Postaw na wegańskie lody!
Jak przygotować smaczne i zdrowe lody nie tylko dla wegan?
Spis treści:
- Wegańskie lody – jak je przygotować?
- Napowietrzanie – kluczowy etap w produkcji domowych lodów wegańskich
- Kokosowa bita śmietana – idealny dodatek
- Wegańskie sorbety
Już co dziesiąty Polak w wieku 16-34 lat deklaruje rezygnację ze spożywania mięsa. Część osób z tej grupy spożywa ryby i wyroby pochodzenia zwierzęcego. Jednak spory odsetek tej społeczności to weganie, czyli osoby, które nie tylko nie jedzą mięsa, ale również nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka czy mleko. Co piąty Polak przyznaje, że zdarza mu się unikać mięsa, zastępując je warzywami (badania firmy Mintel). Nic więc dziwnego, że wszytko, co wegańskie, staje się modne, popularne, a także poszukiwane przez osoby wystrzegające się spożywania produktów odzwierzęcych.
Wegańskie lody – jak je przygotować?
W wersji wegańskiej bazę do lodów musimy zastąpić tłustym mlekiem roślinnym. Doskonałym wyborem będzie mleko kokosowe, ponieważ jest naturalnie gęste, aksamitne i tak samo tłuste jak tradycyjna śmietana kremówka. Aby przygotować lody na bazie mleka kokosowego, potrzebujemy jeszcze zagęstnika – mogą to być np. dwie łyżki mąki kukurydzianej. Zamiast mąki możemy również użyć innych naturalnych dodatków, takich jak banany, awokado lub masło orzechowe. Dobrze sprawdzi się również zmiksowana kasza jaglana. Kiedy otrzymamy już bazę dla naszych lodów wegańskich, pozostaje nam nadanie im dowolnego smaku. Możemy dodać laskę wanilii, a także zamrożone owoce, np. truskawki, maliny czy jagody. Możemy również posiekać wegańską czekoladę, dodać rodzynki, orzeszki lub inne ulubione dodatki. Lody najlepiej miksować za pomocą blendera – powinien on być przystosowany do rozdrabniania twardych dodatków, w tym również zamrożonych owoców. Nieodpowiednie końcówki mogą po prostu popękać lub złamać się.
Napowietrzanie – kluczowy etap w produkcji domowych lodów wegańskich
Aby lody były puszyste, gładkie i rozpływające się w ustach, musimy je odpowiednio zamrozić. Jednak przed zamrożeniem powinniśmy je jak najbardziej napowietrzyć – dzięki temu będziemy mogli je łatwo nałożyć i cieszyć się ich aksamitnym smakiem. Proces napowietrzania jest kilkuetapowy. Po włożeniu gotowej masy lodowej do zamrażarki musimy wyciągać ją co około godzinę i dokładnie wymieszać, aby dostało się do niej powietrze. Powtarzamy to przez pierwsze 6 godzin mrożenia lodów. Choć wydaje się to pracochłonne, nic bardziej mylnego. Masę lodową mieszamy tylko około minuty, po czym z powrotem ląduje ona w zamrażarce.
Kokosowa bita śmietana – idealny dodatek
Jeśli same lody nam nie wystarczają i chcemy podać deser niczym z kawiarni, zróbmy kokosową śmietankę, którą zaserwujemy w ich towarzystwie. Jej przygotowanie nie jest trudniejsze od ubicia tradycyjnej kremówki. Wystarczy nam puszka mleka kokosowego, które należy trzymać w lodówce przez przynajmniej 24 godziny przed przygotowaniem. Do mleka kokosowego możemy dodać 2 łyżeczki cukru pudru dla smaku.
Wegańskie sorbety
Idealnym sposobem na ochłodę okazują się sorbety. Nie tylko doskonale orzeźwiają, ale są również mniej tuczące niż kremowe lody. Aby przygotować prosty, ale pyszny sorbet, potrzebne nam będą:
- 3 pokrojone w plasterki banany,
- 500 g pokrojonych w plasterki truskawek,
- sok z połówki cytryny,
- kilka listków mięty.
Pokrojone owoce wkładamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin. Następnie wkładamy je do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec do masy dodajemy kilka listków mięty i krótko miksujemy. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut, aby sorbet się schłodził. Po wyjęciu podajemy według uznania – w wafelkach lub w pucharkach. Smacznego!
Beata Kubiś
___________________________REKLAMA
___________________________________