Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaZdrowieUkład odpornościowy

Acerola – wysoce odżywcza roślina z Barbadosu

Tabletki z aceroli – bogactwo witaminy C

Data publikacji: 22 listopada 2017, 09:00
Acerola (MalpighiaemarginataDC.) jest rośliną krzewiastą pochodzącą z Wysp Karaibskich. Jadalną część aceroli stanowią owoce, które wśród rdzennych mieszkańców wykorzystywane były w celu poprawy funkcjonowania układu odpornościowego, a także w profilaktyce chorób, których ryzyko rośnie wraz z wiekiem. Owoce aceroli w postaci nieprzetworzonej nie są dostępne w naszym kraju, lecz na rynku możemy odnaleźć je w formie syropów, soków, suszy, a także koncentratów mrożonych oraz sproszkowanych.

Spis treści:

Co kryją w sobie owoce aceroli?

Do najcenniejszych części składowych aceroli należy witamina C, której ilość mieści się w granicy 1400-2500 mg w 100 g świeżej masy, stanowiącej aż 3% składu owoców. Tak duże wahania mają związek z prawie dwukrotnie wyższą zawartością kwasu askorbinowego w owocach zielonych, w porównaniu do dojrzałych. Spożycie już 3 owoców jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Badacze z Uniwersytetów w Brazylii i Hiszpanii określili zawartość witaminy C na poziomie 1600 mg. Oznacza to, że w porównaniu do innych produktów spożywczych jest jej 10 razy więcej niż w natce pietruszki, 30 razy więcej niż w cytrynie, oraz 50 razy więcej niż w malinach. Ponadto naukowcy w toku analiz odkryli spore ilości bioflawonoidów, głównie antocyjanów, których pokłady oscylują na poziomie 37,5 mg w 100 g owoców. Do pozostałych składników aceroli, równie ważnych w diecie człowieka, należą: fosfor, żelazo, wapń, a także witaminy A, E oraz z grupy B, tj. tiamina, ryboflawina oraz niacyna, w stężeniach zbliżonych do innych owoców.

Czytaj więcej w temacie: Leczenie ziołami - kiedy pomaga?

Właściwości prozdrowotne i lecznicze aceroli

W medycynie tradycyjnej owoce dzikiego krzewu używane były w leczeniu ospy wietrznej, anemii, w chorobach wątroby i płuc. Jednakże najczęściej brały udział we wzmocnieniu układu odpornościowego, podczas leczenia przeziębienia i grypy, wykazując w tym okresie działanie wysoce przeciwbakteryjne. Ich dobroczynne działanie dotyczy także właściwości odmładzających, wskutek neutralizacji wolnych rodników, wpływających na starzenie się skóry oraz potęgowanie stresu oksydacyjnego. Dzięki ich stosowaniu możemy na długo zachować dobrą kondycję skóry, a tym samym dobre samopoczucie. Dodatkowo acerola wpływa pozytywnie na narząd wzroku i układ krwionośny, gdyż obniża ciśnienie krwi oraz rozszerza naczynia krwionośne.

Dlaczego na rynku dostępna jest tylko wersja przetworzona?

Owoce aceroli charakteryzują się delikatną strukturą miąższu, szczególnie wśród dojrzałych owoców. Źle znoszą warunki długiego przechowywania i transportu, dlatego po zbiorach są natychmiast przetwarzane na soki, ekstrakty i koncentraty, dzięki czemu cały rok jesteśmy w stanie czerpać korzyści z ich bogatego składu chemicznego.

Czytaj więcej w temacie: Echinacea - naturalny sposób na wzmocnienie odporności

A może… sok z aceroli?

W soku z aceroli zawartych jest aż 17 karetonoidów, z których największą ilość stanowi β-karoten (3/4 składu chemicznego). Ich łączna zawartość mieści się w granicy od 370 do 1900 mg/100 g, w zależności od miejsca uprawy. Aktywność antyoksydacyjna wspomnianego przetworu z aceroli jest wyższa w porównaniu do soku z innych owoców, np. z winogron. Dzieje się tak ze względu na ich wysoką zawartość w świeżych owocach. Zwróćmy uwagę, że ilość antocyjanów w kilogramie owoców aceroli oscyluje w granicy 38-597 mg, a z kolei flawonoidów: 70-180 g.

Czytaj więcej w temacie: Kilka słów o soku z brzozy

Suplementy diety na bazie aceroli

Acerolę możemy dostarczać także w postaci suplementów diety, szczególnie w okresach obniżonej odporności. Większość z nich, dostępnych w postaci sproszkowanej, przygotowywana jest z suszonych owoców aceroli, które mogą powodować u niektórych osób dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zdecydowanie lepiej tolerowane są tabletki z aceroli. Ważne jednak jest to, aby przyjmować je pod kontrolą lekarza i gdy nie ma ku ich stosowaniu żadnych przeciwwskazań. Ponadto na rynku dostępna jest acerola z algami, takimi jak chlorella i spirulina, które oprócz bogactwa składników odżywczych dodatkowo potrafią wiązać szkodliwe produkty przemiany materii. Chlorella wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Z kolei druga z alg – spirulina– oprócz właściwości immunologicznych wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz normalizację cukru we krwi. Cena tabletek z aceroli waha się w granicy 30-50 zł. Ich dawkowanie obejmuje 2-4 tabletki w ciągu dnia. Pamiętajmy jednak, że każdy organizm jest inny, dlatego ich spożycie warto skonsultować ze specjalistą.

Czytaj więcej w temacie: Suplementy diety w ciąży

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót