Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Domowe przetwory z pigwy

Sprawdzone przepisy na przetwory do Twojej spiżarni!

Data publikacji: 5 października 2018, 10:00
Pigwa (Cydonia oblonga) zaliczana jest do roślin różowatych (Rosaceae), uprawianych na świecie od najstarszych czasów. Owoce pigwy mają kształt zbliżony do jabłka lub gruszki, ważą ok. 100-250 g. Ponadto pigwa cechuje się żółtą skórką, pokrytą gęstym meszkiem (kutnerem), który niekiedy ściera się w trakcie dojrzewania. W kuchni owoce pigwy docenia się za ich niezwykłą aromatyczność, dlatego często przygotowuje się z nich przetwory w postaci dżemów, galaretek i nalewek, o ciekawym smaku i zapachu. Najpopularniejsze odmiany to pigwa gruszkowa, wielkoowocowa, pospolita, tzw. Bereczki i Leskovacka, które łatwo znajdziemy na polskim rynku. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na przetwory z pigwy.

Spis treści:

Właściwości odżywcze i lecznicze pigwy

Owoce pigwy charakteryzują się wysoką zawartością związków bioaktywnych, wywodzących się z grupy flawan-3-oli, tj. spolimeryzowane procyjanidyny, dzięki którym stanowią silny potencjał przeciwutleniający, mający znaczenie np. w profilaktyce nowotworów. W związku z powyższym udowodniono także, że zapobiegają miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym. Dodatkowo owoce pigwy posiadają wysoką zawartość kwasu neochlorogenowego, który jest istotny w zwalczaniu wolnych rodników w naszym organizmie. Z kolei pod względem wartości odżywczej pigwa należy do owoców bogatych w witaminę C, witaminy z gr. B, wapń, potas, żelazo i magnez, stanowiące niezbędne składniki do funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto owoce pigwy wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i bakteriostatyczne.

Przepisy na przetwory z pigwy na zimę

DŻEM Z PIGWY

Składniki: 2,5 kg owoców, cukier żelujący, 1 kg cukru

Przygotowanie: Owoce pigwy kolejno umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie w garnku zasypać je cukrem i cukrem żelującym. Tak przygotowane owoce doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, a następnie podgotować na mniejszym ogniu przez ok. 15-20 minut. Powstałym w ten sposób dżemem napełnić uprzednio przygotowane słoiki i ustawić odwrócone dnem do góry, do momentu wystudzenia.

GALARETKA Z PIGWY

Składniki: 2,5 kg owoców, 750 g cukru, 3 l wody źródlanej

Przygotowanie: Owoce umyć, pokroić w drobną kosteczkę w całości. Następnie przełożyć je do garnka, zalać 3 l zimnej wody i gotować do miękkości ok. 30-35 minut. Po tym czasie wywar przecedzić, dodać 750 g cukru i podgotować do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową galaretkę przelać do szczelnie zamkniętych słoików.

Czytaj więcej w temacie: Mango, czyli owoc bogów

Przetwory z pigwy do herbaty

SOK Z PIGWY

Składniki: 1,5- 2 kg pigwy, cukier (według uznania).

Przygotowanie: Bardzo dojrzałe owoce umyć, pokroić i wycisnąć w prasce sok, który następnie należy odwirować w sokowirówce. Uzyskany sok przecedzić i dosłodzić według uznania. Sok najlepiej przelać do słoików z ciemnego szkła i pasteryzować ok. 8 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Czytaj więcej w temacie: Dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe?

A może… NALEWKA Z PIGWY

Składniki: 1,5 l wódki, 1,5 kg pigwy, 750 g cukru

Przygotowanie: Owoce pigwy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane wstępnie owoce włożyć do naczynia i zasypać cukrem. Pozostawiamy je na ok. 2-3 dni, po czym zalewamy wódką, zamykamy i odstawiamy na min. 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słoikiem, a po upływie wskazanego terminu odcedzamy i przelewamy do butelek.

Czytaj więcej w temacie: Przetwory z jarzębiny

MARYNOWANE PRZETWORY Z PIGWY

Składniki: 1 kg owoców, 40 ml octu, 300 g cukru, 500 ml wody, przyprawy: goździki, ziele angielskie, cynamon, pieprz

Przygotowanie: Owoce pigwy umyć, ugotować do miękkości w wodzie. Następnie owoce odcedzić, wystudzić i ułożyć w słoikach. Z pozostałych składników (ocet, woda, cukier i przyprawy) przygotować zalewę, którą zalewamy owoce. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy 12-15 minut w temp. 90°C.

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Ogólna:
Powrót
Przeczytaj również