Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaArtykuły spożywcze

Właściwości lecznicze miodu gryczanego

Co warto wiedzieć o miodzie gryczanym?

Data publikacji: 28 września 2018, 09:30
Miód gryczany jest bogaty w antyoksydanty i rutynę odpowiadającą za oczyszczanie naczyń krwionośnych oraz ich wzmocnienie. W dodatku hamuje rozkład witaminy C i zawiera cenne żelazo. Wyróżniają go jednak nie tylko właściwości prozdrowotne, ale także charakterystyczny smak, który koniecznie powinniśmy odkryć.

Spis treści:

Ciemnobrązowy miód gryczany znany jest ze swojego wyrazistego smaku i intensywnego zapachu gryki, uznawanej za jedną z najbardziej miododajnych roślin. Na początku ma konsystencję płynu o bursztynowej barwie, a z czasem ulega krystalizacji – wówczas jego kolor staje się ciemniejszy. Na rynku dostępny jest również miód gryczany kremowy, który nie krystalizuje się i również posiada cenne dla zdrowia właściwości.

Właściwości lecznicze miodu

Miód gryczany stanowi przede wszystkim cenne źródło rutyny – organicznego związku chemicznego pochodzenia roślinnego wzmacniającego i uszczelniającego ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia opuchnięć i obrzęków, a także pajączków na nogach. Substancja ta jest również silnym przeciwutleniaczem – chroni zatem organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które w nadmiarze m.in. obniżają odporność i wywierają negatywny wpływ na serce i układ krwionośny, narażając nas na nadciśnienie, chorobę wieńcową, miażdżycę czy arytmię. Rutyna poprawia też przyswajalność witaminy C, przyspieszając tym samym gojenie ran, hamując powstawanie sińców i krwawienie dziąseł. Oprócz gryki rutynę zawierają również bez czarny, fiołek trójbarwny, mięta pieprzowa, dziurawiec zwyczajny, eukaliptus, aronia czarna czy szczaw.

Źródło żelaza

100 g miodu gryczanego, czyli ok. 4 łyżeczki, pokryje od 5 do 7 proc. zalecanego dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego niedobór może powodować apatię, obniżenie odporności, problemy z koncentracją, bladość, a także szybsze bicie serca. Znacznie mniej tego pierwiastka znajdziemy w miodach; akacjowym, gryczanym, lipowym, rzepakowym, spadziowym i wielokwiatowym.

Naturalny antybiotyk

Badania prowadzone w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu dowiodły, że najwyższą aktywnością antybiotyczną wykazały się miody nawłociowy, gryczany i nektarowo-spadziowy. Ze względu na działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i wykrztuśne zaleca się stosowanie miodu gryczanego w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Pamiętajmy jednak, że płynne złoto traci swoje właściwości lecznicze w temperaturze wyższej niż 60°C. Najbezpieczniej dodawać miód do ciepłych napojów, których temperatura nie przekracza 40°C.

Miód gryczany a regeneracja skóry

Rutyna przyspiesza gojenie ran, regenerację cery oraz polepsza wchłanianie witaminy C, dlatego miód gryczany łagodzi stany zapalne i podrażnienia, a także sprawdzi się w pielęgnacji skóry naczyniowej. Wykazuje też działanie przeciwzmarszczkowe, dlatego jest częstym składnikiem preparatów przeznaczonych dla osób w wieku dojrzałym.

Miodowe maseczki

  • Odżywcza maseczka miodowo-jogurtowa

Łyżkę miodu gryczanego łączymy z łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Pastę nakładamy na twarz. Po ok. 15-20 minutach zmywamy ją ciepłą wodą.

  • Rozświetlająca maseczka z miodem i cytryną

Do łyżki miodu dodajemy łyżkę soku z cytryny. Papkę nakładamy na buzię na ok. 25-30 minut. Następnie zmywamy ją ciepłą wodą.

Miód gryczany przy cukrzycy

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG – 60) miód gryczany nie jest produktem zalecanym dla diabetyków. Kwestię tę jednak najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Zdecydowanie lepszym zamiennikiem miodu dla cukrzyków będą stewia bądź ksylitol. Warto również mieć na uwadze, że 100 g miodu to ok. 350 kcal, dlatego osoby będące na diecie czy zmagające się nadwagą powinny zachować umiar w spożywaniu tego zdrowego smakołyku.

W kuchni

Miód gryczany wyróżnia ostry, lekko korzenny smak, dlatego sprawdzi się zarówno jako dodatek do pierników oraz pierniczków, jak i marynat do śledzi i grzybów. Oczywiście możemy też łączyć go z letnią herbatą z cytryną. Stosuje się go również do wyrobu miodów pitnych i win miodowych. Cena za kilogram miodu waha się od 40 do 50 zł.

Katarzyna Chromińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót