Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaZdrowa żywność

Sok z buraka ćwikłowego – dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Jakie są właściwości napoju z buraka?

Data publikacji: 30 marca 2018, 09:00
Niewielu z nas wie, że spożycie małej ilości soku z buraka dzienne, jest w stanie uchronić nas przed zachorowalnością na choroby tj. nowotwory, nadciśnienie, nadkwasowość żołądka, a także przeziębienie i grypę. Dzięki zawartości betaniny, witamin i mikroelementów, wspomniany napój ma dla naszego organizmu duże znaczenie dietetyczne, poparte licznymi badaniami naukowymi.

Spis treści:

Pochodzenie buraka ćwikłowego

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L. subsp. vulgaris) jest rośliną pochodzącą z Bliskiego Wschodu, wywodzącą się z tzw. buraka dzikiego, rosnącego pomiędzy wybrzeżami Morza Czarnego, Śródziemnego, a także Kaspijskiego. Do Polski burak czerwony dotarł w XV wieku i stał się jednym z najbardziej popularnych i najchętniej stosowanych warzyw w ówczesnej kuchni. Dodatkowo już wtedy ceniony był nie tylko za swój smak, ale i liczne właściwości odżywcze i lecznicze.

Czytaj więcej w temacie: Łatwe do przygotowania pasty kanapkowe

Skład chemiczny surowego buraka

Pod względem chemicznym, surowy burak bogaty jest w cenne związki tj. witaminy, minerały, kwas foliowy oraz przeciwutleniacz – barwnik betaninę. Wśród witamin w buraku odnajdziemy: witaminę C (w ilości 4,9 mg/100g), tiaminę, ryboflawinę, niacynę, inne witaminy tj. B6, A, E i K, a także ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy (109 µg na 100 g produktu). Ponadto 100 g tego warzywa jest w stanie dostarczyć nam 325 mg potasu, 78 mg sodu, 40 mg fosforu, 23 mg magnezu, 16 mg wapnia, 0,80 mg żelaza oraz 0,35 mg cynku. Warto wiedzieć, że surowiec do produkcji soku z buraka jest niskokaloryczny, ponieważ posiada jedynie 43 kcal/100 g produktu.

Właściwości soku z buraków

Do drogocennych właściwości soku z buraków należy jego pozytywny wpływ na wzmocnienie układu krwionośnego. Dzięki obecności żelaza stanowi środek krwiotwórczy, zapobiegający pojawieniu się anemii. Z kolei inny składnik buraka – kwas foliowy warunkuje odpowiedni rozwój płodu u kobiet w ciąży. Dodatkowo normuje poziom cholesterolu, poprzez zwiększenie ilości we krwi tlenku azotu. To nie koniec zalet – obecna w buraku betanina jest silnym antyoksydantem, który chroni przed działaniem wolnych rodników, a tym samym zabezpiecza komórki przed starzeniem i zapobiega powstawaniu nowotworów. Sok z buraka jest też środkiem wspomagającym podczas leczenia już zaistniałej choroby (w trakcie chemioterapii). Betanina uważana jest także za silny środek bakteriobójczy i przeciwzapalny, dlatego warto stosować sok z buraka podczas leczenia przeziębienia i grypy. Buraki ćwikłowe wykazują działanie zasadotwórcze, co ma swoje odzwierciedlenie w zdolności przywrócenia prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w żołądku – dzięki czemu w łatwy sposób możemy wyleczyć zgagę.

Przepis na sok z buraka

Buraki myjemy, obieramy oraz kroimy na małe kawałki. Następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. W trakcie możemy dodać odrobinę marchewki, jabłka lub soku z cytryny – dla polepszenia walorów smakowych. Jeśli przygotowany sok jest dla nas za mocny, to możemy go rozcieńczyć poprzez dodanie małej ilości wody. Najlepiej tak przygotowany sok spożyć od razu, w celu zachowania pełnej wartości odżywczej produktu.

A może … kiszony sok z buraków?

Jak go przygotować? Myjemy i obieramy 0,5 kg buraków. Następnie kroimy je w plasterki i układamy w garnku. Tak przygotowane warzywo zalewamy 1 l przegotowanej wody, do której dodajemy ząbek czosnku, skórkę z chleba razowego, a także łyżkę soli i cukru. Garnek zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni. Po upływie tego czasu uzyskany zakwas buraczany przelewamy do uprzednio wyparzonych butelek i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Ile soku z buraka można wypić dziennie?

Nie istnieją ograniczenia w ilości wypitego soku z buraka dziennie. Warto jednak pamiętać, że dobroczynne działanie potwierdzone jest spożyciem ok. jednej szklanki soku dziennie. Pamiętajmy aby nie podawać go osobom chorym na cukrzycę, ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.

Inne zastosowanie kulinarne buraka ćwikłowego

Oprócz soku z buraka ćwikłowego z łatwością możemy przygotować buraczki w słoikach, które stanowią szybką i zdrową surówkę do obiadu. Ponadto z buraka możemy zrobić świeże sałatki z dodatkiem koziego sera i rukoli, a także barszcz czerwony, zarówno kiszony, jak i ukraiński. Jak widać sposobów na zastosowanie kulinarne tego warzywa o pięknym kolorze jest mnóstwo, dlatego warto wypróbować wszystkie, tak aby burak coraz częściej gościł na naszych stołach, nie tylko podczas obiadu, ale i śniadania czy też kolacji.

Czytaj więcej w temacie: Superfoods - moda czy może zdrowy sposób na życie?

Małgorzata Cyran

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót