Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaKuchnia

Smaczne przekąski dla kibiców piłki nożnej i nie tylko

Jak przygotować szybkie przekąski na mecze?

Data publikacji: 12 lipca 2018, 09:00
Mundial to za każdy razem wielkie i długo wyczekiwane wydarzenie dla kibiców. Cztery tygodnie sportowych emocji stanowią świetną okazję do spotkań towarzyskich. Koniecznie umilmy je przegryzkami. Oto pomysły na szybkie przekąski na mecze.

Spis treści:

Onion rings, czyli krążki cebulowe

Ta niedroga przekąska jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. W dodatku przyrządzimy ją z produktów, z których większość z nas korzysta na co dzień.

Składniki

  • 2-3 cebule średniej wielkości
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody, najlepiej gazowanej, lub mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 ulubionej przyprawy, np. słodkiej mielonej papryki lub/i suszonego tymianku
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej do smażenia

Cebulę delikatnie obieramy ze skóry. Kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie rozdzielamy na pojedyncze okręgi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę lub mleko – całość dokładnie mieszamy. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem oraz wybraną przyprawą. Ponownie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Krążki cebulowe zanurzamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 1-1,5 minuty. Po uzyskaniu złocistego koloru wyjmujemy je z patelni za pomocą widelca i kładziemy na papierowym ręczniku.

Ta przekąska świetnie łączy się z dipem czosnkowym lub pikantno-pomidorowym i oczywiście... z piwem!

Przekąski na mecze piłkarskie

Wspólne oglądanie meczu urozmaicą niezawodne koreczki. Ich przyrządzenie nie jest czasochłonne i nie wymaga od nas wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sprawdzą się zarówno klasyczne koreczki z żółtym serem, konserwowym ogórkiem, kabanosem i czerwoną papryką, jak i te z czerwonym winogronem, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Możemy też przygotować tę przegryzkę w wersji caprese, czyli z minikulkami mozzarelli, koktajlowymi pomidorami i listkami bazylii. Z kolei miłośników ryb zadowoli przekąska z wędzonym łososiem, ogórkiem gruntowym, posmarowana serkiem śmietankowym i czarną oliwką.

Stripsy z kurczaka

Chrupiące paski z mięsa drobiowego to również świetny pomysł na przekąskę. W dodatku smakują one zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 400-500 g filetów z kurczaka
  • 7-9 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 4 łyżeczki mieszanki ulubionych przypraw
  • 2 duże jajka
  • olej do smażenia

Filety obieramy z błonek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na podłużne paski o grubości do ok. 2 cm. Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajka, a w miseczce mieszamy mąkę z przyprawami. Kawałek mięsa zanurzamy w jajku, a następnie w mące z dodatkiem przypraw. Czynność tę powtarzamy. Na rozgrzany olej kładziemy panierowane paski i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe stripsy z kurczaka kładziemy na kilka warstw papierowych ręczników, dzięki czemu nie będą zbyt tłuste.

Mięso drobiowe idealnie komponuje się z granulowanym czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cayenne, a także gałką muszkatołową. Jeżeli jesteśmy wegetarianami, mięso możemy zastąpić boczniakami.

Roladki z tortilli

Z tych okrągłych placków z mąki pszennej lub kukurydzianej zrobimy smaczne i pożywne przekąski na mecze piłkarskie. Na tortille połóżmy ulubione składniki, całość zrolujmy i pokrójmy w plastry. Znajomych możemy zaskoczyć roladkami z hummusem, awokado i grillowaną cukinią lub bakłażanem. Do meksykańskiego pieczywa pasują także żółty ser, np. cheddar, szynka, sałata i warzywa, np. surowa lub konserwowa papryka czy ogórek. Oprócz tego tortille bardzo dobrze smakują z wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Podaje się je na zimno lub ciepło.

Dipy do chipsów i nachosów

Choć chipsy i nachosy nie należą do najzdrowszych, to wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich oglądania meczu. Możemy serwować je z dipami, które wzbogacą ich smak.

Dip jogurtowy z koperkiem

  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • łyżeczka ketchupu
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki posiekanego drobno koperku
  • sól, pieprz do smaku

Do miseczki przelewamy jogurt. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.

Sos tysiąca wysp

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki tabasco lub sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire, opcjonalnie
  • sól i pieprz, do smaku

Do miseczki przekładamy majonez i ketchup, a następnie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.

Katarzyna Chromińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również