Kiełki – dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie?
Jakie są korzyści z jedzenia kiełków?
Spis treści:
- Jak jeść kiełki ?
- Co sprawia, że kiełki są tak wartościowe?
- Przepis na zdrową sałatkę – a w niej kiełki rzodkwi!
Badania dowodzą, że w kiełkach znajdziemy nawet 40-krotnie więcej składników odżywczych niż w dorosłych roślinach, np. kiełki lucerny zawierają do 35% więcej białka niż mięso. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza dla wegetarian, którzy z ich pomocą mogą uzupełniać niedobory tych składników. Co więcej, kiełki możemy w łatwy sposób wyhodować samodzielnie w domu, nie potrzebujemy do tego dużego ogrodu.
Jak jeść kiełki?
Jeśli chcemy wyhodować kiełki, będziemy potrzebować słoika. Może to być zakupiony w sklepie, specjalny słoik do kiełkowania, który posiada specjalną zakrętkę pokrytą siatką. Możemy również wykorzystać zwykły słoik, jaki większość z nas posiada w domu. Pamiętajmy jednak, aby najpierw wyparzyć słoik. Jego otwór przykrywamy gazą i przymocowujemy ją gumką. Przez przezroczysty słoik będziemy mogli zaobserwować pierwsze wyrastające z nasion kiełki. W nasiona najlepiej jest zaopatrzyć się w sklepach ze zdrową żywnością, powinny one być oznaczone jako nasiona do kiełkowania. Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy chłodną wodą. Rano nadmiar wody wylewamy, a słoik ustawiamy ukośnie, aby pozostałości wody mogły swobodnie spłynąć. W kolejnych dniach przepłukujemy nasiona co najmniej 2 razy dziennie. Po około 3,4 dniach zauważymy pierwsze kiełki. Należy je jeść w całości, czyli nasionko razem z zielonym ogonkiem. Możemy dodawać je praktycznie do wszystkiego – do kanapek, do zup, sałatek czy koktajli.
Co sprawia, że kiełki są tak wartościowe?
- Są bogatym źródłem składników pokarmowych – znajdziemy w nich witaminy, aminokwasy, błonnik, chlorofil, a także wiele składników mineralnych niezbędnych dla naszego zdrowia.
- Zawierają duże ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność – to ważne zwłaszcza w okresie częstych infekcji i przeziębień.
- Kiełki są niskokaloryczne, a także lekkostrawne, nasz organizm bardzo dobrze radzi sobie z ich trawieniem. Dzięki zawartym w kiełkach flawonoidom wspomagają wydzielanie żółci w wątrobie, która wpływa na dobre trawienie. Kiełki powinny znaleźć się w diecie osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
- Te niepozorne roślinki są również źródłem magnezu i potasu, dzięki którym możemy cieszyć się dobrą formą i pozytywnym nastawieniem do życia.
- Kiełki po angielsku, czyli alfalfa – słowo nawiązujące do arabskiego: „ojciec wszelkiego pożywienia”, to określenie kiełków lucerny, które są bardzo bogatym źródłem białka. Zawierają one również fitoestrogeny, które pomagają ograniczyć negatywne objawy menopauzy oraz chronić przed chorobami kardiologicznymi i nowotworami. Brokuły po trzech dniach od wykiełkowania zawierają pomagający usuwać wolne rodniki sulforafan, który ma zastosowanie w profilaktyce nowotworów.
- Kiełki soczewicy posiadają w składzie kwas foliowy, który jest niezwykle istotny w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko.
Przepis na zdrową sałatkę – a w niej kiełki rzodkwi!
Przepisy z kiełkami to doskonałe pomysły na pożywne śniadanie, a także obiad i kolację. Z ich pomocą przygotujemy również smaczne kanapki, a także sałatki. Kiełki różnią się między sobą smakiem, kiełki rzodkwi są dość pikantne, dlatego nadają potrawie ostrości i wyrazistego smaku. Aby przygotować sałatkę potrzebujemy:
- mix sałat: lodową, roszponkę i rukolę,
- kiełki rzodkwi,
- 1 większy pomidor,
- 1 cebulę czerwoną,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- zioła prowansalskie.
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Z oliwy, cytryny i ziół prowansalskich przygotowujemy dressing. Następnie mieszamy wszystkie warzywa, polewamy przygotowanym sosem, a na wierzch posypujemy kiełkami rzodkwi. Smacznego!
Beata Kubiś
___________________________REKLAMA
___________________________________