Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Mango, czyli owoc bogów

Co warto wiedzieć o mango?

Data publikacji: 29 czerwca 2018, 10:00
Mango jest jednym z popularniejszych owoców egzotycznych na świecie. Wyróżnia je słodki i soczysty miąższ, a także liczne właściwości prozdrowotne. W Indiach ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze nazywa się je owocem bogów. Jak sprawdzić, czy mango jest dojrzałe? W jaki sposób przyrządzić pyszny koktajl z mango? I wreszcie, jak je obrać?

Spis treści:

Obecnie mango uprawia się w wielu słonecznych częściach świata – od Indii i Chiny, przez Amerykę Południową i Środkową, aż po Hiszpanię. Owoc ten rośnie na drzewach, które osiągają wysokość ponad 40 m. Liście charakteryzują się podłużnym kształtem i czerwonawym kolorem. Z kolei kwiaty są żółto-zielone lub biało-czerwone, owoce – owalne, pokryte zielono-żółto-czerwoną skórką, z intensywnie żółtym miąższem.

Dlaczego warto jeść mango?

Owoc ten to źródło beta-karotenu, czyli antyoksydantu usuwającego z organizmu wolne rodniki, które są jedną z przyczyn chorób układu krążenia oraz szybszego starzenia się skóry. Oprócz tego ten naturalny barwnik przyspiesza opalanie się. W mango nie brakuje również kwasu foliowego, witamin: C, A, E i PP. Ta ostatnia rozszerza naczynia krwionośne, usprawniając przepływ krwi, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu. Oprócz tego żółty miąższ zawiera potas – pierwiastek ten hamuje powstawanie obrzęków i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, w tym serca. Mango ze względu na błonnik mogą jeść także osoby będące na diecie odchudzającej.

Jak sprawdzić, czy mango jest dojrzałe?

Idealne mango ma czerwono-pomarańczową skórkę, a w dotyku przypomina soczystego pomidora – po delikatnym naciśnięciu powinniśmy wyczuć pod palcem miękki miąższ. Natomiast zielona skórka oraz brak charakterystycznego, przyjemnego zapachu świadczą o tym, że owoc nie jest dojrzały. Ważne też, żeby skórka nie była pomarszczona – oznacza to, że mango jest przejrzałe.

W sklepach ze zdrową żywnością możemy też kupić mango puffingowane, czyli suszone próżniowo w bardzo niskiej temperaturze. Dzięki temu procesowi zachowuje ono wartości odżywcze i wyjątkową słodycz. To idealny pomysł na przekąskę do pracy czy na wycieczkę.

Ile kalorii ma mango?

W 100 g mango znajduje się ok. 60 kcal. Zazwyczaj owoc ten waży ok. 400 g, a po odjęciu pestki i niejadalnej skórki – 280 g. Warto dodać, że zjedzenie jednego owocu dostarczy organizmowi blisko 5 g błonnika. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynieść od 20 do 40 g.

Jak obrać mango?

Po umyciu mango i osuszeniu go, należy odkroić jak największe części owocu z obu stron pestki. Następnie na deskę do krojenia kładziemy owoc skórką do dołu i ostrożnie kroimy w kostki, uważając, by nie przeciąć skórki. Bierzemy mango w dłonie i „wypychamy” miąższ. Kostki odkrawamy nożem lub po prostu odgryzamy. Można też obrać skórkę obieraczką lub nożykiem i odkrajać paski tego pysznego owocu.

Mango lassi

To indyjski, prosty i pyszny koktajl z mango, który ugasi pragnienie w upalne dni. Wystarczy miąższ z obranego owocu połączyć z 250 ml jogurtu naturalnego i 125 ml schłodzonej, niegazowanej wody mineralnej, a następnie całość zmiksować. Jeśli do przygotowania tego napoju użyjemy dojrzałego mango, to nie musimy dodawać do niego cukru. Warto natomiast dosypać szczyptę zmielonego kardamonu lub imbiru.

Przepisy z mango

Ten egzotyczny owoc jest niezwykle uniwersalny. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki, składnik smoothie, koktajli, sorbetów czy puddingu z chia. Świetnie komponuje się z łososiem, grillowanymi krewetkami czy filetami z kurczaka. Z kolei purée z mango doskonale podkreśli smak sernika – pieczonego oraz na zimno. W Indiach z mango przyrządza się zarówno słodkie przetwory, jak i ostre pikle.

Mango sticky rice

To tajskie danie i jednocześnie deser (Khao Niao Mamuang), którego bazę stanowi kleisty ryż polany mlekiem kokosowym, a wyrazistego smaku dodaje mu pokrojone mango. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W Tajlandii serwuje się go często z prażonymi kiełkami soi.

Katarzyna Chromińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót