Dieta cukrzycowa
Dieta dla cukrzyków – na co może pozwolić sobie diabetyk?
Spis treści:
- Co warto wiedzieć o diecie cukrzycowej?
- Przykładowe menu dla cukrzyka
- DZIEŃ 1. – 1503 kcal
- DZIEŃ 2. – 1498 kcal
- DZIEŃ 3. – 1503 kcal
Co warto wiedzieć o diecie cukrzycowej?
Podstawą komponowania jadłospisu dla osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą są regularne posiłki oraz odpowiedni dobór ilości i jakości produktów będących źródłem węglowodanów w diecie. W kontrolowaniu ich dziennej podaży pomagają wymienniki węglowodanowe (WW), gdzie 1 WW odpowiada ilości produktu, w którym zawarte jest 10 g węglowodanów przyswajalnych. Natomiast jakościowa klasyfikacja produktów dozwolonych i zabronionych w diecie osoby z cukrzycą opiera się na wartościach indeksu glikemicznego (IG), które informują o szybkości wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego i pozwalają na kontrolę zmian stężenia glukozy we krwi (wyższe wartości IG świadczą o szybszym tempie wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu określonych produktów). Główne źródło węglowodanów powinny więc stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe. Jeśli chodzi o chleb w diecie cukrzycowej, najlepiej sięgać po żytni pełnoziarnisty, a ponadto należy postawić na grube kasze, ryż brązowy lub makaron razowy. Wybierając przepisy dla cukrzyków, pamiętajmy, iż na szybkość wchłaniania węglowodanów ma również wpływ kompozycja posiłku (obecność białka, tłuszczu lub błonnika obniży IG), stopień dojrzałości produktów (bardziej dojrzałe owoce mają wyższy IG) oraz sposób obróbki kulinarnej (m.in. rozdrabnianie, gotowanie podnosi IG produktu).
Przykładowe menu dla cukrzyka
Poniżej przedstawiamy przykładowe jadłospisy o wartości kalorycznej około 1500 kcal, w których uwzględniono produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
Czytaj więcej w temacie: Stan przedcukrzycowy
DZIEŃ 1. – 1503 kcal
- ŚNIADANIE
Jajecznica z pomidorami i pieczywo: jajka (2 szt.), masło (5 g), pomidor (1szt., 180 g), kiełki (5 g) – np. brokułu, chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g)
- II ŚNIADANIE
Jabłko z masłem orzechowym i cynamonem: jabłko (1 szt., 200 g) – pokrojone na plasterki, masło orzechowe (20 g) – bez dodatku soli, cynamon
- OBIAD
Łosoś z kaszą pęczak: łosoś filet (100 g), kasza pęczak (60 g – przed ugotowaniem), groszek zielony (50 g), papryka czerwona (30 g), natka pietruszki (5 g), nasiona słonecznika (5 g). Kapusta kiszona (100 g)
- PODWIECZOREK
Pieczony kalafior: kalafior (150 g), keczup (10 g), olej (10 g), przyprawy: pieprz czarny, papryka wędzona. Sok pomidorowy (200 g)
- KOLACJA
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo: twaróg chudy (100 g), jogurt naturalny (30 g), rzodkiewka (50 g), szczypiorek (5 g), otręby owsiane (5 g), chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g)
Czytaj więcej w temacie: Czym jest hipoglikemia?
DZIEŃ 2. – 1498 kcal
- ŚNIADANIE
Kanapka z szynką i warzywami: chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g), masło (2 x 5 g), szynka z indyka (2 plasterki, 40 g), warzywa: pomidor (60 g), papryka czerwona (30 g), sałata (5 g), marchewka surowa (45 g)
- II ŚNIADANIE
Jogurt naturalny z owocem: jogurt naturalny (150 g), jabłko (1/2 szt., 100 g), płatki owsiane (20 g), orzechy włoskie (10 g)
- OBIAD
Krem z brokułów: bulion z warzyw (200 g), brokuły (80 g), ziemniaki (50 g), cebula (30 g), olej rzepakowy (5 g) – do podsmażenia cebuli, przyprawy: sól, pieprz. Indyk z ryżem i warzywami: mięso z piersi indyka (100 g), ryż brązowy (50 g – przed ugotowaniem), mix warzyw mrożonych (bez ziemniaków) – 150 g , przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, kmin rzymski. Surówka z białej kapusty: biała kapusta (80g), marchew (20g), oliwa z oliwek (5 g)
- PODWIECZOREK
Zielony koktajl: szpinak lub jarmuż (50 g), banan (1/2 szt., 60 g), grejpfrut (1/2 szt., 130 g), siemię lniane (5 g) – świeżo mielone, wiórki kokosowe (5 g), sok z cytryny (10 g), woda
- KOLACJA
Surówka z kapusty pekińskiej z pieczywem: kapusta pekińska (70 g), fasola czerwona – 40 g (ugotowana lub konserwowa), awokado (1/2 szt., 70 g), liście pietruszki (5 g), oliwa z oliwek (5 g), chleb żytni na zakwasie (1 kromka, 35 g)
DZIEŃ 3. – 1503 kcal
- ŚNIADANIE
Kasza gryczana na mleku z gruszką i cynamonem: kasza gryczana niepalona (60 g – przed ugotowaniem), mleko (150 g) + woda – do gotowania kaszy, gruszka (1 szt., 140 g), płatki migdałów (10 g), cynamon
- II ŚNIADANIE
Kanapka z szynką i ogórkiem: chleb pełnoziarnisty (2 kromki, 70 g), masło (2 x 5 g), schab pieczony (2 x 20 g), ogórek kiszony (2 szt., 120 g), kiełki
- OBIAD
Czerwona soczewica z cukinią i pomidorami: czerwona soczewica (80 g), cukinia (100 g), cebula (40 g), czosnek (1 ząbek), pomidory całe z puszki (200 g), ser żółty starty do posypania (25 g), olej rzepakowy (10 g), przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma
- PODWIECZOREK
Pomidor z mozzarellą: pomidor (1 szt., 180 g), mozzarella (60 g), oliwa z oliwek (5 g), bazylia. Mandarynka (1 szt.)
- KOLACJA
Sałatka z rukoli i łososia: rukola (30 g), łosoś wędzony (50 g), jajko (1 szt.), szczypiorek (10 g) sos: musztarda (5 g), oliwa z oliwek (5 g), sól, pieprz; chleb żytni na zakwasie (2 kromki, 70 g).
dietetyk: Małgorzata Korsar
___________________________REKLAMA
___________________________________