Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Łatwe do przygotowania pasty kanapkowe

Jak przyrządzić smaczne i pożywne pasty na chleb?

Data publikacji: 26 marca 2018, 10:00
Pasta warzywna lub rybna to prosty i zdrowy sposób na przygotowanie kanapki na I i II śniadanie lub kolację. Jak przygotować pastę z ciecierzycy, awokado lub oliwek? Poniżej przedstawiamy proste, a zarazem inspirujące przepisy na pasty do chleba.

Spis treści:

HUMMUS – PASTA Z CIECIERZYCY

Składniki:

400 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej), łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, 5 łyżek pasty sezamowej, łyżeczka kminku rzymskiego, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Ciecierzycę odsączyć, umieścić w misie i rozdrobnić blenderem. Następnie dodać kilka łyżek zalewy lub wody po gotowaniu ciecierzycy. Po utworzeniu odpowiedniej konsystencji, dodać sok z cytryny, czosnek, pastę sezamową, przyprawy i oliwę z oliwek oraz poddać ponownej krótkiej homogenizacji. Hummus posypać ostrą papryką w proszku, siekaną świeżą natką pietruszki. Podawać z ulubionym pieczywem.

PASTA Z MAKRELI

Składniki:

1 sztuka wędzonej makreli, 1 awokado (odpowiednio dojrzałe), sok z połowy limonki, szczypiorek, ½ szalotki, świeża pietruszka, sól, pieprz.

Wykonanie:

Wydrążamy miąższ z awokado i przekładamy do miski. Następnie skraplamy go sokiem z limonki i energicznie mieszamy, tak aby równocześnie rozgnieść awokado. Dodajemy makrelę, uprzednio obraną i pokrojoną na kawałki, a także posiekany świeży szczypiorek i szalotkę. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do powstania gładkiej pasty kanapkowej. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje z pieczywem oraz z dodatkiem płatków owsianych.

PASTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:

1 sztuka wędzonego łososia, 1 serek śmietankowy (ok. 150-200 g), świeża kolendra (kilka listków), sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy stołowej, sól, pieprz.

Wykonanie:

Serek śmietankowy homogenizowany przekładamy do miski, dodajemy obranego i pokrojonego łososia. Następnie łączymy z siekanymi listkami kolendry, skraplamy cytryną. Całość doprawiamy solą, pieprzem i łyżką musztardy stołowej oraz mieszamy. Podajemy ze świeżymi bułkami.

PASTA Z WĘDZONYM HALIBUTEM

Składniki:

1 sztuka wędzonego halibuta, 1 serek śmietankowy (150-200 g), pęczek świeżego koperku, 4 korniszonki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Wykonanie:

Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy obranego i pokrojonego na małe kawałki wędzonego halibuta. Łączymy z drobno posiekanym świeżym koperkiem i pokrojonymi w kostkę korniszonkami. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie mieszamy. Podajemy z pieczywem pszenno-żytnim.

PASTA Z AWOKADO I JAJKA (pomysł na kanapki do pracy)

Składniki:

3 jajka, awokado, łyżeczka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, kiełki rzodkiewki, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek, opcjonalnie łyżka majonezu.

Wykonanie:

Gotujemy jajka, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W tym samym czasie przygotowujemy awokado, poprzez obranie ze skórki, wydrążenie miąższu i skroplenie go sokiem z cytryny. Rozgniecione awokado łączymy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, a także oliwą z oliwek. Smak możemy wzbogacić dodając łyżkę majonezu, lecz nie jest to konieczne. Podajemy z ulubionym pieczywem, dekorując kiełkami rzodkiewki.

PASTA Z KOZIEGO SERKA Z DODATKIEM SUSZONYCH POMIDORÓW (idealna na kanapki dla dzieci)

Składniki:

2 średniej wielkości suszone pomidory, 120 g homogenizowanego serka koziego, łyżeczka miodu, 1 łyżka suszonych moreli, 2 łyżki rukoli.

Wykonanie:

Siekamy rukolę, dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i morele oraz mieszamy wraz z serkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Podajemy z krakersami lub pieczywem.

TAPENADA

Składniki:

160 g oliwek czarnych i zielonych (w równej proporcji), garść świeżej natki pietruszki, 2 łyżeczki kaparów, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie:

Oliwki miksujemy z kaparami, natką pietruszki do uzyskania gładkiej masy. Przeciskamy przez praskę uprzednio obrany czosnek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciepłą bagietką (podgrzaną na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek).

SMACZNEGO!

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót