Rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego to wegetarianizm. Odmiany tego stylu odżywiania oscylują między wyeliminowaniem z diety jedynie mięsa aż po odstawienie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego – także tych poddanych obróbce.
Frutarianizm – co to jest i z czego jeszcze rezygnują wegetarianie?
Wszystko o wegetarianizmie. Poznaj odmiany i rodzaje wegetarianizmu i dowiedz się, czym różni się frutarianizm od witarianizm
Data publikacji: 18 grudnia 2016, 03:01
Wegetarianizm – odmiany i rodzaje
- Laktoowowegetarianizm – zwany też owolaktarianizmem. Polega na rezygnacji z jadania mięsa, jego przetworów, żelatyny, ryb, drobiu, żółtych serów (podpuszczkowych). Z produktów pochodzących od zwierząt można zjadać pozostały nabiał, jaja oraz miód.
- Laktowegetarianizm – dopuszcza zjadanie nabiału, ale wyklucza spożywanie mięsa, jego przetworów i jaj.
- Owowegetarianizm – traktowany czasem jak odmiana laktarianizmu. Wymaga rezygnacji ze spożywania mięsa i nabiału, ale dopuszcza w diecie obecność jaj.
- Weganizm – wyjątkowo rygorystyczna odmiana wegetarianizmu, polegająca na całkowitej rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Witarianizm – w diecie dopuszczalne są produkty głównie wegańskie serwowane na surowo lub podgrzane jedynie do temp. 46,7°C, granicznej dla zachowania aktywności enzymów i witamin znajdujących się w pokarmach.
- Frutarianizm – w menu dozwolone są jedynie owoce, warzywa, orzechy, nasiona, zdobyte bez uszkodzenia rośliny. Dozwolone są zatem pomidory, maliny, ale już nie wolno zjadać ziemniaków czy szparagów.
Katarzyna Kokocińska
Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Przeczytaj również
___________________________REKLAMA
___________________________________
Polecane artykuły
Najlepsza dieta odchudzająca – odkrywamy sekret
Rodzaje diet
Najważniejsze zielone warzywa, które warto włączyć do naszej diety
Warzywa i owoce
Dieta antynowotworowa, czyli produkty spożywcze sprzyjające walce z rakiem
Zdrowa żywność
Czy chleb chlebowi równy? Czyli jak nie pogubić się w wyborach
Artykuły spożywcze
Grzyby – skarby jesieni
Artykuły spożywcze
Miód – zdrowotny dar z ula
Artykuły spożywcze
Aloes – dobrodziejstwo soczystych liści
Artykuły spożywcze
Sekrety owoców morza
Artykuły spożywcze
Jak pić, by się napić?
Nawyki żywieniowe
Kilka słów o soku z brzozy
Zdrowa żywność
Mleko sojowe – alternatywa dla mleka krowiego
Artykuły spożywcze
Tofu na zdrowie
Artykuły spożywcze