Wegańskie święta - Smaczne i zdrowe przepisy na wigilijny stół
Święta w wegańskim stylu
Spis treści:
Choć na tradycyjnie zastawionym stole wigilijnym nie ma miejsca na mięso, to zwykle królują na nim dania rybne oraz ciasta z użyciem jaj i masła. Są to produkty, których trudno szukać w diecie roślinnej. Weganie rezygnują bowiem ze wszystkich artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, czyli oprócz mięsa i ryb nie jedzą także mleka, serów, żelatyny i jaj. Oznacza to co prawda pewne ograniczenia, ale na pewno nie determinuje nudnego i niesmacznego jadłospisu. Wbrew pozorom dania wegańskie potrafią być bardzo kolorowe i nierzadko zaskakują feerią smaków.
Smaczne i zdrowe wegańskie zamienniki
Bogactwo roślinnej kuchni zadziwi niejednego zwolennika mięsnych posiłków. Jajka w przepisach na ciasta, naleśniki oraz chleb mogą być zastąpione przez purée z warzyw i owoców, siemię lniane lub nasiona chia. Wegański majonez przygotowywany z kaszy jaglanej, może być zaskoczeniem dla niejednego smakosza tradycyjnego majonezu, ponieważ oba produkty smakują bardzo podobnie. Tofu naturalne użyte zamiast białego sera sprawdzi się nawet w przepisie na sernik, a aquafaba (woda z puszki po ciecierzycy lub innego warzywa strączkowego) ubita za pomocą miksera ze szczyptą soli do złudzenia będzie przypominać pianę z kurzych białek. Przy wszelkiego rodzaju wypiekach zamiast masła można zastosować któryś z roślinnych olejów, np. rzepakowy. Mleczko kokosowe stanowi natomiast dobrą alternatywę do krowiego. Jak widać, weganizm nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków i ukochanych ciast. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na typowo świąteczne dania, ale bez użycia produktów odzwierzęcych.
Wegańskie przepisy na świąteczny stół
Roślinny pasztet z żurawiną
200 gramów czerwonej soczewicy
100 gramów kaszy jaglanej
1 duża marchewka
2 pietruszki
½ selera
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 średnia cebula
sól i pieprz
garść suszonej żurawiny
2 łyżki oleju rzepakowego
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Smażymy je do miękkości na patelni wraz pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Czerwoną soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy w osobnych rondelkach, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzone kaszę, soczewicę i warzywa wkładamy razem do miski i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 45–50 minut w 180°C aż góra się przyrumieni. Pasztet należy podawać po wystudzeniu.
Sernik jaglany „Snickers”
200 g bezglutenowych herbatników lub biszkoptów
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki masła orzechowego
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki soku z cytryny
Daktylowy karmel:
250 g suszonych daktyli
4 łyżki masła orzechowego
Szczypta soli
Kaszę przelewamy kilkukrotnie wrzątkiem, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy aż wchłonie płyn i stanie się bardzo miękka. Ugotowaną odstawiamy, aby lekko ostygła. Nieco przestudzona kaszę blendujemy na gładką masę z gęstą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny, masłem orzechowym i syropem daktylowym. Daktyle zalewamy wrzątkiem na kwadrans. Odsączamy i blendujemy z masłem orzechowym i szczypta soli na gładki krem – w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody z namaczania daktyli. Spód formy wykładamy herbatnikami lub biszkoptami i przekładamy na nie jaglana masę. Na wierzchu rozsmarowujemy daktylowy karmel, opcjonalnie ozdabiamy orzechami. Chłodzimy w lodówce.
Świąteczne muffiny z awokado – przepis na ok. 12 babeczek
1 szklanka cukru trzcinowego
1 średnie dojrzałe awokado
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
¼ szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej w pokojowej temperaturze
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nagrzewamy piekarnik do 180 °C i przygotowujemy 12 papilotek do babeczek. Do mleka sojowego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej łączymy mokre składniki wraz z wcześniej przygotowanym mlekiem. Stopniowo dodajemy do nich suche produkty, mieszając rózgą lub mikserem na gładką masę. Papilotki wypełniamy do około ¾ wysokości. Muffiny pieczemy 20–25 minut.
Adrianna Wiła
___________________________REKLAMA
___________________________________