Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Młody jęczmień – siła superfood!

Jakie właściwości ma młody jęczmień?

Data publikacji: 27 maja 2019, 08:28
Moda na zdrowy tryb życia zadomowiła się w naszym kraju na dobre. Jeśli chcemy być fit, musimy dbać o sprawność fizyczną, a także pilnować tego, co znajdzie się na naszym talerzu. W ciągu ostatnich lat furorę zrobiły tzw. superfoods, czyli naturalna, nieprzetworzona żywność, której bogactwo składników odżywczych wpływa pozytywnie na samopoczucie, a także na funkcjonowanie naszego organizmu. Jednym z nich jest młody jęczmień, który powinien znaleźć się w jadłospisie osób odchudzających się, a także dbających o sylwetkę.

Spis treści:

Młody jęczmień, zwany również zielonym, zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowy tryb życia. Jest to przetworzona trawa młodego jęczmienia lub sproszkowany sok do picia. Aby w pełni wykorzystać potencjał rośliny, zbiory organizuje się ok. 200 godzin po wykiełkowaniu. W tym okresie wzrostu wartość odżywcza młodego jęczmienia jest najwyższa, ponieważ dochodzi w nim wówczas do kumulacji substancji odżywczych. Dzięki temu, spożywając go w takiej formie, dostarczymy naszemu organizmowi najwięcej wartościowych składników.

Właściwości zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie – dzięki dużej zawartości chlorofilu jest soczyście zielony. Mimo zielonego koloru młody jęczmień ma więcej betakarotenu niż marchew! Roślina posiada właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że spożywając ją, usuwamy z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia, ale także rozwoju wielu chorób. Dzięki zawartości chlorofilu młody jęczmień sprzyja również leczeniu anemii, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także pozytywnie oddziałuje na pracę nadnerczy i tarczycy. Co więcej, wspomaga układ immunologiczny, dzięki czemu wzmacniamy naszą odporność i rzadziej chorujemy. Zielony jęczmień to bogactwo witamin i minerałów. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi witaminy B, C, E, K, ale także kwas foliowy, potas, selen, magnez, żelazo, wapń, krzem i cynk.

Działanie detoksykacyjne

Współcześnie spożywamy wiele przetworzonej żywności, która często powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Większość takich potraw powoduje zakwaszenie organizmu. Młody jęczmień jest wyłącznie zasadotwórczy, dzięki czemu pozwoli przywrócić nam właściwą harmonię, co przełoży się na lepsze samopoczucie i zdrowie. Ma również działanie detoksykacyjne – spożywając go, możemy usunąć z naszego organizmu szkodliwe metale ciężkie. Składniki jęczmienia, takie jak chlorofil i betakaroten, mają wpływ na wydalanie toksyn i odpadów nagromadzonych w naszym organizmie. Dzięki temu możemy pozbyć się przykrych dolegliwości, takich jak zaparcia czy wzdęcia.

Wspomagająco przy odchudzaniu

Zielony jęczmień to pozycja obowiązkowa w menu osób będących na diecie. Z uwagi na bardzo dużą zawartość błonnika długo utrzymuje uczucie sytości, a także wspomaga perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm. Dzięki temu osoby odchudzające się szybciej tracą na wadze. Należy pamiętać, że młody jęczmień w procesie odchudzania pełni jedynie funkcję wspomagającą. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, bogata w różnorodne składniki odżywcze. Oprócz posiłków ważna jest również aktywność fizyczna. Tylko połączenie tych wszystkich elementów pozwoli nam właściwie zadbać o sylwetkę, a także cieszyć się dobrym zdrowiem.

W trosce o skórę

Młody jęczmień ma również zbawienny wpływ na naszą skórę. Dzięki zawartemu w nim chlorofilowi, a także selenowi – dba o kondycję naszej skóry. Zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu, pozostaje ona gładka i napięta. Dodatkowo wpływa pozytywnie na jej koloryt, co przekłada się na wypoczęty i zdrowy wygląd skóry. Co więcej, spożywanie młodego jęczmienia chroni naszą skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak mróz, zimny wiatr, smog, a także promienie słoneczne. Młody jęczmień działa również przeciwzapalnie, dzięki czemu poprawi wygląd cery u osób ze zmianami trądzikowymi.

Formy spożywania

Zielony jęczmień możemy kupić w formie sproszkowanego soku lub rozdrobionej trawy jęczmiennej. Dostępne są również tabletki ze sproszkowanego jęczmienia. Około dwie łyżeczki sproszkowanego soku rozpuszczamy w 250 ml wody. Przygotowaną miksturę powinniśmy wypić od razu po przygotowaniu, aby wykorzystać w pełni jej potencjał. Młody jęczmień ma dość specyficzny smak, dlatego warto dodać do niego odrobinę miodu, wówczas z pewnością łatwiej będzie nam wypić przygotowany koktajl. Możemy również dodawać do niego inne soki, aby stworzyć własne kompozycje smakowe.

Beata Kubiś

Powrót