Świąteczny stół bez ryby i mięsa. Czy wegańskie potrawy wigilijne mogą równać się z tradycyjną polską kuchnią?
Wegańskie Boże Narodzenie
Gdy dieta spotyka się z tradycją
Istnieje szereg przepisów, dzięki którym nie tylko zdołamy zachować tradycyjne potrawy, ale również wegańską dietę. Jak to zrobić? Wystarczy odrobina fantazji i dobry tradycyjny przepis, który możemy lekko zmodyfikować. Tak powstają wegańskie: bigosy, barszcze, zupy grzybowe, a nawet smalce, pieczenie i seleryby!
Wegetariańska Wigilia – czas start!
Poniżej kilka potraw, które z powodzeniem mogą znaleźć się na wegańskim stole w Boże Narodzenie:
- Wegetariański smalec z jabłkiem – pyszny smalec przygotowywany z fasoli – zdrowszy i lżejszy niż jego tradycyjny odpowiednik.
- Pasztet pieczeniowy – pasztet zrobiony z kaszy jaglanej, wyglądający zupełnie jak jego mięsna wersja. Może zatwardziały mięsożerca nie zauważy różnicy?
- Seler po grecku – przecież w oryginalnej wersji tej potrawy i tak nie czuć ryby, dlaczego nie zastąpić jej zdrowym i chrupiącym selerem?
- Seleryba, czyli ryba z selera – wygląda jak zwykły karp, ale smakuje o wiele lepiej i jest bez ości!
- Wegańskie pierogi z grzybami – klasyczne pierogi, nadziewane farszem z tofu, cebuli, ziemniaków i oczywiście grzybów. Mniam!
- Bigos – bigos bez mięsa? To możliwe? Oczywiście, jest lżejszy od tradycyjnego odpowiednika, ale równie pyszny. Przygotowywany naturalnie z kapusty oraz grzybów, cebuli i soczewicy, wzmocniony śliwką i kwaśnym jabłkiem.
Nie można zabraknąć też czegoś słodkiego. Z pomocą przyjdą nam:
- Wegańskie pierniczki – do ich przygotowania wystarczy mąka, cukier i olej roślinny. Występują też w wersji dyniowej i imbirowej.
- Ciasto marchewkowe – niezwykle popularne i smaczne ciacho, które nie może się nie udać. Polewę z serka mascarpone można zastąpić kremem z orzechów nerkowca.
- Gorąca czekolada z …daktyli na bazie mleka roślinnego – idealna na wieczorną rodzinną „posiadówę”.
Wegetarianin i mięsożerca przy jednym stole
Mięsożercy nie wyobrażają sobie Świąt bez ryby i mięsa, świątecznego śniadania bez wędlin i nabiału, a całe rodziny wegan to jednak rzadkość, dlatego warto skusić się na kompromis. Jeśli przy rodzinnym stole, ramię w ramię, siedzi zatwardziały mięsożerca i konserwatywny weganin, obok tradycyjnego bigosu, postawmy też ten z dodatkiem soczewicy, a zaraz zanim pierogi z tofu. Może ich zapach skusi sąsiada?
Nina Szymanowska
___________________________REKLAMA
___________________________________