Na co pomaga herbata imbirowa?
Zdrowotne właściwości herbaty imbirowej
Spis treści:
- Na mdłości
- Na przeziębienie
- Na odchudzanie
- Na bóle miesiączkowe
- Przepis na herbatę z imbirem
- Imbir nie dla każdego
- Na co zwrócić uwagę, kupując imbir?
Rozgałęzione kłącza imbiru o intensywnym, korzennym zapachu i pikantnym smaku mają wiele właściwości prozdrowotnych, które wykorzystuje się od stuleci w tradycyjnej medycynie indyjskiej i chińskiej. O tym, jak cenna była ta przyprawa, świadczy fakt, że w XIII i XIV wieku funt imbiru, czyli 450 g, kosztował tyle, co owca. Stosowano go przede wszystkim w leczeniu bólów głowy oraz chorób układu pokarmowego – niestrawności, zatruć czy wzdęć. I słusznie! Substancje zawarte w tej roślinie z rodziny bylin przyniosą nam ulgę w wielu dolegliwościach.
Na mdłości
Dzięki substancjom żywicowym, głównie gingerolowi i zinferonowi, oraz olejkowi eterycznemu – zingiberolowi – imbir usprawnia proces trawienia, działając żółciopędnie i pobudzając produkcję soku żołądkowego. Zapobiega również wymiotom oraz niweluje wzdęcia i gazy. Sprawdzi się jako bezpieczny środek w walce z objawami choroby lokomocyjnej. Zaleca się go również na poranne mdłości, które dokuczają często kobietom w pierwszym trymestrze ciąży. Decyzję o sięgnięciu po świeży imbir omówmy z lekarzem rodzinnym lub ginekologiem.
Na przeziębienie
Etanolowy ekstrakt z kłącza imbiru ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwzapalne, dlatego sięgajmy po tę korzenną przyprawę, walcząc z przeziębieniem i kaszlem. Natomiast olejek imbirowy skutecznie rozgrzeje mięśnie i stawy – wystarczy kilka kropel wmasować w obolałe miejsca.
Na odchudzanie
Imbir wspomaga metabolizm – wprowadźmy go zatem do swojej diety, jeśli zależy nam na schudnięciu. Ponadto, związki fenolowe, tj. gingerol i zinferon, oraz olejki eteryczne wykazują działanie termogenne. Produkty termogeniczne podwyższają temperaturę i przyspieszają spalanie kalorii. Po spożyciu tego rodzaju pokarmu w naszym ciele wzrasta ciepło. Organizm, chcąc utrzymać wyższą temperaturę, czerpie energię nie tylko z żywności, ale także z tkanki tłuszczowej. Do substancji termogennych zalicza się również kofeinę i kapsaicynę, której źródłem jest ostra papryka, np. chili lub habanero.
Na bóle miesiączkowe
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Azad dowiodły, że imbir hamuje bóle menstruacyjne podobnie jak ibuprofen oraz kwas mefenamowy – lek o działaniu przeciwzapalnym.
Przepis na herbatę z imbirem
Surowy imbir ma ostry i piekący smak, w dodatku jest twardy i łykowaty. Najlepiej przygotować z niego aromatyczną herbatę, która korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Na początku należy obrać 1-2-centymetrowy kawałek kłącza ze skórki – najlepiej oskrobać go za pomocą brzegu łyżeczki. Przyprawa zachowa wówczas najwięcej cennych właściwości odżywczych. Następnie pokrój imbir w drobną kostkę lub zgnieć go w moździerzu. W kubku umieść torebkę bądź liście ulubionej herbaty i dodaj łyżeczkę imbiru. Całość zalej wrzątkiem i zaparzaj przez ok. 5 minut. Do letniego naparu można dodać odrobinę soku z cytryny i miód – idealny będzie lipowy, gryczany, spadziowy, a także malinowy.
Aromatyczna herbata jest szczególnie polecana osobom, które źle znoszą jazdę samochodem czy autobusem. Należy ją wypić 30 minut przed podróżą. Warto również zabrać ze sobą butelkę wody z rozdrobnionym imbirem i popijać ją w trakcie podróży.
Imbir nie dla każdego
Osoby cierpiące na chorobę wrzodową, kamicę żółciową oraz zaburzenia krzepliwości krwi, np. hemofilię, powinny ograniczyć, a nawet zrezygnować w swojej diecie z imbiru. Oczywiście, jak zawsze najlepiej poradzić się w tej sprawie lekarza.
Na co zwrócić uwagę, kupując imbir?
Sięgajmy po twarde korzenie o jasnobrązowej skórce i delikatnym, charakterystycznym zapachu. Imbir przechowujmy w chłodnym miejscu. Możemy go również zawinąć w papierowy ręcznik i włożyć do foliowego woreczka – wówczas zachowa świeżość na dłużej.
Katarzyna Chromińska
___________________________REKLAMA
___________________________________