Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Sprawdzone przepisy na 3 świąteczne ciasta

Jak przygotować zdrowe słodkości na święta?

Data publikacji: 18 grudnia 2017, 09:00
Gluten free, sugar free, vegan, diet – to ostatnio częste określenia ciast w modnych kawiarniach i cukierniach. Nic dziwnego, bo coraz bardziej popularny staje się zdrowy styl życia, a coraz bogatsza oferta deserów, w których zamiast cukru jest stewia, zamiast mąki płatki owsiane, a jajko zastępuje siemię lniane, świadczy o tym, że te słodycze są równie smaczne, co tradycyjne. Dlaczego więc na świątecznych stołach nie zastąpić tradycyjnego piernika jego mniej kaloryczną wersją? Jak zrobić dietetyczne ciasto na święta?

Spis treści:

Przepis na dietetyczne ciasta świąteczne

Dietetyczny piernik

Jest tak samo smaczny i słodki, jak tradycyjny, ale dużo mniej kaloryczny i zdrowszy, dzięki czemu zawsze można sobie pozwolić na jeden mały kawałek więcej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka odtłuszczonego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 8 kapsułek stewii (zamiast cukru),
  • 4-5 łyżek przyprawy do piernika,
  • śliwkowa domowa marmolada (lub inna ulubiona).

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub zblendować. Stewię dokładnie rozpuścić w mleku. Do miski wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując, dodawać mąkę, zmielone płatki owsiane, miód i mleko z rozpuszczoną stewią. Po uzyskaniu gładkiej masy bez grudek dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez ok. 40 minut. Ostudzić na kratce w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągnąć z foremki i przełożyć domową marmoladą. Zajadać się przy świątecznym stole.

Przepis na pyszne ciasto pomidorowe                                              

Kiedyś nieco kontrowersyjne, dziś już całkowicie znane – ciasto marchewkowe, którego przepis przywędrował do nas zza wielkiej wody, zna chyba każdy, również w kilku wersjach: tradycyjne, z orzechami, ananasem, wegańskie. Każdy pewnie też słyszał o cieście z dyni, cukinii, a nawet buraka. Teraz czas na kolejną odsłonę warzywnego ciacha, czyli na ciasto pomidorowe. Tak, z pomidorów, podobnie jak z marchewki, również można przygotować pyszne ciasto – chyba najprostsze na świecie.

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka (nie puszka) pomidorów z puszki,
  • ½ szklanki oleju + ½ szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki (w wersji dietetycznej może być mąka razowa),
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu, mielonego imbiru i soli.

Przygotowanie:

Pomidory, banana, olej i cukier dokładnie zblendować na gładki płyn. W misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Mokre składniki bardzo dokładnie połączyć z suchymi. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 40-50 minut aż ciasto zbrązowieje, w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Bezglutenowe ciasto świąteczne

Świąteczne ciasta to nie tylko pierniki i makowce. Przy bożonarodzeniowym stole sprawdzą się wszystkie słodkości z dodatkiem pełnych smaku orzechów włoskich, sycącego karmelu, pysznego masła orzechowego i bakalii. Pomimo bogactwa składników takie ciasto nie jest trudne w wykonaniu i co najlepsze, można je przygotować w wersji bezglutenowej.

Świąteczna tarta

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej,
  • ½ szklanki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ szklanki syropu klonowego,
  • ¼ szklanki oleju.

Nadzienie:

  • 400 g namoczonych w ciepłej wodzie daktyli,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • ½ łyżki soli,
  • solidna garść orzeszków ziemnych,
  • 120 g oleju kokosowego.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować spód tarty. Wszystkie rodzaje mąki połączyć z mokrymi składnikami i wyrobić ciasto. Foremkę do tarty natłuścić, po czym wyłożyć równomiernie ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 10-15 minut aż ciasto się zarumieni. Ciasto wyciągnąć i ostudzić.

Przygotować nadzienie: daktyle odsączyć i dokładnie zblendować, orzechy rozdrobnić (np. za pomocą tłuczka do mięsa), olej kokosowy roztopić w garnuszku. Wszystkie składniki nadzienia połączyć w jednolitą masę i wyłożyć nią ciasto. Włożyć do lodówki i ostudzić. Ciasto świąteczne gotowe. Można ewentualnie podawać z czekoladową polewą z gorzkiej prawdziwej czekolady i mleka.

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również