Rejestracja
Tutaj jesteś: Strona głównaDietaRodzaje diet

Dieta cukrzycowa

Dieta dla cukrzyków – na co może pozwolić sobie diabetyk?

Data publikacji: 23 listopada 2017, 10:00
Prawidłowe żywienie ma bardzo istotny wpływ na stan zdrowia pacjenta ze zdiagnozowaną cukrzycą. Dobór odpowiednich produktów w diecie pozwala na optymalizację stężenia glukozy we krwi, ale również reguluje stężenie lipidów oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Spis treści:

Co warto wiedzieć o diecie cukrzycowej?

Podstawą komponowania jadłospisu dla osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą są regularne posiłki oraz odpowiedni dobór ilości i jakości produktów będących źródłem węglowodanów w diecie. W kontrolowaniu ich dziennej podaży pomagają wymienniki węglowodanowe (WW), gdzie 1 WW odpowiada ilości produktu, w którym zawarte jest 10 g węglowodanów przyswajalnych. Natomiast jakościowa klasyfikacja produktów dozwolonych i zabronionych w diecie osoby z cukrzycą opiera się na wartościach indeksu glikemicznego (IG), które informują o szybkości wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego i pozwalają na kontrolę zmian stężenia glukozy we krwi (wyższe wartości IG świadczą o szybszym tempie wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu określonych produktów). Główne źródło węglowodanów powinny więc stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe. Jeśli chodzi o chleb w diecie cukrzycowej, najlepiej sięgać po żytni pełnoziarnisty, a ponadto należy postawić na grube kasze, ryż brązowy lub makaron razowy. Wybierając przepisy dla cukrzyków, pamiętajmy, iż na szybkość wchłaniania węglowodanów ma również wpływ kompozycja posiłku (obecność białka, tłuszczu lub błonnika obniży IG), stopień dojrzałości produktów (bardziej dojrzałe owoce mają wyższy IG) oraz sposób obróbki kulinarnej (m.in. rozdrabnianie, gotowanie podnosi IG produktu).

Przykładowe menu dla cukrzyka

Poniżej przedstawiamy przykładowe jadłospisy o wartości kalorycznej około 1500 kcal, w których uwzględniono produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.

Czytaj więcej w temacie: Stan przedcukrzycowy

DZIEŃ 1. – 1503 kcal

  • ŚNIADANIE

Jajecznica z pomidorami i pieczywo: jajka (2 szt.), masło (5 g), pomidor (1szt., 180 g), kiełki (5 g) – np. brokułu, chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g)

  • II ŚNIADANIE

Jabłko z masłem orzechowym i cynamonem: jabłko (1 szt., 200 g) – pokrojone na plasterki, masło orzechowe (20 g) – bez dodatku soli, cynamon

  • OBIAD

Łosoś z kaszą pęczak: łosoś filet (100 g), kasza pęczak (60 g – przed ugotowaniem), groszek zielony (50 g), papryka czerwona (30 g), natka pietruszki (5 g), nasiona słonecznika (5 g). Kapusta kiszona (100 g)

  • PODWIECZOREK

Pieczony kalafior: kalafior (150 g), keczup (10 g), olej (10 g), przyprawy: pieprz czarny, papryka wędzona. Sok pomidorowy (200 g)

  • KOLACJA

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo: twaróg chudy (100 g), jogurt naturalny (30 g), rzodkiewka (50 g), szczypiorek (5 g), otręby owsiane (5 g), chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g)

Czytaj więcej w temacie: Czym jest hipoglikemia?

DZIEŃ 2. – 1498 kcal

  • ŚNIADANIE

Kanapka z szynką i warzywami: chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g), masło (2 x 5 g), szynka z indyka (2 plasterki, 40 g), warzywa: pomidor (60 g), papryka czerwona (30 g), sałata (5 g), marchewka surowa (45 g)

  • II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny z owocem: jogurt naturalny (150 g), jabłko (1/2 szt., 100 g), płatki owsiane (20 g), orzechy włoskie (10 g)

  • OBIAD

Krem z brokułów: bulion z warzyw (200 g), brokuły (80 g), ziemniaki (50 g), cebula (30 g), olej rzepakowy (5 g) – do podsmażenia cebuli, przyprawy: sól, pieprz. Indyk z ryżem i warzywami: mięso z piersi indyka (100 g), ryż brązowy (50 g – przed ugotowaniem), mix warzyw mrożonych (bez ziemniaków) – 150 g , przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, kmin rzymski. Surówka z białej kapusty: biała kapusta (80g), marchew (20g), oliwa z oliwek (5 g)

  • PODWIECZOREK

Zielony koktajl: szpinak lub jarmuż (50 g), banan (1/2 szt., 60 g), grejpfrut (1/2 szt., 130 g), siemię lniane (5 g) – świeżo mielone, wiórki kokosowe (5 g), sok z cytryny (10 g), woda

  • KOLACJA

Surówka z kapusty pekińskiej z pieczywem: kapusta pekińska (70 g), fasola czerwona – 40 g (ugotowana lub konserwowa), awokado (1/2 szt., 70 g), liście pietruszki (5 g), oliwa z oliwek (5 g), chleb żytni na zakwasie (1 kromka, 35 g)

 

DZIEŃ 3. – 1503 kcal

  • ŚNIADANIE

Kasza gryczana na mleku z gruszką i cynamonem: kasza gryczana niepalona (60 g – przed ugotowaniem), mleko (150 g) + woda – do gotowania kaszy, gruszka (1 szt., 140 g), płatki migdałów (10 g), cynamon

  • II ŚNIADANIE

Kanapka z szynką i ogórkiem: chleb pełnoziarnisty (2 kromki, 70 g), masło (2 x 5 g), schab pieczony (2 x 20 g), ogórek kiszony (2 szt., 120 g), kiełki

  • OBIAD

Czerwona soczewica z cukinią i pomidorami: czerwona soczewica (80 g), cukinia (100 g), cebula (40 g), czosnek (1 ząbek), pomidory całe z puszki (200 g), ser żółty starty do posypania (25 g), olej rzepakowy (10 g), przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma

  • PODWIECZOREK

Pomidor z mozzarellą: pomidor (1 szt., 180 g), mozzarella (60 g), oliwa z oliwek (5 g), bazylia. Mandarynka (1 szt.)

  • KOLACJA

Sałatka z rukoli i łososia: rukola (30 g), łosoś wędzony (50 g), jajko (1 szt.), szczypiorek (10 g) sos: musztarda (5 g), oliwa z oliwek (5 g), sól, pieprz; chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g).

dietetyk: Małgorzata Korsar

Jeśli chcesz w łatwy sposób dotrzeć do artykułów o podobnej tematyce zaznacz interesujące Cię tagi na poniższej liście.
Powrót
Przeczytaj również