Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Szybki i niedrogi obiad – jak przygotować pełnowartościowy posiłek?

5 pomysłów na tanie obiady z łatwo dostępnych składników

Data publikacji: 4 grudnia 2017, 09:00
Pełnowartościowy obiad dla czteroosobowej rodziny wcale nie musi być drogi. O ile zrobienie go wymaga trochę uwagi, o tyle jednak przy odpowiedniej strategii z powodzeniem można przygotować smaczne i zdrowe obiady nie wydając wiele na składniki. Jak przygotować tani obiad?

Spis treści:

Tani przepis na zupy

Porcja zupy może kosztować zaledwie 2 zł, a za 8 zł można przygotować sycący krupnik na skrzydełkach kurczaka. Posiłek nie tylko mięsny, ale bogaty w kaszę, ziemniaki i inne pożywne warzywa. Taka zupa może z powodzeniem zastąpić danie główne.

Krupnik

Składniki:

  • włoszczyzna,
  • 3 cebule,
  • 4-5 skrzydełek kurczaka,
  • 4 litry wody,
  • ½ szklanki suchej kaszy jęczmiennej,
  • ½ kg ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, majeranek.

Przygotowanie:

Mięso, liście laurowe i ziele angielskie zalać 4 litrami wody i gotować przez ok. 30 minut. W tym czasie pokroić cebulkę i usmażyć na brązowy kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Do gotującego się mięsa dodać startą marchewkę, seler oraz resztę warzyw w całości. Gdy bulion się ponownie zagotuje, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Wsypać kaszę i wszystko gotować do miękkości. Całe warzywa i mięso wyciągnąć, podzielić je na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Tani obiad jednogarnkowy

Dania jednogarnkowe to nie tylko propozycja na pełnowartościowy posiłek, ale też pomysł na obiad na szybko. Tego typu posiłki są uwielbiane przez studentów, ale też mile widziane w domach zapracowanych osób. Nawet gdy jedzenia będzie za dużo, nadmiar można zamrozić i podać innego dnia.

Chilli sin carne – bezmięsna wersja chilli con carne

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 laska selera naciowego (pozostały seler można zamrozić i użyć do innego dania),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 czerwona cebula,
  • przyprawy: po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej oraz mielonego kminu, po ½ łyżeczki cynamonu i chilli, sól pieprz do smaku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć),
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 2-3 łyżki oleju,

Przygotowanie:

Wszystkie świeże warzywa łącznie z cebulą pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, wrzucić warzywa z przyprawami (oprócz soli i pieprzu), dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać wypłukaną fasolę i pomidory, a następnie cukier, ocet balsamiczny i sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i dusić przez ok. 40 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos nieco odparuje. Jeśli jest za gęsty – rozrzedzić wodą. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Kto nie lubi zapiekanego makaronu z gęstym beszamelem pod pierzynką z zapiekanego sera? To doskonała propozycja na zimowe popołudnie. Szybka, smaczna i sycąca zapiekanka to tzw. obiad z niczego ,który zasmakuje wszystkim. Zapiekanka to też danie składkowe, czyli takie, do którego można dodać zalegające w lodówce warzywa w dowolnej kombinacji i mięso rosołowe z niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • pieczona pierś kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu,
  • puszka groszku,
  • puszka kukurydzy (lub jakiekolwiek inne warzywa),
  • spora ilość startego sera,
  • ulubione zioła: bazylia, oregano, rozmaryn.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 20 g mąki,
  • 20 g masła,
  • 180 ml mleka,
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, powoli, stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie odpowiednio rzadki. Dodać gałkę muszkatołową. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, warzywami i mięsem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20-25 minut aż ser lekko zbrązowieje.

Ziemniaczane kotlety z brokułami

Podstawą taniej kuchni jest umiejętność wykorzystywania resztek jedzenia. Ziemniaczane kotlety to proste danie z wykorzystaniem ziemniaków z poprzedniego dnia i pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Składniki:

  • 500 g domowego purée,
  • 1 dorodny ugotowany brokuł,
  • 1 jajko,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać, dodać do ziemniaków i brokułów. Całość połączyć za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać jajko, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać, uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż kotleciki będą zarumienione po obu stronach. Jeść, maczając w domowym sosie czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Makron z sosem pomidorowym

Makaron z pomidorami to często ulubiony posiłek dzieci – niejadków. Lekko doprawiony, łagodny w smaku, chętnie zajadany jest w domu i przedszkolu. Przygotowanie takiego dania jest też dziecinnie proste, szybkie i tanie.

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • 2 puszki pomidorów z puszki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła: oregano, bazylia,
  • sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos: czosnek zmiażdżyć i posiekać, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek – smażyć 10 sekund. Po tym czasie dorzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem z puszki. Doprawić przyprawami, gotować pięć minut. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, ewentualnie posypać startym serem. Podawać gorący!

Małgorzata Otfinowska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót