Smaczne przekąski dla kibiców piłki nożnej i nie tylko
Jak przygotować szybkie przekąski na mecze?
Spis treści:
- Onion rings, czyli krążki cebulowe
- Przekąski na mecze piłkarskie
- Stripsy z kurczaka
- Roladki z tortilli
- Dipy do chips ó w i nachos ó w
- Dip jogurtowy z koperkiem
- Sos tysiąca wysp
Onion rings, czyli krążki cebulowe
Ta niedroga przekąska jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. W dodatku przyrządzimy ją z produktów, z których większość z nas korzysta na co dzień.
Składniki
- 2-3 cebule średniej wielkości
- jajko
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody, najlepiej gazowanej, lub mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 ulubionej przyprawy, np. słodkiej mielonej papryki lub/i suszonego tymianku
- sól i pieprz, do smaku
- olej do smażenia
Cebulę delikatnie obieramy ze skóry. Kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie rozdzielamy na pojedyncze okręgi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę lub mleko – całość dokładnie mieszamy. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem oraz wybraną przyprawą. Ponownie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Krążki cebulowe zanurzamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 1-1,5 minuty. Po uzyskaniu złocistego koloru wyjmujemy je z patelni za pomocą widelca i kładziemy na papierowym ręczniku.
Ta przekąska świetnie łączy się z dipem czosnkowym lub pikantno-pomidorowym i oczywiście... z piwem!
Przekąski na mecze piłkarskie
Wspólne oglądanie meczu urozmaicą niezawodne koreczki. Ich przyrządzenie nie jest czasochłonne i nie wymaga od nas wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sprawdzą się zarówno klasyczne koreczki z żółtym serem, konserwowym ogórkiem, kabanosem i czerwoną papryką, jak i te z czerwonym winogronem, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Możemy też przygotować tę przegryzkę w wersji caprese, czyli z minikulkami mozzarelli, koktajlowymi pomidorami i listkami bazylii. Z kolei miłośników ryb zadowoli przekąska z wędzonym łososiem, ogórkiem gruntowym, posmarowana serkiem śmietankowym i czarną oliwką.
Stripsy z kurczaka
Chrupiące paski z mięsa drobiowego to również świetny pomysł na przekąskę. W dodatku smakują one zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
- 400-500 g filetów z kurczaka
- 7-9 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
- 4 łyżeczki mieszanki ulubionych przypraw
- 2 duże jajka
- olej do smażenia
Filety obieramy z błonek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na podłużne paski o grubości do ok. 2 cm. Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajka, a w miseczce mieszamy mąkę z przyprawami. Kawałek mięsa zanurzamy w jajku, a następnie w mące z dodatkiem przypraw. Czynność tę powtarzamy. Na rozgrzany olej kładziemy panierowane paski i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe stripsy z kurczaka kładziemy na kilka warstw papierowych ręczników, dzięki czemu nie będą zbyt tłuste.
Mięso drobiowe idealnie komponuje się z granulowanym czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cayenne, a także gałką muszkatołową. Jeżeli jesteśmy wegetarianami, mięso możemy zastąpić boczniakami.
Roladki z tortilli
Z tych okrągłych placków z mąki pszennej lub kukurydzianej zrobimy smaczne i pożywne przekąski na mecze piłkarskie. Na tortille połóżmy ulubione składniki, całość zrolujmy i pokrójmy w plastry. Znajomych możemy zaskoczyć roladkami z hummusem, awokado i grillowaną cukinią lub bakłażanem. Do meksykańskiego pieczywa pasują także żółty ser, np. cheddar, szynka, sałata i warzywa, np. surowa lub konserwowa papryka czy ogórek. Oprócz tego tortille bardzo dobrze smakują z wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Podaje się je na zimno lub ciepło.
Dipy do chipsów i nachosów
Choć chipsy i nachosy nie należą do najzdrowszych, to wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich oglądania meczu. Możemy serwować je z dipami, które wzbogacą ich smak.
Dip jogurtowy z koperkiem
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- łyżeczka ketchupu
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżeczki posiekanego drobno koperku
- sól, pieprz do smaku
Do miseczki przelewamy jogurt. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.
Sos tysiąca wysp
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki tabasco lub sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire, opcjonalnie
- sól i pieprz, do smaku
Do miseczki przekładamy majonez i ketchup, a następnie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.
Katarzyna Chromińska
___________________________REKLAMA
___________________________________