Szybki i niedrogi obiad – jak przygotować pełnowartościowy posiłek?
5 pomysłów na tanie obiady z łatwo dostępnych składników
Spis treści:
- Tani przepis na zupy
- Krupnik
- Tani obiad jednogarnkowy
- Chilli sin carne – bezmięsna wersja chilli con carne
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Ziemniaczane kotlety z brokułami
- Makron z sosem pomidorowym
Tani przepis na zupy
Porcja zupy może kosztować zaledwie 2 zł, a za 8 zł można przygotować sycący krupnik na skrzydełkach kurczaka. Posiłek nie tylko mięsny, ale bogaty w kaszę, ziemniaki i inne pożywne warzywa. Taka zupa może z powodzeniem zastąpić danie główne.
Krupnik
Składniki:
- włoszczyzna,
- 3 cebule,
- 4-5 skrzydełek kurczaka,
- 4 litry wody,
- ½ szklanki suchej kaszy jęczmiennej,
- ½ kg ziemniaków,
- 3 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, majeranek.
Przygotowanie:
Mięso, liście laurowe i ziele angielskie zalać 4 litrami wody i gotować przez ok. 30 minut. W tym czasie pokroić cebulkę i usmażyć na brązowy kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Do gotującego się mięsa dodać startą marchewkę, seler oraz resztę warzyw w całości. Gdy bulion się ponownie zagotuje, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Wsypać kaszę i wszystko gotować do miękkości. Całe warzywa i mięso wyciągnąć, podzielić je na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Tani obiad jednogarnkowy
Dania jednogarnkowe to nie tylko propozycja na pełnowartościowy posiłek, ale też pomysł na obiad na szybko. Tego typu posiłki są uwielbiane przez studentów, ale też mile widziane w domach zapracowanych osób. Nawet gdy jedzenia będzie za dużo, nadmiar można zamrozić i podać innego dnia.
Chilli sin carne – bezmięsna wersja chilli con carne
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 laska selera naciowego (pozostały seler można zamrozić i użyć do innego dania),
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- przyprawy: po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej oraz mielonego kminu, po ½ łyżeczki cynamonu i chilli, sól pieprz do smaku,
- 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru (najlepiej trzcinowego),
- 2-3 łyżki oleju,
Przygotowanie:
Wszystkie świeże warzywa łącznie z cebulą pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, wrzucić warzywa z przyprawami (oprócz soli i pieprzu), dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać wypłukaną fasolę i pomidory, a następnie cukier, ocet balsamiczny i sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i dusić przez ok. 40 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos nieco odparuje. Jeśli jest za gęsty – rozrzedzić wodą. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Kto nie lubi zapiekanego makaronu z gęstym beszamelem pod pierzynką z zapiekanego sera? To doskonała propozycja na zimowe popołudnie. Szybka, smaczna i sycąca zapiekanka to tzw. obiad z niczego ,który zasmakuje wszystkim. Zapiekanka to też danie składkowe, czyli takie, do którego można dodać zalegające w lodówce warzywa w dowolnej kombinacji i mięso rosołowe z niedzielnego obiadu.
Składniki:
- 200 g makaronu,
- pieczona pierś kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu,
- puszka groszku,
- puszka kukurydzy (lub jakiekolwiek inne warzywa),
- spora ilość startego sera,
- ulubione zioła: bazylia, oregano, rozmaryn.
Składniki na sos beszamelowy:
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, powoli, stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie odpowiednio rzadki. Dodać gałkę muszkatołową. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, warzywami i mięsem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20-25 minut aż ser lekko zbrązowieje.
Ziemniaczane kotlety z brokułami
Podstawą taniej kuchni jest umiejętność wykorzystywania resztek jedzenia. Ziemniaczane kotlety to proste danie z wykorzystaniem ziemniaków z poprzedniego dnia i pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu.
Składniki:
- 500 g domowego purée,
- 1 dorodny ugotowany brokuł,
- 1 jajko,
- 1 czerwona cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać, dodać do ziemniaków i brokułów. Całość połączyć za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać jajko, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać, uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż kotleciki będą zarumienione po obu stronach. Jeść, maczając w domowym sosie czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Makron z sosem pomidorowym
Makaron z pomidorami to często ulubiony posiłek dzieci – niejadków. Lekko doprawiony, łagodny w smaku, chętnie zajadany jest w domu i przedszkolu. Przygotowanie takiego dania jest też dziecinnie proste, szybkie i tanie.
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu,
- 2 puszki pomidorów z puszki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła: oregano, bazylia,
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos: czosnek zmiażdżyć i posiekać, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek – smażyć 10 sekund. Po tym czasie dorzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem z puszki. Doprawić przyprawami, gotować pięć minut. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, ewentualnie posypać startym serem. Podawać gorący!
Małgorzata Otfinowska
___________________________REKLAMA
___________________________________