Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaWarzywa i owoce

Sałatki owocowe – idealne na wiosnę i lato!

Przepisy na pyszne przekąski z owoców

Data publikacji: 19 czerwca 2018, 11:00
Wiosną i latem postawmy na sałatki owocowe, które są sycące, zdrowe i smaczne, a w upalne dni nawodnią organizm i nas orzeźwią. Poznaj przepisy na sałatki owocowe odchudzające, dla najmłodszych, a także idealne na śniadanie.

Spis treści:

Na dobry początek dnia

Sałatka owocowa z jogurtem (przepis na dwie porcje)

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 200 g truskawek
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 6 plasterków ananasa, świeżego lub z puszki
  • 1–2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Powinny uzyskać złocisty kolor. Z truskawek usuń szypułki, a następnie pokrój owoce na połówki lub ćwiartki. Przełóż do miski i dodaj borówki. Ananasa pokrój w kostkę. Miód lub syrop klonowy połącz z jogurtem. Owoce polej słodkim sosem, a całość posyp uprażonymi wcześniej migdałami. Możesz też dodać rodzynki lub nasiona słonecznika bądź pestki dyni.

Borówka amerykańska (100 g – ok. 60 kcal) – oprócz witamin: B, C i E, antyoksydantów, potasu czy selenu – zawiera witaminę A, która wywiera korzystny wpływ na wzrok. Warto dodać, że owoc ten uprawia się z powodzeniem w Polsce. Zajmujemy trzecie miejsce wśród producentów borówki amerykańskiej – wyprzedzają nas Stany Zjednoczone i Kanada. Z kolei ananas (100 g – ok. 50 kcal) i truskawki (100 g – 30 kcal) to bardzo bogate źródła witaminy C.

Sałatka z awokado i pomarańczą (przepis na dwie porcje)

Awokado obierz ze skórki i usuń pestkę. Pokrój w cienkie paski. Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek. Pomarańczę obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę. Za pomocą nożyka pozbądź się białych błonek i pestek. Wymieszaj z awokado, a następnie posyp posiekanymi orzechami. Składniki te świetnie komponują się z sałatą.

Sałatki owocowe dla dzieci

Owoce powinny być codzienną częścią diety. Najlepiej podawać je w surowej postaci. Maluch chętniej będzie jadł zdrowe produkty, jeśli zauważy, że jego rodzice i rodzeństwo często spożywają je z apetytem. Najmłodsi lubią naśladować dorosłych, dlatego starajmy się być dla nich dobrym przykładem.

Sałatka owocowa z orzechową posypką (przepis na dwie porcje)

  • 2 nektarynki
  • ok. 100 g czarnego lub zielonego winogrona
  • ok. 200 g truskawek
  • 1–2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml dobrej jakości soku jabłkowego
  • 2–3 łyżki orzechów, np. włoskich

Sos do sałatek: umyj i sparz cytrynę, wyciśnij z niej sok. Połącz go z sokiem jabłkowym, a następnie dodaj miód lub syrop klonowy, mieszając tak długo, aż się rozpuści.

Sałatka: nektarynki pokrój w półksiężyce. Winogrona przekrój na pół i usuń z nich pestki. Z truskawek wytnij nożykiem szypułki i także przekrój je na pół. Całość wymieszaj i zalej sosem. Przed podaniem posyp sałatkę kawałkami orzechów.

Sałatki owocowe odchudzające

Jeśli zależy nam na zgubieniu zbędnych kilogramów, powinniśmy jeść sałatki owocowe z truskawek, malin, grejpfrutów, jabłek, pomarańczy, śliwek czy kiwi. Warto jeść też owoce o dużej zawartości wody, takie jak arbuz czy melon. Ograniczajmy spożywanie bananów, awokado oraz winogron.

Sałatka z arbuzem i melonem (przepis na dwie porcje)

  • 2 plastry arbuza
  • 1 plaster melona, najlepiej miodowego
  • 200 g malin
  • kilka gałązek czerwonych porzeczek
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków mięty albo bazylii, opcjonalnie

Miąższ z arbuza i melona pokrój w małe kostki. Dodaj maliny i porzeczki (możesz je zastąpić truskawkami albo jeżynami). Sałatkę skrop sokiem z cytryny i podawaj schłodzoną.

Czy sałatka owocowa jest kaloryczna?

Sałatki owocowe to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto jeść je regularnie. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ważne, żeby nie wzbogacać ich niepotrzebnym cukrem – zastąpmy go zdrowymi zamiennikami lub przyzwyczajmy podniebienie do mniej słodkich smaków. Ograniczmy też łączenie świeżych owoców z bitą śmietaną, lodami czy smakowymi polewami.

Sałatka owocowa – wartości odżywcze

Owoce to źródło cennych dla organizmu witamin, soli mineralnych, aminokwasów oraz błonnika. Nie brakuje w nich też ważnych pierwiastków: magnezu, cynku, wapnia czy żelaza. Jedzmy je zatem kilka razy dziennie, zachowując jak zawsze zdrowy rozsądek.

Katarzyna Chromińska

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót