Tanie dania na studencką kieszeń. Jak szybko przygotować niedrogi obiad?
Proste i smaczne przepisy dla studentów
Produkty pierwszej potrzeby na studenckie posiłki
W skromnej spiżarni studenta powinny znaleźć się szybkie i proste w przygotowaniu makarony (najlepiej razowe), ryż i różnego rodzaju kasze. Te produkty mogą być podstawą do podania z wszelkiego rodzaju sosami lub głównym składnikiem np. kotletów. Kasze, ryże, makarony nie są drogimi produktami, za to pożywnymi, dostarczającymi sporo wartościowych składników, np. witamin z grupy B, które poprawiają działanie układu nerwowego oraz pamięć i nastrój, a także sycące i na długo zaspokajające głód (ze względu na dużą zawartość błonnika).W studenckiej lodówce nie powinno też zabraknąć jajek, mleka i choćby najzwyklejszego żółtego sera.
Dania składkowe, czyli…
…obiad z tego, co mamy w lodówce. W tym przypadku najbardziej sprawdzają się zapiekanki. Do ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu dodajemy warzywa, które nam zalegają w lodówce: pieczarki, paprykę, cukinię, marchew (jeśli nic nie mamy, warto przejść się na ryneczek choćby po por) i mięso (każde: może być pokrojona w paski wędlina lub kiełbasa). Możemy do tego dodać sos na bazie śmietany lub pomidorów i zapiec z dodatkiem żółtego sera na wierzchu. Jeśli nie dysponujemy piekarnikiem, te same składniki mogą być podstawą dania jednogarnkowego. Z pewnością nie są to dietetyczne dania studenckie, niemniej – sycące i dużo bardziej wartościowe niż fast food.
Proste przepisy
Żak żyje aktywnie i zależy mu na czasie i taka też powinna być kuchnia studenta: szybka. Poniżej sprawdzone przepisy na niedrogi, smaczny i ekspresowy obiad:
Makaron z pomidorami i tuńczykiem
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka małą czerwoną cebulę, dodajemy puszkę odsączonego tuńczyka w sosie własnym i chwilę przesmażamy. Na końcu dodajemy pomidory z jednej puszki, przykrywamy i podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Na łyżce oliwy podsmażamy (przez ok. 1 min.) 2 starte ząbki czosnku, po czym dodajemy połowę paczki (200 g) mrożonego szpinaku lub 4 garści wcześniej umytych świeżych liści szpinaku. Podsmażamy do chwili, aż woda z liści wyparuje i dodajemy małe opakowanie śmietany 12 % do zup. Danie możemy urozmaicić dodając pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka lub filet z łososia. Wtedy mięso smażymy razem z czosnkiem, dopiero gdy będzie gotowe dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, najlepiej tagliatelle.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami
Na łyżce oleju podsmażamy średnią cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy 10 – 15 sztuk pieczarek. Dodajemy trochę soli i pieprzu. W międzyczasie gotujemy 1 – 2 woreczki kaszy jęczmiennej. Gdy pieczarki i kasza będą gotowe, łączymy je, studzimy, dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy lepimy kotlety, które smażymy na patelni. Jemy z ziemniakami i surówką, np. z tartej marchewki i jabłka lub w bułce jak burgera.
Bez gotowania
W przypadkach, gdy gotowanie nie jest najmocniejszą stroną, bardzo dobre tanie obiady można zjeść na mieście. Warto szukać miejsc, gdzie podawane są studenckie dania obiadowe – to zazwyczaj niedrogi i w przeciwieństwie do fast foodów, zdrowy posiłek. Co jest jednak zawsze najsmaczniejsze i najbardziej przyjemne w spożyciu? Studenckie jedzenie w słoikach, przywiezione prosto z rodzinnego domu.
Kamil Dobrowolski
___________________________REKLAMA
___________________________________