: maliny, będące również źródłem wielu witamin i przeciwutleniaczy, kwiaty lipy i kwiaty czarnego bzu. Te ostatnie wspomagają także wykrztuszanie, wzmagając produkcję śluzu w oskrzelach. Wszystkie wymienione powyżej produkty wzmacniają organizm i pomagają złagodzić objawy wielu chorób. Na szczęście nie musimy sami przygotowywać herbat z poszczególnych składników. Na rynku dostępnych jest sporo propozycji gotowych, specjalnie skomponowanych naturalnych mieszanek.

Przepisy na rozgrzewające i aromatyczne herbaty

Herbata rozgrzewająca

2 łyżeczki soku z cytryny

6 plastrów obranego korzenia imbiru

garść suszonych jeżyn lub malin

3 łyżki syropu z czarnego bzu

kilka liści melisy

2–3 łyżeczki czarnej herbaty

450 ml wody

opcjonalnie miód

Korzystamy z herbatki Rodzina Zdrowia Na rozgrzanie (2–3 saszetki) lub przygotowujemy wszystkie składniki samodzielnie. Do dzbanka wsypujemy czarną herbatę, listki melisy, pokrojony w plastry imbir oraz maliny, następnie zalewamy świeżo przegotowaną wodą. Po 5–8 minutach parzenia dodajemy 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu i sok z cytryny. Całość możemy dosłodzić miodem, a następnie wszystko mieszamy. Herbatę podajemy i pijemy gorącą.

Herbata napotna

2 torebki herbaty lipowej Rodzina Zdrowia

1 garść suszonych malin lub torebka herbaty malinowej Rodzina Zdrowia

½ łyżeczki cynamonu

miód do smaku

450 ml wody

Wszystkie składniki oprócz miodu zalewamy niedawno przegotowaną wodą, parzymy około 7–10 minut. Na sam koniec dodajemy miód i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Przelewamy do szklanek i pijemy gorącą herbatę.

Herbata na bolące gardło

2 łyżeczki ziela tymianku

1 łyżeczka liści szałwii

1 łyżeczka liści mięty pieprzowej

200 ml wody

Korzystamy z Herbatki Na Gardło Rodzina Zdrowia lub samodzielnie przygotowujemy wszystkie składniki. Saszetkę lub sypkie składniki zalewamy 200 ml wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez 5–8 minut. Tak sporządzony napar możemy wykorzystać zarówno do picia, jak i płukania gardła.

Adrianna Wiła

Powrót